Mergi la conţinutul principal
Oameni noi pe lista consilierilor PNL

Anamaria Necoară: „E inadmisibil ca acest oraş să nu deţină baze sportive practicabile!”

• multiplă campioană la atletism, brăileanca Anamaria (Ioniţă) Necoară este una dintre cele mai titrate sportive din România • ea candidează pentru un post de consilier judeţean pe listele PNL, la propunerea lui Alexandru Dănăilă şi Marian Căpăţână

 

Anamaria (Ioniţă) Necoară are 32 de ani. S-a născut la Brăila, a absolvit Facultatea de Educaţie Fizică şi Sportivă din cadrul Universităţii Alexandru Ioan Cuza Iaşi şi două mastere la Universitatea din Piteşti, unul de Performanţă în Sport, celălalt de Organizare şi Conducere în Sport. De-a lungul carierei sportive, a câştigat nu mai puţin de 127 de medalii naţionale şi internaţionale, a devenit campioană naţională şi balcanică în repetate rânduri, a reprezentat România la Olimpiadă şi la alte importante competiţii sportive. În prezent este director al Clubului Sportiv Municipal Brăila. Anamaria Ioniţă face parte din echipa de tineri profesionişti a PNL Brăila, construită în jurul lui Alexandru Dănăilă şi Marian Căpăţână. O puteţi alege dacă votaţi lista de consilieri judeţeni PNL, la alegerile din 27 septembrie.

 

- După o carieră sportivă de succes ai ales să intri în arena politică. Ce te-a determinat să faci pasul ăsta?

- În cei peste 15 ani de activitate ca sportiv de înaltă performanţă am întâlnit politicieni pricepuţi la toate fiindcă, după cum bine ştii, toată lumea, dar toată lumea se pricepe la sport. Aşa că am decis sa intru în politică pentru a putea explica politicienilor şi, în general, oamenilor cu putere de decizie ceea ce înseamna sportul si mai ales sportul de performanţă. Talentul unui copil poate fi distrus printr-o simplă decizie luată în necunoştinţă de cauză. Sunt de părere că nevoile sportivilor trebuie susţinute de un fost sportiv! Am avut multe momente în carieră când am fost pe punctul să renunţ din cauza oamenilor cu putere de decizie care nu au ştiut ce înseamnă nevoile unui sportiv, nu au ştiut care sunt priorităţile şi, în fond, de ce este important sportul. Cred că în politică e nevoie de specialişti din toate domeniile fiindcă, de multe ori, România s-a aflat în situaţia ciudată ca priorităţile în medicină să fie stabilite de oameni care nu erau specialişti în medicină, priorităţile în cultură erau stabilite de inculţi, în educaţie de needucaţi, în economie de falimentari, iar în sport, de oameni care nu ar fi în stare să alerge 50 de metri. Cred, aşadar, că e nevoie de profesionişti, de oameni care se pricep la domeniul de care urmează să se ocupe.

 

- Sportul este dominat de ideea de fair-play. Politica, pentru mulţi, pare tocmai opusul. Se poate adapta un sportiv de carieră mediului politic din România? Se poate face politică fair-play sau, din contră, există, pentru cei care intră cu bune intenţii în acest domeniu, riscul contaminării?

- Am fost mereu corectă şi responsabilă. În viaţă, la fel ca în sport, uneori am avut de pierdut, alteori de câştigat. Cred că politica este domeniul care are cea mai mare nevoie de oameni corecţi şi responsabili. În fond, eu îmi doresc să-i fac pe politicieni să mă asculte. Îmi place să cred că până acum am reuşit. O să reuşesc şi de acum încolo şi, pe măsură ce din ce în ce mai mulţi oameni corecţi şi responsabili vor face pasul în politică, o să reuşim să schimbăm lucrurile. Să stăm pe margine şi să ne plângem nu este o soluţie. Soluţia este să intri în arenă şi să lupţi. Să lupţi pentru o societate mai bună, pentru o ţară normală, pentru un oraş civilizat în care să trăieşti tu alături de copiii tăi, de prietenii tăi, de oamenii pe care-i apreciezi. Unii o să spună că e greu. Să ştiţi că e greu şi să alergi 400 de metri şi să fii cel mai rapid. Dar fiecare cursă începe cu un pas şi cu decizia de a decide să te implici. Iar dacă lângă tine se află şi o echipă cu acelaşi crez şi aceleaşi valori, lucruri sunt şi mai simple. Iar la PNL s-a format o echipă tânără, de profesionişti în diferite domenii, aşa cum îmi doresc.

 

Brăila a ajuns un oraş bătrân

 

- Care crezi că sunt principalele probleme cu care se confruntă Brăila?

- Principalele probleme?! Dumnezeule, sunt foarte multe! Şi foarte grave! Brăila a ajuns un oraş bătrân, tinerii nu mai au nici măcar unde să se distreze, nu mai vorbim de performanţă sau de înaltă cultură. Este un oraş trist! Pe plan sportiv nici nu mai pot să vorbesc. Brăila nu mai are nici măcar condiţiile de antrenament din urmă cu 30-40 ani! Nu mai vorbesc de condiţiile actuale din România sau din toată lumea. E inadmisibil ca acest oraş să nu deţină baze sportive practicabile, nu mai vorbesc de baze pentru competiţii internaţionale.

 

- Dacă după 27 septembrie o să ocupi un loc în Consiliul Judeţean, care este primul proiect pe care ai dori să îl pui în aplicare?

- Pentru mine, cea mai mare provocare este să facem ceva cu stadionul de atletism. Acest proiect trebuie realizat. De oricine... Nici nu contează cine o să-şi aroge meritele. Trebuie făcut! Este o bază sportivă pentru toate sporturile. Apoi, în general, infrastructura sportivă din Brăila este pentru mine o prioritate, aşa că o să mă implic cu toată energia mea să îmbunătăţesc acest domeniu. Fiindcă sportul de performanţă înseamnă mai mult decât competiţie şi medalii. Sportul înseamnă şi o şansă uriaşă pentru mulţi copii din familii dezorganizate, înseamnă o formă de educaţie alternativă, înseamnă modelare de mentalităţi, înseamnă spirit concurenţial şi pregătire pentru viaţă, înseamnă sănătate, atitudine de învingător şi o viaţă socială vibrantă. Dacă ne dorim un oraş normal, o ţară normală, o societate mai bună, avem nevoie de sport.

 

- Cum crezi că o să arate Brăila în anul 2030?

- Cred... de fapt îmi doresc ca Brăila să fie un oraş vesel, cu foarte multe activităţi culturale şi sportive. Un oraş pe care să îţi doreşti să îl vizitezi. În următorii ani, Brăila trebuie să-şi regăsească identitatea. Aici trebuie să fie ceva ce să doreşti să vezi, un loc pe care să vrei să-l vizitezi. Până acum, nu avem nimic. Din punctul meu de vedere, e timpul ca factorii de decizie să se aşeze la o singură masă şi să stabilească această prioritate. Să definească acest lucru care să facă din Brăila un pol de atracţie, apoi să investească strategic în acea direcţie. S-a pierdut mult timp, însă nimic nu e definitiv pierdut. Pentru Brăila, primul pas poate fi făcut pe 27 septembrie. Se poate! (Interviu realizat de Alexandru IONESCU)

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro