Amnesty critică R. Moldova pentru rele tratamente aplicate deţinuţilor | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Amnesty critică R. Moldova pentru rele tratamente aplicate deţinuţilor

* raportul menţionează, de asemenea, că autorităţile din Republica Moldova nu au efectuat investigaţii prompte şi imparţiale, iar în anumite cazuri ofiţerii de poliţie nu au fost sancţionaţi * organizaţia arată, totodată, că membrilor minorităţilor sexuale le-a fost refuzat dreptul de a demonstra, iar în în regiunea transnistreană au loc procese inechitabile

Raportul Amnesty cu privire la situaţia din Republica Moldova reaminteşte că şi Comitetul ONU împotriva torturii şi-a exprimat îngrijorarea în legătură cu "numeroasele acuzaţiile privind folosirea pe scară largă a torturii şi a altor forme de maltratare a deţinuţilor aflaţi în custodia poliţiei şi a cerut autorităţilor să condamne public şi fără echivoc tortura. Asigurarea separării autorităţilor responsabile pentru interogatoriu şi a celor care se ocupă de detenţia persoanelor reţinute este o garanţie importantă împotriva torturii şi a altor forme de maltratare în detenţie, potrivit Amnesty International.
În acelaşi timp, organizaţia arată că la sfârşitul anului trecut existau în continuare procese împotriva unor poliţişti acuzaţi de tortură şi alte forme de maltratare în urma reţinerilor care au avut loc în timpul şi după demonstraţiile violente din aprilie 2009 produse după alegerile parlamentare. Avocaţi şi organizaţii neguvernamentale au anunţat întârzieri şi reţinerea de probe de către autorităţi, potrivit Amnesty.
Raportul Amnesty notează că Republica Moldova a ratificat statutul de la Roma al Curţii Penale Internaţionale în octombrie anul trecut, iar decizia va avea efect din 2011.
În ceea ce priveşte procesele inechitabile din regiunea transnistreană, Amnesty menţionează cazul jurnalistului Ernest Vardanean, care a fost arestat în aprilie anul trecut sub acuzaţia de "trădare şi spionaj". În mai anul trecut, înainte de începerea procesului, principalul post de televiziune din Transnistria a difuzat o înregistrare cu ministrul pentru securitate în care acesta declara că Ernest Vardanean este vinovat de acuzaţiile aduse. Ernest Vardanean a apărut, de asemenea, în înregistrare susţinând afirmaţiile ministrului şi exprimându-şi regretul pentru "greşeala teribilă". Înregistrarea video a devenit ulterior disponibilă pe internet, iar Ernest Vardanean nu a avut aproape niciun contact cu lumea exterioară în perioada de 42 de zile între detenţia iniţială şi difuzarea înregistrării, mai arată raportul Amnesty International. Jurnalistul s-a aflat în arest preventiv în sediul Serviciului Naţional de Securitate de la Tiraspol la sfârşitul anului trecut, mai arată organizaţia.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro