Analiză Moody’s: “România a avut cel mai mic pachet de sprijin pentru combaterea efectelor pandemiei” | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Analiză Moody’s: “România a avut cel mai mic pachet de sprijin pentru combaterea efectelor pandemiei”

România a avut cel mai redus pachet de sprijin pentru combaterea efectelor pandemiei asupra economiei din Europa Centrală și de Est, guvernul alocând fonduri și garanții de circa 4% din PIB, arată o analiză realizată de agenția de rating Moody’s, citată de ZF, potrivit Mediafax.

 

Pe locurile următoare se află Bulgaria și Croația, cu 7-8%, și Slovenia și Slovacia cu aproape 10%. Pachetele de sprijin acordate de guvernele din Ungaria și Polonia au avut ponderi de 10-12% din PIB, cel mai mare procent fiind în Cehia, de peste 20%.

Potrivit Moody’s, jumătate din fonduri au reprezentat măsuri directe, precum și amânări sau scutiri de taxe, iar restul garanții guvernamentale.

„Ne așteptăm ca măsurile de sprijin guvernamental să continue și în 2021. Totuși, guvernele trebuie să echilibreze nevoia de susținere a economiei cu presiunea de a redresa cheltuielile publice și să permită schimbări structurale în acele sectoare care ar putea fi afectate permanent de criză”, se arată în analiză.

Pandemia și măsurile luate pentru combaterea ei au avut efecte dure asupra economiei din regiune, care s-a contractat cu 5,1% în 2020. Gravitatea situației este diferită de la țară la țară, cu scăderi ale PIB-ului sub 4% în Polonia și Bulgaria până la 8% sau chiar mai mult în Cehia și Croația.

Totuși, chiar dacă pandemia va impacta în continuare activitatea economică, mai ales în T1 2021, Moody’s estimează că economiile din zonă vor avea creșteri puternice în acest an, susținute mai ales de revenirea consumului și cererea externă.

Există însă și riscuri, legate de caracterul imprevizibil al pandemiei, posibilele incertitudini de pe scena politică și dependența de exporturi a țărilor din Europa Centrală și de Est.

În schimb, agenția de rating este optimistă cu privire la evoluția sectorului bancar, apreciind că băncile din regiune sunt rezistente la impactul economic al pandemiei.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro