Analiști citați de CNN se tem că este suficientă o scânteie pentru a declanșa un război în toată regula între SUA și Coreea de Nord. "Adevărata întrebare care se pune acum este dacă cineva va face o greșeală prostescă, pentru că e posibil ca o mică altercație să scape de sub control", susține Bruce Bennett, un analist în domeniul securității naționale.
Cu toate acestea, alți specialiști susțin că, deocamdată, șansele izbucnirii unui conflict între cele două state sunt mici. Dacă SUA ar considera că războiul este aproape, forțele armate ar fi sub avertizarea Defcon 2, adică ar fi gata de detașare în maximum șase ore. Alertele Defcon sunt situate pe 5 nivele, Defcon 1 însemnând că un război nuclear este iminent. În cazul de față, trecerea la alerta Defcon 2 ar însemna că SUA este la un pas de război, ori acest lucru nu s-a întâmplat deocamdată. Iar legea cere ca orice modificare a nivelului de alertă să fie anunțată public.
Armata SUA ar trebui să accelereze antrenamentele soldaților și să trimită un al doilea portavion în Peninsula Coreei până la finele lui aprilie, însă o astfel de acțiune nu a fost anunțată până acum.
De cealaltă parte, Coreea de Nord a condus cele mai ample teste de artilerie grea din istoria țării, iar amenințările virulente la adresa Statelor Unite sunt constante, de la venirea la putere a lui Kim Jong-un. De nenumărate ori, televiziunea de stat nord-coreeană a difuzat clipuri de propagandă care înfățișează rachete continentale distrugând Washingtonul și au averizat că vor sterge America de pe harta lumii.
Accesul restricționat în Coreea de Nord nu permite însă o evaluare obiectivă a arsenalului de care dispune Kim Jong-un și a puterii distructive de care dispune acesta.
Într-o întâlnire oficială, Donald Trump i-a cerut Chinei, principalul susținător al Coreei de Nord, să facă presiuni economice asupra țării, pentru ca aceasta să își închidă programul nuclear. Pe Twitter, președintele american l-a tachinat pe liderul nord-coreean în repetate rânduri și a afirmat în fața jurnaliștilor că nu crede că acesta "ar fi atât de puternic pe cât se laudă".
Până acum însă, Coreea de Nord a răspuns sfidător la sancțiunile internaționale, iar specialiștii în securitate sunt de părere că aceste comentarii ale lui Trump i-ar putea ambiționa pe nord-coreeni să își arate și mai mult puterile și să intensifice testele nucleare.
Ce vrea de fapt Kim Jong-un
Modul în care Kim Jong-un a înțeles să își conducă țara a fost cel puțin surprinzător. Liderul nord-coreean a fost școlit la o instituție privată de învățământ din Elveția, lângă Berna, între 1993 și 1998, iar colegii și-l amintesc drept un tânăr timid, inteligent, care se înțelegea bine cu ceilalți elevi și adora baschetul.
Educația sa în vestul Europei nu l-a împiedicat însă să devină unul dintre cei mai duri lideri ai lumii și să ia decizii controversate, într-o țară în care majoritatea populației trăiește într-o sărăcie lucie, câștigând între 2 și 3 dolari pe an.
"Coreea de Nord crede că singura cale prin care poate împiedica un atac al Americii este să aibă în posesie arme nucleare și să mențină puterea guvernului condus de Kim Jong-un", spune Joe Bermudez, analist al unui grup de monitorizare a Coreei de Nord.
"Kim Jong-un conduce un stat îngrozitor, care este puțin spus că face parte din Lumea a Treia la capitolul economie. Și el vrea să își demonstreze puterea, vrea să aibă această putere nucleară la îndemână și să arate Statelor Unite că sunt pe picior de egalitate", spune și Bruce Bennett.
Japonia și Coreea de Sud se pregătesc pentru un eventual război
Tensiunile din Peninsulă sunt privite tot mai serios și de către niponi. Luna trecută, Japonia a efectuat prima simulare de evacuare în caz de atac, iar autoritățile au publicat un ghid pentru ce au de făcut locuitorii în scenariul unui război. Iar în Coreea de Sud, aceste simulări sunt ținute de două ori pe an, dar importanța lor este adeseori ignorată de populație.