Vineri, la Restaurantul Sport, s-a desfăşurat festivitatea de premiere a celor mai buni sportivi brăileni din acest an, o acţiune la care au fost invitaţi toţi performerii şi antrenorii lor, dar au venit numai sportivii şi tehnicienii care într-adevăr fac un ţel în viaţă din activitatea sportivă şi care fac doar politica sportului.
Organizată de Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret, "Gala sportului brăilean" a început cu un program de colinde româneşti, prezentat de Ansamblul vocal instrumental al Casei de cultură - Filiala Chercea, condus de Liliana şi Marius Anghelescu.
A urmat discursul directorului Nicuşor Hagiu, unul scurt, dar promiţător în sensul că direcţia va avea ca principal obiectiv pentru anul viitor să găsească sursele financiare pentru a susţine mişcarea sportivă brăileană, după care a început festivitatea de premiere.
Aşa cum era şi firesc, ţinând cont de performanţele din 2010, sportiva anului a fost declarată Anamaria Ioniţă, în momentul de faţă singura reprezentantă a judeţului nostru cu şanse reale de a participa la Olimpiada din 2012.
Componentă a lotului olimpic, atleta pregătită de profesoara Irina Roată a urcat de 5 ori pe prima treaptă a podiumului în acest an, la 100 m garduri, 400 m plat şi 400 m garduri. De asemenea, sportiva are un loc 4 şi un loc 5 la Campionatele Europene de seniori şi multe alte clasări pe podium în competiţiile oficiale interne, performanţe care i-au conferit, pentru al doilea an consecutiv, laurii "victoriei".
Laureata din acest an a fost urmată în Top 10 de trei înotători, Alin Artimon, Alina Ene şi Octavian Ciocan. Tot o atletă, Ramona Anghelaş, a fost preferată pentru poziţia a 5-a, pe 6 s-a clasat înotătoarea pregătită de Laura Sachelarie, Maria Iancu, iar pe 7 s-a situat campioana naţională de triatlon, Ştefania Ion.
Trei boxeri de la grupa antrenorului George Perţea - Alexandru Burada, Ionuţ Stoica şi Sabin Petrea - au încheiat lista primilor 10 sportivi ai judeţului Brăila.
Alexandru Toma şi Vasile Crăciun - exemple de urmat
Cu toate că nu mai sunt la prima tinereţe, Toma şi Crăciun domină clasamentul sporturilor neolimpice, iar performanţele lor din acest an sunt de invidiat.
Campionul naţional de dirt track şi medaliatul cu bronz în Cupa MACEC, Alexandru Toma, a ocupat locul întâi în acest top, iar poziţia a doua i-a fost atribuită campionului european de culturism, Vasile Crăciun.
Antrenoarea anului a fost desemnată Irina Roară, însă de pe lista tehnicienilor nominalizaţi la premii, în afară de laureată, au mai fost prezenţi doar antrenorii Eugen Simion şi Florentina Ion, ambii ocupanţi ai locului al şaselea în acest top, precum şi George Perţea.
Pe cluburi s-a păstrat ierarhia de anul trecut: locul întâi i-a revenit Liceulului cu Program Sportiv, pe doi s-a clasat Clubul Sportiv Municipal, iar pe trei CS Impact.
Asociaţia Judeţeană de Atletism a organizat cele mai interesante proiecte finanţate de DJST
În acest an, DJST a acordat premii în valoare de peste 100 milioane lei vechi, iar în afară de clasamnetele menţionate a alcătuit şi altele noi.
Astfel, la capitolul Proiecte sportive finanţate de către Direcţie, locul întâi i-a revenit Asociaţiei Judeţene de Atletism, reprezentată de preşedintele Vasile Puiu, care a organizat două acţiuni cu mare impact asupra actualei generaţii de atleţi, "Ştafeta viitorilor campioni" şi "Constelaţia campionilor".
Au fost premiate jocurile sportive, unde normal ar fi fost ca HC Dunărea să ocupe locul întâi, pentru faptul că este o echipă de senioare care a ajuns în optimile Cupei EHF, dar şi grupările sportive brăilene participante în campionatele organizate de ONSS, precum şi voluntarii sportivi, secţiune la care podiumul a fost ocupat în ordine de George Perţea, Lucian Niculescu şi Elena Preda.
Sportivul veteran al anului 2010 a fost desemnat Victor Ilie, cel care are deja peste 100 de maratoane în palmares.