Scad mediile de admitere la liceu | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal
Analiză comparativă 2017 – 2018.

Scad mediile de admitere la liceu

• anul acesta se va intra cu medii mai mici la liceu, chiar şi la cele mai căutate specializările • motivul: ponderea mediilor de admitere între 8 şi 10 a scăzut, iar cea între 5 şi 8 a crescut • în comparaţie cu anul trecut, numărul mediilor peste 9.50 s-a redus cu 30% • în schimb, avem de două ori mai multe medii de 10 ca în 2017 • sunt patru absolvenţi care se pot lăuda cu  media de admitere perfectă, trei de la “M. Eminescu” şi unul de la “Murgoci” • în ceea ce priveşte planul de şcolarizare pentru anul 2018-2019, sunt mai puţine locuri la liceele teoretice, iar la şcolile profesionale sunt mai multe

 

Au mai rămas două zile şi se va da startul înscrierii la liceu. Deja absolvenţii de clasa a VIII-a cam ştiu deja unde vor să îşi petreacă următorii 4 ani însă un singur lucru mai aşteptau: publicarea ierarhiei judeţene. Acest lucru s-a petrecut ieri, însă, spre dezamăgirea multora, ierarhia este disponibilă pe site-ul Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Brăila şi pe admitere.edu.ro doar 48 de ore. Pe 28 iunie, la ora 12.00, “prăvălia se închide”, după cum anunţă Ministerul Educaţiei pe site-ul admitere.edu.ro. De unde această decizie? Politica datelor cu caracter personal îi “împiedică” pe oficialii din minister ca ierarhia judeţeană să poată fi studiată mai mult de 48 ore. Legea a intrat în vigoare pe 25 mai, dar nici până în ziua de azi nu au apărut normele de aplicare, însă ministerul a hotărât şi “Unde-i lege, nu-i tocmeală”. Spunem aceste lucruri deoarece, aşa cum cu siguranţă deja ştiţi, cotidianul “Obiectiv - Vocea Brăilei” a făcut o tradiţie din a edita gratuit, de ani de zile, un supliment dedicat special admiterii la liceu. De 15 ani, suplimentul a fost conceput ca un ghid în care elevii puteau găsi toate informaţiile esenţiale la un loc: ierarhia judeţeană, codurile specializărilor, ultimele medii de admitere etc, plus o analiză în care estimam care vor fi mediile cu care se va intra la liceu în anul respectiv, analiză ce a ajutat generaţii întregi să poată completa fişele de admitere în deplină cunoştinţă de cauză. Din păcate, din motive ce nu ţin de noi, anul acesta nu vă vom putea oferi acest supliment în forma în care ne-am fi dorit-o şi pe care o aşteptaţi. Am primit “interzis” de la Inspectoratul Şcolar, pe linia Ministerul Educaţiei. Aşadar o lege care trebuia să ne protejeze tuturor datele personale a ajuns, în România, să afecteze dreptul la informaţie al elevilor, într-un moment extrem de important pentru ei. C-aşa-i la noi! Picăm dintr-o extremă în alta! În schimb, ne-am gândit să vă oferim o alternativă şi să publicăm în ediţia print şi online a cotidianul nostru cât mai multe informaţii care să le fie de folos elevilor şi părinţilor. Cum se vor ghida anul viitor copiii care vor susţine admiterea având în vedere că ierarhia din 2018 nu se va mai găsi, rămâne de văzut. De regulă, cum aceasta este publicată, copiii verifică pe ce poziţie sunt, se uită apoi să vadă anul trecut ce medie figura la poziţia lor şi de aici încep socotelile. Ca să nu mai vorbim că nici ierahia din 2017 nu mai este publică. În aceste condiţii există riscul să rămână copii buni pe dinafară, pentru că nu vor şti cum să-şi completeze opţiunile tocmai din lipsa informaţiilor.

 

Numărul mediilor peste 9, în scădere

Anul acesta, “lupta” pentru un loc la un liceu de top nu va fi la fel de “strânsă” ca în 2017. Ponderea mediilor mari de admitere, între 8 şi 10, a scăzut, crescând însă mediile între 5 şi 8. Modul de calcul al mediei de admitere, în care Evaluarea Naţională are o pondere de 80%, a făcut departajarea la vârf, dar a determinat şi scăderea numărului de medii mari şi, implicit, a mediilor finale de admitere la liceu. Inclusiv la şcolile cu prestigiu se va intra cu medii mai mici decât anul trecut pentru că procentul mediilor peste 9,50 a scăzut semnificativ. Dacă anul trecut erau 35 de medii peste 9.90, anul acesta doar 20 de copii se pot lăuda cu această performanţă, cu 40% mai puţine astfel de medii. De asemenea, anul trecut au fost 211 elevi cu medii peste 9,50, însă acum numărul lor este de 146, ceea ce înseamnă o scădere de 30%. Tot în aceeaşi proporţie s-a micşorat şi numărul mediilor peste 9.00. Dacă anul trecut erau 460 de medii peste 9, anul acesta sunt doar 326, mai puţine chiar şi decât în 2016 când au fost 340 de astfel de medii. Tot în scădere se află şi mediile peste 8.50, de la 600 în 2017 la 534 anul acesta.

Asta înseamnă că la “trio-ul” liceelor de top - “Murgoci”, “Bălcescu” şi “Iorga”, cele mai vânate de către absolvenţi, ultimele medii de admitere nu vor mai fi la fel de mari ca anul trecut, îndrăznim să spunem că vor scădea chiar şi cu 0,30 puncte. La cele trei unităţi de învăţământ sunt 476 de locuri disponibile, ceea ce înseamnă că elevii care au o medie de peste 8.65 vor intra la unul din cele trei licee, dacă nu ţin cont de o specializare anume. Anul trecut, la poziţia 476 ultima medie era 8.95. Desigur, calculul este unul orientativ şi poate suferi modificări în funcţie de opţiunile elevilor.

Per total, statistica mediilor între 8 şi 10 arată astfel: 727 anul acesta şi 902 în 2017.

Însă chiar dacă sunt mai puţine medii mari, un lucru e sigur: tot se va intra cu medii extrem de ridicate la clasa de matematică-informatică-bilingv engleză de la “Murgoci”, acolo unde pentru unul din cele 28 de locuri se dă o adevărată “bătălie”. Dacă anul trecut ultimul admis a avut 9.90, anul acesta e posibil ca linia să se tragă la 9.85 sau chiar să mai coboare puţin.

Pe de altă parte, numărul mediilor de 10 s-a dublat. Anul acesta sunt patru medii perfecte, anul trecut doar doi absolvenţi având media maximă. 

Trebuie precizat şi că numărul elevilor care au participat la examen a fost de 1.856, cu peste 100 de elevi mai mulţi ca anul trecut când au fost 1.743.

 

Mai multe medii între 5 şi 8

Aşa cum spuneam mai devreme, în timp ce numărul mediilor de admitere peste 8 au scăzut, numărul celor între 5 şi 8 au crescut. Vorbim de peste 1.000 de absolvenţi care se încadrează în acest interval, cu circa 15% mai mulţi ca anul trecut. Astfel, mediile între 7 şi 8 au urcat de la 370 în 2017 la 457 anul acesta. Cele între 6 şi 7 sunt cu 35% mai multe ca în anul anterior, crescând de la 249 în 2017 la 382 anul acesta. În ceea ce priveşte mediile între 5 şi 6, anul acesta sunt 200 de copii cu medii în acest interval, faţă de 163 acum un an.

În ceea ce priveşte mediile de admitere sub 5, dintre cei 1.856 de elevi care au susţinut anul acesta Evaluarea Naţională, 86 nu au reuşit să scoată o medie de admitere egală cu 5, adică un procent de 4,69%, mai mare în comparaţie cu anul trecut când a fost de 3,3%. Marea majoritate provin din şcolile din mediul rural, dar sunt şi aproape 30 de elevi de la şcolile din municipiu. 

Trebuie precizat că, la vârf, diferenţa între mediile de la EN şi cele din gimnaziu sunt foarte apropiate, înregistrându-se diferenţe, cu aproximaţie, de maxim 0.40 sau 0.50 puncte. În schimb, spre coada clasamentului diferenţele dintre media din gimnaziu şi cea de la examen este de 4 sau 5 puncte, întâlnindu-se situaţii în care elevi care au terminat gimnaziul cu medii de 8 şi 9 au luat 4 la Evaluarea Naţională.

Opt elevi nu vor putea prinde un loc la liceu. Anul acesta s-au prezentat 1.856 de candidaţi la Evaluarea Naţională, iar numărul de locuri în învăţământul liceal este de 1.848. Aşadar, opt elevi vor rămâne sigur pe dinafară şi, probabil, vor trebui să se reorienteze către şcolile profesionale.

 

Mici schimbări în oferta liceelor

Planul de şcolarizare propus pentru anul 2018-2019 nu aduce schimbări majore în ceea ce priveşte numărul de locuri la clasa a IX-a. Faţă de anul trecut, numărul de locuri la liceu a scăzut puţin, fiind disponibile 1.848 de locuri, faţă de 1.876 câte erau în anul anterior, iar numărul de clase s-a redus de la 67 la 66. Totuşi, sunt câteva modificări în oferta liceelor, în sensul în care la câteva unităţi s-a pierdut o clasă iar unele specializări au fost înlocuite cu altele. Mai întâi, la Colegiul “Bălcescu”, clasa de Filologie s-a transformat în Ştiinţe Sociale, la fel ca acum doi ani. Apoi, Liceul “Perpessicius” schimbă clasa de Ştiinţe Sociale cu cea de Ştiinţe ale Naturii. Liceul “Cerna” râmâne cu o singură clasă de Ştiinţe ale Naturii, faţă de două câte erau anul trecut la această specializare. În aceeaşi situaţie se află şi Liceul cu Program Sportiv care pierde o clasă de Instructor sportiv şi rămâne cu 3 clase. În schimb, Liceul “A. Saligny” va avea anul viitor o clasă în plus, Mecanica fiind noua specializare la care se pot înscrie absolvenţii de gimnaziu.

Sunt câteva schimbări şi în oferta liceelor tehnologice în ceea ce priveşte specializările oferite, probabil influenţate de cerinţele de pe piaţa muncii. Concret, la “C. D. Neniţescu” dispare specializare “Mecanică” şi apare “Industrie alimentară”. La “Moisil” clasa de “Electronică şi automatică” devine clasă de “Electric”, iar la “Gh. K. Constantinescu” dispare clasa de “Estetica şi Igiena corpului” şi apare cea de “Industrie alimentară”. La “N. Oncescu” Ianca nu mai există specializarea “Turism şi alimentaţie”, care a fost înlocuită de “Comerţ”, în timp ce la “M. Basarab” Măxineni cea de “Industrie alimentară” se schimbă cu “Industrie textilă şi pielărie”.

 

Locuri mai puţine la liceele teoretice

La filiera teoretică sunt 1.008 locuri: 840 în municipiu (868 de locuri anul trecut) şi 168 la liceele din judeţ. Mai puţine locuri sunt şi la filiera vocaţională, numărul acestora fiind acum de 252 locuri (9 clase) după ce LPS a renunţat la o clasă de “Instructor sportiv”. Locurile la liceele vocaţionale sunt următoarele: 56 la “Perpessicius”, 84 la LPS şi 112 la Arte.

În consecinţă, putem spune că vor putea ocupa un loc la un liceu teoretic toţi candidaţii care ocupă poziţii până la 1.260 şi au media minim 6,85. Şi pe acest considerent putem estima că anul acesta se va intra cu medii mai mici dacă ne gândim că anul trecut, în dreptul poziţiei 1.260 figura media 7.03.

Referitor la statistica pe cele două mari profiluri, Real şi Uman, trebuie precizat că, în municipiu, numărul de locuri de la Real este de 560, la fel ca anul trecut. La acestea se adaugă cele 84 locuri de la liceele din judeţ. În schimb, la Uman, numărul acestora s-a redus. În municipiu sunt acum doar 280 locuri (308 locuri în anul şcolar 2017-2018). În judeţ nu sunt modificări, numărul locurilor fiind tot de 84.

Astfel, la profilul Real, specializarea Matematică-Informatică, unde “trag” mai toţi elevii cu medii mari, sunt 12 clase, 10 în municipiu şi 2 în judeţ. Astfel, Colegiul “Bălcescu” are 4 clase de mate-info, dintre care 2 mate-info simplu, una mate-info-intensiv limba engleză şi una intensiv-informatică, la fel ca în anul anterior. “Murgoci” are tot 3 clase de mate-info, una simplă, una biligv-engleză şi una intensiv- informatică. “Iorga” are în continuare 2 clase la această specializare, una de mate-info şi una biligv-engleză. La “Cerna” există o singură clasă de mate-info  intensiv-informatică. Aşadar, structura claselor la specializarea mate-info este următoarea: “Bălcescu” - 4, “Murgoci” - 3, “Iorga” - 2, “Cerna” -1, la care se adaugă cele din judeţ: “G. Vâslan” Făurei - 1 şi “C. Angelescu” Ianca - 1. Dacă sunt 336 de locuri la această specializare şi ne ghidăm după poziţia în clasament, teoretic, ar putea să opteze pentru o clasă de mate-info elevii cu medii peste 8.97. Anul trecut, la această poziţie media era  9.20.

La Ştiinţele Naturii sunt în planul de şcolarizare 11 clase, la fel anul trecut,  distribuite astfel: “Aslan” - 3, “Murgoci”, Bălcescu”, “Iorga”, “Perpessicius” şi “Cerna” - 1, “Sebastian” - 2.  Acestora li se adaugă încă o clasă de Ştiinţele Naturii la Liceul “N. Titulescu” Însurăţei.

La profilul Uman, la specializarea Ştiinţe Sociale au rămas 5 clase, toate la liceele din municipiu. Locuri disponibile sunt la “Murgoci”, “Bălcescu”, “Iorga”, “Cerna” şi “Sebastian”, fiecare având câte o clasă.

Specializarea Filologie are opt clase, la fel ca acum doi ani. Trei sunt în judeţ, la “G. Vâlsan” Făurei, “N. Titulescu” Însurăţei şi “C. Angelescu” Ianca - intensiv limba engleză, iar celelalte cinci sunt, câte una la: “Murgoci”, “Iorga”, “Cerna”, “Sebastian” şi “Perpessicius”.

În ceea ce priveşte filiera tehnologică, aici sunt alocate 588 de locuri în 21 de clase - 476 în municipiu (17 clase) şi 112 în judeţ  (4 clase), cu o clasă în plus faţă de anul trecut. Cele mai multe locuri sunt la Colegiul Economic “I. Ghica” - 140, după cum urmează: Economic - 84 locuri, Turism şi alimentaţie - 28 locuri, Comerţ - 28 locuri. Restul liceelor tehnologice au una sau 2 clase, specializările pentru care pot opta viitorii liceeni fiind: Turism şi alimentaţie, Industrie alimentară, Electronică şi automatizări, Mecanică, Electric, Fabricarea produselor din lemn, Agricultură, Electromecanică, Comerţ, Industrie textilă şi pielărie.

 

Şcolile profesionale câştigă teren

Anul acesta sunt mai multe locuri la şcolile de meserii. Vorbim de 910 locuri în 32,5 clase alocate învăţământului profesional, faţă de 896 anul trecut. Astfel,

pentru domeniul de formare profesională “Turism şi alimentaţie” sunt locuri la “I. Ghica”, “C. D. Neniţescu” şi “Ed. Nicolau”. La “Comerţ” există locuri doar la Liceul Însurăţei. Pentru “Mecanică” elevii se pot înscrie la “P. Istrati”,  “Neniţescu”, “A. Saligny”, Liceul Făurei, “N. Oncescu” Ianca şi Şcoala Profesională “E. Drăgan” Grădiştea. Clase de “Electric” găsim la “A. Saligny” şi “G. Moisil”, iar “Electromecanică” la Însurăţei. Pentru domeniul de formare profesională “Construcţii, instalaţii şi lucrări publice” sunt locuri la “Ed. Nicolau”, iar pentru “Agricultură” la “Gh. K. Constantinescu” şi Şcoala Profesională Gradiştea. Clase de “Industrie Alimentară” se găsesc la “Neniţescu”, “Ed. Nicolau”, iar de “Industrie textilă şi pielărie” tot la “Ed. Nicolau”. De asemenea, există şi o clasă de “Fabricarea produselor din lemn” la “Moisil” şi una de “Estetica şi Igiena corpului” la “Gh. K. Constantinescu.

Elevii care vor să opteze pentru învăţământ profesional particular au la dispoziţie 28 de locuri la Liceul Tehnologic UCECOM “Spiru Haret”, domeniul de formare profesională “Estetica şi igiena corpului”, calificarea frizer-coafor-manichiurist-pedichiurist.

Pentru tinerii cu cerinţe educaţionale speciale (CES) sunt în planul de şcolarizare două clase de profesională - una Industrie textilă şi pielărie şi Agricultură la Centrul Şcolar de Educaţie Inclusivă, câte 14 la fiecare.

Detalii despre calendarul de înscrieri se găsesc pe site-ul Inspectoratului Şcolar, secţiunea Admitere.

 

Mare atenţie când completaţi fişa de înscriere!

Pentru a fi siguri că vor intra la liceul mult dorit, elevii şi părinţii trebuie să fie foarte atenţi când completează fişa cu opţiuni, pentru a nu se ajunge astfel la situaţii în care candidatul este repartizat la un alt liceu decât cel vizat.

Fişele de înscriere se completează în perioada 29 iunie-6 iulie, la sediul unităţilor de învăţământ. Acolo, părinţii şi elevii, sub supravegherea diriginţilor, vor completa cel puţin 30 de opţiuni, pentru ca elevul să fie repartizat într-o clasă, să nu rămână în afara sistemului şi să ajungă în etapa a doua, pe locurile rămase libere. Dirigintele clasei, care participă la înscrierea opţiunilor elevilor, atenţionează părinţii asupra faptului că trebuie să facă opţiuni realiste, alegând licee la care media de admitere din anii precedenţi este apropiată

de media de admitere a candidatului. Cum ultimele medii de admitere de anul acesta vor fi mai mici decât cele de anul trecut, este posibil ca la anumite specializări să apară surprize.

Candidaţii completează pe fişa de înscriere, în ordinea descrescătoare

a preferinţelor, codurile opţiunilor pentru profilurile, specializările sau domeniile de pregătire dorite. Pe fişă trebuie trecute cele 30 de opţiuni, însă alegerile trebuie corelate cu media de admitere.

Codurile trebuie completate cu mare atenţie, de la stânga la dreapta, aceasta fiind ordinea în care le va citi computerul. Fişele completate de către candidat în prezenţa părintelui şi a dirigintelui clasei se vor depune la şcoli în perioada 29 iunie-3 iulie, iar în aceeaşi perioadă aceste fişe vor fi introduse în baza de date computerizată. Tot în perioada 29 iunie - 3 iulie fişele trebuie verificate de către părinţi şi elevi. Pe 9 iulie se vor afla rezultatele repartizării computerizate, care vor fi afişate la şcoli şi licee. Între 10-13 iulie se vor depune dosarele de înscriere la unităţile şcolare la care candidaţii au fost repartizaţi. Cei care nu vor fi repartizaţi în prima etapă vor mai avea la dispoziţie o singură etapă de admitere, în luna septembrie, şi vor putea opta doar pentru locurile rămase după prima etapă, dacă vor mai fi.

 

Mai multe şanse de admitere în învăţământul dual

Învăţământul profesional în sistem dual începe să prindă contur în judeţul nostru. Dacă anul trecut, după multe încercări, s-a pus piatra de temelie şi s-a format prima clasă, anul acesta elevii au la dispoziţie două clase de dual, după cum urmează: una la “P. Istrati” - 15 locuri pentru calificarea “Strungar” şi una la “Ed. Nicolau” - 20 locuri pentru “Confecţioner produse textile”.

Reamintim că învăţământul profesional dual combină pregătirea teoretică cu practica de specialitate la agentul economic, iar la final elevii obţin un certificat de calificare. În plus, au o serie de beneficii, cum ar fi bursele de studiu de la stat şi de la agentul economic. Iar după finalizarea studiilor, în funcţie şi de implicarea elevilor, aceştia sunt direct angajaţi în cadrul firmei.

Prima etapă de înscrieri s-a realizat în perioada 15-19 iunie iar pe 4 iulie  unităţile de învăţământ vor afişa situaţia locurilor rămase libere, urmând să se organizeze o nouă etapă de admitere. Înscrierea candidaţilor se face la unităţile de învăţământ care organizează învăţământ dual.

 

Clasele de seral şi frecvenţă redusă, a doua şansă de a termina liceul

La fel ca în anii anteriori, elevii care au abandonat studiile şi nu se mai pot înscrie în învăţământul obligatoriu pentru că au depăşit limita de vârstă, au la dispoziţie clasele de seral şi frecvenţă redusă, alternativă care le oferă o şansă în plus pentru a-şi găsi un loc de muncă.

La seral, în planul de şcolarizare pentru clasa a IX-a sunt propuse 3 clase, la fel ca anul trecut. În total, sunt disponibile 84 de locuri, câte 28 pentru fiecare din următoarele specializări: “Protecţia mediului” - “C. D. Neniţescu”, Construcţii, instalaţii şi lucrări publice” - “Ed. Nicolau” şi “Turism şi alimentaţie” - “Gh. K. Constantinescu”.

La frecvenţă redusă, faţă de anul trecut, sunt disponibile mai puţine clase, mai exact doar 2 din 5, rămânând 56 de locuri din  112 locuri. La “C.D. Neniţescu” o clasă de Ştiinţe ale Naturii şi una de Filologie. 

Centrul de înscriere şi repartizare a candidaţilor din învăţământul liceal seral şi frecvenţă redusă este la Inspectoratul şcolar Judeţean Brăila. Perioada de depunere a dosarelor de înscriere este 10 - 13 iulie 2018, iar repartizarea candidaţilor va avea loc în perioada 16 - 18 iulie 2018.

 

Patru eleve de 10

Anul acesta Brăila are nu una, nu două, ci patru medii maxime de admitere.

Cotidianul “Obiectiv - Vocea Brăilei” păstrează tradiţia şi le va premia pe cele patru absolvente de clasa a VIII-a care au avut media de admitere 10, adică media 10 la Evaluarea Naţională, respectiv media 10 la finalul ciclului gimnazial.  Decarii sunt: Olivia Ingrid Androniu, Maria Iordache, Daria-Alexia Miron şi Anca-Georgiana Moise. Olivia, Maria şi Daria sunt absolvente a Şcolii “Mihai Eminescu”, iar Anca a Colegiului “Gh. M. Murgoci”. Mai multe despre performanţa reuşită de aceste fete minunate veţi putea citi într-o ediţie viitoare.

 

91 de locuri rezervate elevilor de etnie romă

Pentru anul şcolar 2018-2019, la clasa a IX-a, cursuri la zi, elevilor de etnie romă  li s-au alocat 91 de locuri, 60 la filiera teoretică şi 31 la cea tehnologică. Astfel, la “Bălcescu” sunt alocate 6 locuri, la “Murgoci” ca la “Bălcescu”, la “A. Aslan” sunt 3 locuri, la “Iorga” 10 locuri, câte 2 pentru fiecare din cele 5 specializări, la “Cerna” 8 locuri, câte 2 pe specializare, la “M. Sebastian” sunt 4 locuri, la “Perpessicius” sunt 8, din care 4 pentru “Învăţător-educator”, la LPS sunt 6 locuri iar la Arte încă 4.

 

Ultimele medii de admitere cu care s-a intrat anul trecut la cele mai bune licee din Brăila

 

Colegiul Naţional “Gh. M. Murgoci”

Matematică-informatică-bilingv engleză - 9.70.

Matematică-informatică - 9.54

Ştiinţele Naturii - 9.63

Ştiinţe Sociale - 9.40

Filologie - 9.06

Colegiul Naţional “N. Bălcescu”

Matematică-informatică (4 clase) - 8.82

Ştiinţe ale Naturii - 8.87.

Filologie (anul acesta Ştiinţe Sociale) - 8.49.

Liceul Teoretic “N. Iorga”

Matematică-informatică - 9.08

Ştiinţe ale Naturii - 9.09

Ştiinţe Sociale - 9.01

Filologie - 8.38

Colegiul Naţional “A. Aslan”.

Ştiinţe ale Naturii (3 clase) - 8.34

Liceul Pedagogic “P. D. Perpessicius”

Ştiinţe Sociale (anul acesta Ştiinţe ale Naturii) - 8.31

Filologie - 8.15

Liceul Teoretic “P. Cerna”

Matematică-informatică - 8.09

Ştiinţe Sociale - 8.05

Ştiinţe ale Naturii (2 clase anul trecut) - 7.80

Filologie - 7.92.

Liceul Teoretic “M. Sebastian”.

Ştiinţe Sociale - 7.41

Filologie - 7.33

Ştiinţe ale Naturii - 6.79

Colegiului Economic” I. Ghica”

Turism şi alimentaţie - 6.9

Comerţ - 6.73

Economic - 6.56

Liceul Teoretic “C. Angelescu” Ianca

Filologie - 6.69

Matematică-informatică - 5.63

 

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro