Preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, a afirmat, în cadrul dezbaterii "Reprezentarea diasporei şi votul românilor din străinătate", că anul viitor ar trebui modificată Legea electorală, astfel încât rezultatele votului să reflecte dorinţa electoratului .
"Trebuie să finalizăm sau să schimbăm legislaţia electorală, astfel încât rezultatele alegerilor să reflecte în totalitate voinţa românilor (...) Anul acesta, an electoral cu două scrutine, cred că putem doar să abordăm problema. Probabil anul viitor va trebui dedicat cu curaj finalizării legislaţiei pe votul uninominal", a spus joi preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase. Ea a susţinut că hibele actualei legislaţii electorale sunt evidente mai ales în ceea ce priveşte românii din străinătate, care sunt subreprezentaţi, iar exercitarea votului lor este anevoioasă din cauza distanţelor care trebuie parcurse până la secţiile de votare amenajate de Ministerul de Externe.
În schimb, politologul Cristian Pârvulescu, reprezentant al Asociaţiei Pro Democraţia, a susţinut, în cadrul dezbaterii organizate de Fundaţia Soros, că modificarea Legii electorale în sensul uşurării votului pentru românii din străinătate va întâmpina opoziţia partidelor politice. "Pro Democraţia a propus, în 2007 şi 2008, introducerea votului prin corespondenţă pentru românii din afara graniţelor, dar partidele politice n-au acceptat pe motiv că serviciile poştale nu funcţionează bine. În realitate, toate partidele se temeau că alte partide ar putea folosi frauda", a declarat Pârvulescu.
El a afirmat că formaţiunile politice sunt recticente în a uşura votul diasporei, deoarece românii din străinătate sunt mai puţin influenţaţi de deciziile partidelor româneşti. "Nu sunt impedimente tehnice pentru votul prin corespondenţă, ci sunt impedimente politice. Partidele se tem că românii de dincolo de graniţă scapă controlului lor şi preferă să nu le dea posibilitatea să voteze", a spus Pârvulescu.
Comentarii
Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.