Mergi la conţinutul principal

Amplu exercițiu de mobilizare a rezerviștilor din Brăila și Galați

* mii de brăileni vor primi ordine de chemare, prin intermediul Inspectoratului de Poliție Județean * cei vizați trebuie să se prezinte la unitățile militare în vederea efectuării unor activități specifice de pregătire, potrivit prevederilor legale în vigoare * autoritățile subliniază că exercițiul de mobilizare nu are nicio legătură cu războiul care se desfășoară aproape de granița României * în județul nostru ultimul exercițiu de acest gen s-a derulat în 2015, iar următorul trebuia să aibă loc în 2020, însă a fost reprogramat din cauza pandemiei

 

Mii de brăileni rezerviși, care au efectuat stagiul militar în prealabil, vor primi ordin de chemare, începând de astăzi, pentru a participa la un exercițiu de mobilizare, în perioada 8 - 12 aprilie. După cum a transmis Prefectura Brăila, prin intermediul unui comunicat de presă, ,Exercițiul de mobilizare pentru verificarea stadiului pregătirii populației, economiei și teritoriului pentru apărare – MOBEX BR-GL-24″ este organizat în conformitate cu prevederile art. 23 alin. (3) din Legea nr. 355/2009 privind regimul stării de mobilizare parțială sau totală a forțelor armate și al stării de război și ale art. 4, lit. f), pct. 9 din Legea nr. 415/2002 privind organizarea și funcționarea Consiliului Suprem de Apărare a Țării. Exercițiul se desfășoară simultan în județele Brăila și Galați, fiind condus de Ministerul Apărării Naționale, în cooperare cu Administrația Națională a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale, Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul Român de Informații, Serviciul de Telecomunicații Speciale și Administrația Națională a Penitenciarelor.

Autoritățile subliniază că nu este niciun motiv de îngrijorare, acțiunea neavând o legătură directă cu situația geopolitică actuală și cu războiul care se desfășoară la granițele țării. Exercițiile de acest tip se planifică și se organizează periodic în toate județele țării, în baza Planului verificării stadiului pregătirii populației, economiei și teritoriului pentru apărare prin exerciții și antrenamente de mobilizare, aprobat de Consiliul Suprem de Apărare a Țării, în anul premergător desfășurării acestora”, se menționează în comunicatul emis de Prefectura Brăila. Ultimul exercițiu de acest gen a avut loc în județul nostru în anul 2015, iar următorul ar fi trebuit să se țină după 5 ani, în 2020, însă nu s-a putut din cauza pandemiei. Din acest motiv, județelor Brăila și Galați ”le-a venit rândul” pe parcursul acestui an să organizeze exercițiul de mobilizare, după cum ne-au explicat surse din cadrul instituțiilor implicate.

 

Ordinele de chmeare sunt distribuite de polițiști

Ordinele de chemare vor fi distribuite de reprezentanții Inspectoratului de Poliție Județean începând de astăzi, 8 aprilie, de la ora 14.00. Pe timpul exercițiului, o parte dintre rezerviștii cu domiciliul în județul Brăila, cuprinși în planurile de mobilizare, vor fi chemați la unități militare în vederea efectuării unor activități specifice de pregătire, potrivit prevederilor legale în vigoare.

De asemenea, se vor executa activități specifice de verificare a autorităților administrației publice locale, instituțiilor publice și operatorilor economici din județul Brăila cu sarcini pe linia pregătirii economiei și teritoriului pentru apărare. Este vorba de operatori economici ce dețin mașini și utilaje care ar putea fi puse la dispoziția Armatei în situații de urgență.

În programul rezerviștilor este planificată și o secvență de antrenament în poligonul de tragere Smârdan, județul Galați, care va avea loc miercuri 10 aprilie.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro