• nu pentru mult timp, avertizează surse din sistem, punctând că li se va atrage atenţia în mod expres contribuabililor că din acest an au obligaţia să depună declaraţiile doar în format electronic
Declaraţiile fiscale se pot depune în continuare printate pe suport de hârtie la sediile administraţiilor fiscale, chiar dacă în toamnă conducerea de la vremea respectivă a Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) anunţa că, din ianuarie 2017, formularele se primesc la Fisc doar în format electronic.
Surse din cadrul agenţiei ne-au declarat că rămâne valabilă obligativitatea contribuabililor de a trimite online, din această lună, declaraţiile, doar că aceştia vor beneficia de o perioadă de tranziţie, în care funcţionarii vor accepta ambele variante de depunere. Totuşi le vor atrage atenţia celor care încă le aduc pe hârtie că, din februarie, martie cel târziu, trebuie să trimită formularele fiscale doar în varianta digitală, obţinându-se astfel un răgaz de o lună, maxim două, în care contribuabilii vor putea face demersurile pentru obţinerea semnăturii electronice.
După cum se cunoaşte, pentru a putea depune online declaraţiile este nevoie de semnătură electronică, care este eliberată de firme specializate la tarife începând de la 45 de euro şi la care se adaugă costurile de reînnoire anuală a semnăturii respective.
Potrivit datelor prezentate pe pagina web a Ministerului Comunicaţiilor, în Registrul furnizorilor acreditaţi de servicii de certificare pentru semnătură electronică figurează, la nivel naţional, 5 companii: „Trans Sped”, „Digisign”, „Certsign”, „Alfatrust Certification” şi „Centrul de Calcul”, firme dintre care românii pot să aleagă.
După obţinerea certificatului de semnătură electronică, contribuabilul poate descărca documentele şi declaraţiile fiscale direct din portalul ANAF, iar după completare şi aplicarea semnăturii electronice le trimite online organului fiscal. Tot pe pagina web a ANAF există o secţiune specială în care contribuabilii pot urmări starea declaraţiilor trimise în format electronic.
Ce declaraţii puteţi trimite online
La nivel local, formulare fiscale cele mai des depuse în format electronic de către contribuabilii brăileni sunt D100 - Declaraţie privind obligaţiile de plată la bugetul de stat, D101 - Declaraţie privind impozitul pe profit, D112 - Declaraţie privind obligaţiile de plată a contribuţiilor sociale, impozitului pe venit şi evidenţa nominală a persoanelor asigurate, D120 - Decont privind accizele, D300 - Decont de taxă pe valoarea adăugată, D390 - Declaraţie recapitulativă privind livrările/achiziţiile intracomunitare de bunuri, D394 - Declaraţie informativă privind livrările/prestările şi achiziţiile efectuate pe teritoriul naţional şi D710 - Declaraţie rectificativă.
În ce priveşte judeţul nostru, cele mai recente date disponibile arată că gradul de depunere online a D112 (Declaraţie privind obligaţiile de plată a contribuţiilor sociale, impozitului pe venit şi evidenţa nominală a persoanelor asigurate) a fost, în medie, de peste 90%, context în care ne situăm în primul eşalon la nivel naţional.