Iubitorii de animale nu vor mai fi nevoiţi să meargă cu câinii sau pisicile în oraşul vecin pentru a le face analize, întrucât un astfel de dispozitiv există, de câteva zile, şi în Brăila. Cabinetul veterinar de pe strada Ştefan cel Mare nr. 444 a achiziţionat un aparat de analize de uz veterinar, ce se adresează tuturor brăilenilor, indiferent de la ce cabinet veterinar vin.
Aparatul face până la 40 de analize, dar pentru început cabinetul a achiziţionat reactivi pentru cele mai importante 10 teste ale sângelui, foarte importante pentru sănătatea animalului. Este vorba de testele pentru funcţia hepatică, pancreatică, dozarea glucozei (pentru a vedea dacă patrupedul are diabet), creatina şi ureea (care arată cum stă funcţia renală) şi calciul şi fosforul (ce stabilesc elementele minerale din sânge). Tot pentru funcţia hepatică, dar şi pentru alte organe, dispozitivul stabileşte şi proteinele totale din sânge. "Toate aceste elemente ne vor ajuta să punem un diagnostic cât mai corect, mai ales atunci când suspectăm insuficienţe hepatice, pancreatice, renale, probleme la nivelul inimii sau aparatului cardiac sau multe altele, acestea reprezentând cele mai frecvente boli de nutriţie, de metabolism. Ca şi la om, şi în medicina veterinară componentele sângelui ne prezintă o imagine externă a organelor interne. Practic, aparatul ne va ajuta să punem un diagnostic cât mai corect dar şi foarte rapid, în condiţiile în care, din momentul recoltării sângelui, rezultatul întregului set de analize durează aproximativ 3 ore. Pentru bolile interne, aceste analize sunt extrem de importante şi de cele mai multe ori sunt esenţiale pentru stabilirea unui diagnostic", a explicat medicul veterinar Daniel Posedaru.
Pe lângă faptul că îi scuteşte pe iubitorii de animale de un drum până la Galaţi sau de mult timp pierdut ca să trimiţi probele la un cabinet din alt oraş, apoi să aştepţi rezultatele, aparatul mai are şi avantajul preciziei, fiind calibrat pentru specia canină şi felină. Până acum, în Brăila, se puteau face analize de sânge animalelor numai cu aparate de medicină umană, însă rezultatele nu sunt la fel de corecte ca în cazul probelor prelucrate de dispozitivele folosite în medicina veterinară. În plus, analizele pot descoperi, din timp, afecţiuni medicale ce nu se manifestă în niciun fel, putând să se agraveze fără niciun simptom. "Există o serie de afecţiuni, în special tumorile mamare sau piometrul, la animale în vârstă, care au nevoie de operaţie. În majoritatea cazurilor suntem întrebaţi dacă animalul va rezista intervenţiei. Aceste analize ne vor arăta, înainte de operaţie, dacă animalul are şi alte probleme care ne pot crea necazuri în timpul operaţiei sau postoperator. Descoperim, astfel, şi probleme medicale ce pot fi ascunse, pentru că bolile sunt în primul rând periculoase deoarece pot evolua fără o simptomatologie clinică ce să te ducă cu gândul la boală", a adăugat medicul veterinar Daniel Posedaru.
Aparatul este nemţesc, de ultimă generaţie, iar reactivii folosiţi sunt la standardele Uniunii Europene. Toate cele 10 teste ale sângelui costă 40 de lei, preţul scăzând la un număr mai mic de analize. Cabinetul veterinar funcţionează, de luni până vineri, în intervalul orar 9.00 - 19.00, iar sâmbătă şi duminică între orele 9.00 - 13.30.