Mergi la conţinutul principal

ANAF porneşte pe urmele „Panama Papers"

Scandalul averilor ascunse în Panama determină şi autorităţile din România să reacţioneze. Instituţiile statului verifică marile dosare de spălare de bani, potrivit TVR. ANAF a iniţiat un grup de lucru interdepartamental pentru verificarea implicaţiilor fiscale ale informaţiilor publicate prin proiectul de investigaţie jurnalistică „PanamaPapers", a transmis ANAF, într-un comunicat.
Premierul Dacian Cioloş a făcut o prima declaraţie pe acest subiect. El a afirmat că ANAF ar trebui să îşi facă treaba şi să acţioneze dacă există informaţii că românii nu au respectat legea.
Întrebat dacă a avut vreo discuţie cu şeful ANAF, premierul a răspuns că este problema lor, „ANAF nu are nevoie de dispoziţii de la premier ca să-şi facă treaba, acolo unde consideră că s-a încălcat legea", a precizat Dacian Cioloş.

Şi DIICOT caută legături

DIICOT analizează posibilitatea efectuării unor verificări în legătură cu implicarea unor cetăţeni români în scandalul „Panama Papers", au declarat, surse oficiale.
Potrivit surselor citate, procurorii DIICOT analizează dosarele pe care le au deja în lucru şi care ar putea avea legătură şi cu „Panama Papers".
Şefi de stat şi alţi politicieni de rang înalt, miliardari, celebrităţi, sportivi, dar şi reţele criminale se numără printre beneficiarii reali a peste 214.000 de societăţi offshore înregistrate în 21 de paradisuri fiscale, relevă o anchetă jurnalistică efectuată în comun de 107 instituţii media care au reuşit să intre în posesia unor documente din arhivele secrete ale unei societăţi panameze de consultanţă, documente denumite acum generic „Panama Papers", anunţau duminică publicaţiile Le Monde şi Le Soir.
Potrivit Le Soir, este cea mai mare scurgere de informaţii financiare înregistrată până în prezent, în timp ce Le Monde vorbeşte despre cea mai spectaculoasă intruziune în lumea obscură a finanţelor offshore.

11 milioane de documente

Ancheta coordonată de Consorţiul internaţional al jurnaliştilor de investigaţie (ICIJ) este semnificativă nu doar prin numărul documentelor - potrivit Le Monde ar fi circa 11,5 milioane -, ci şi prin faptul că nume grele ar putea fi vizate de aceste dezvăluiri, Le Soir estimând că „şocul este planetar".
În centrul acestei „pânze de păianjen" se află societatea de avocatură Mossack Fonseca, specializată în consultanţă pentru crearea companiilor offshore, societăţi ecran ce disimulează identitatea reală a proprietarilor lor.
Societatea Mossack Fonseca este înregistrată în Panama, ţară considerată unul dintre centrele financiare cele mai opace ale planetei şi o placă turnantă pentru spălarea de bani, mai ales a fondurilor provenite din fraude şi activităţi criminale.
Documentele din arhiva acestei societăţi panameze relevă că, începând din anul 1977 şi până în 2015, ea a creat sau administrat peste 214.000 de entităţi offshore în 21 de paradisuri fiscale pentru clienţi proveniţi din peste 200 de ţări şi teritorii.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro