Mergi la conţinutul principal
Doar 6 medici la ATI, în loc de 20!

Amintiri din infern

* patru "puncte fierbinți" ale Spitalului Județean de Urgență Brăila - UPU, ATI, Cardiologie/ Terapie Intensivă Coronarieni și Radiologie - se confruntă cu cea mai acută lipsă de medici din ultimele decenii * au existat zile în care, la UPU, un singur medic trebuia să consulte peste 100 de pacienți care luaseră cu asalt, la propriu, Spitalul de Urgență * "valul 4" a fost, de departe, cea mai solicitantă perioadă de la începutul pandemiei", ne-a declarat conf. dr. Dragoș Voicu, directorul medical al Spitalului Județean de Urgență Brăila * la acea dată, toate locurile de la ATI și toate cele 400 de paturi alocate bolnavilor de COVID-19, aflate în secțiile spitalului, au fost ocupate de pacienți

 

Cel puțin patru "puncte fierbinți" ale Spitalului Județean de Urgență Brăila - UPU, ATI, Cardiologie/ Terapie Intensivă Coronarieni și Radiologie - se confruntă cu cea mai acută lipsă de medici din ultimele decenii, în condițiile în care perioada octombrie-noiembrie a.c. - așa-numitul "val 4" al pandemiei - i-a pus la grea încercare pe medicii brăileni. Au existat multe zile în care, la UPU, spre exemplu, un singur medic trebuia să consulte peste 100 de pacienți care luaseră cu asalt, la propriu, Spitalul de Urgență.

Vă prezentăm, în premieră, imagini și relatări de pe frontul luptei aproape disperate pe care medicii brăileni - secătuiți de gărzile nenumărate pe care sunt nevoiți să le facă de aproape doi ani și de suprasolicitare - o poartă zi de zi, îmbrăcați în combinezoane. Unii dintre ei au căzut la datorie - dr. Mihai Dobre, de la Radiologie, este un exemplu cutremurător - alții au rămas marcați pentru tot restul vieții, după ce au luat boala de la pacienții pe care-i îngrijeau. Chirurgii sunt siliți să opereze îmbrăcați în combinezoane și cu viziere, pentru că unii pacienți au și COVID, în condițiile în care timpul alocat intervenției chirurgicale s-a prelungit, acum, de trei ori față de perioada prepandemică.

 

În loc de "Mulțumesc, domnule doctor!", reproșuri

Nu e de mirare că, din pricina stresului cauzat de pandemie și a dramelor la care sunt, zilnic, martori, oamenii îmbrăcați în halate albe devin, ei înșiși, pacienți, dovadă cozile de la ambulatorul Spitalului de Psihiatrie și afecțiunile/simptomele despre care aproape că nici nu se auzise înainte de 2020: fobii, depresii, anxietate, insomnie, agitație psiho-motorie, iritabilitate, deficit de memorie. Iar în loc de "Mulțumesc, domnule doctor", acești eroi anonimi primesc, de cele mai multe ori, reproșuri. Miercuri, 15 decembrie, de dimineață, ruda unui pacient aflat la ATI - iritată că nu i s-a dat voie să meargă în salon - striga pe holul de la parter al unității spitalicești: "Ăsta nu e spital, e pușcărie!". Nimeni nu i-a dat nicio replică.

Cozile interminabile de ambulanțe așteptând la intrarea în Unitatea Primiri Urgențe (UPU) și Secția Anestezie Terapie Intensivă (ATI) COVID, pacienții intubați care se zbat între viață și moarte, deznădejdea și tristețea care au pus stăpânire pe medici și asistenți - pentru că și-au văzut, la rândul lor, părinții și frații stingându-se pe patul de spital - toate acestea nu sunt povești inventate. Sunt adevăruri care șochează și care i-au determinat pe mulți să abandoneze lupta și să plece cât mai departe de Infernul numit "linia întâi" a luptei cu coronavirusul.

Iată de ce nu se prezintă niciun candidat la examenele pentru ocuparea unui post de medic la ATI sau UPU, iată de ce, la ora actuală, sunt doar 6 medici la toate compartimentele de la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean de Urgență Brăila!

 

"Valul 4 a fost cea mai solicitantă perioadă de la începutul pandemiei!"

Potrivit conf. dr. Dragoș Voicu, medic primar chirurg, directorul medical al Spitalului Județean de Urgență Brăila, "punctele fierbinți" unde a fost deficit de medici chiar și înainte de pandemie - și unde situația este una critică - sunt în număr de patru. În primul rând, este vorba de Unitatea Primiri Urgențe (UPU) a SJU unde, în prezent, sunt doar 6 medici, în condițiile în care statul de funcții prevede peste 20. Mai precis, în jur de 24 de medici! UPU include compartimentele Urgențe maxime (Resuscitare), Urgențe medii și Urgențe minore.

"De multe ori, pe tură (tura fiind de 12 ore - n.r.) exista un singur medic la UPU, în condițiile în care au fost și peste 100 de prezentări la Unitatea de Primiri Urgențe. În ultimii doi ani, UPU s-a confruntat cu un aflux tot mai mare de pacienți. "Valul 4" - perioada octombrie-noiembrie 2021 - a fost, de departe, cea mai solicitantă perioadă de la începutul pandemiei", ne-a precizat dr. Dragoș Voicu.

A doua "zonă fierbinte" cu deficit mare de medici este Secția Anestezie Terapie Intensivă (ATI) unde, de ani de zile, se scot la concurs posturi și nu se prezintă nimeni la examen.

Secția Cardiologie - care include Compartimentul de Terapie Intensivă Coronarieni - este, de asemenea, una dintre "zonele fierbinți" ale SJU cu deficit de medici. Potrivit dr. Voicu, Secția Cardiologie a funcționat, în plină criză generată de pandemie, cu doar 4 medici, în condițiile în care aici existau 27 de paturi (din care 6 la Terapie Intensivă Coronarieni), iar un medic era nevoit să facă și 7-8 gărzi pe lună, dacă nu mai multe.

Radiologia se numără, de asemenea, printre "punctele fierbinți" cu deficit de medici, în condițiile în care - lucru bine știut - a fost foarte solicitată în perioada pandemiei. Foarte mulți medici radiologi au plecat în sectorul privat, mai ales după dispariția fulgerătoare a dr. Mihai Dobre, care a fost răpus de COVID, și unde se câștigă mult mai bine.

"Cam acestea sunt punctele fierbinți cu deficit mare de medici. La UPU am fost nevoiți să încadrăm medici cu licență, dar fără rezidențiat. Secția de Boli Infecțioase și Secția Medicală COVID sunt adevărate exemple pentru noi toți, iar medicii și personalul de aici s-au implicat cel mai mult și au făcut față provocărilor. De departe, așa numitul "val 4" al pandemiei a pus la grea încercare personalul medical care era, deja, secătuit numeric și epuizat fizic din pricina solicitărilor, uneori supraomenești", a mai precizat directorul medical al Spitalului Județean de Urgență Brăila, dr. Dragoș Voicu.

 

În octombrie a.c, peste 400 de paturi ocupate de pacienți cu COVID

Potrivit dr. Voicu, chiar și în cele mai critice momente când, nu doar la Brăila, ci și în toată țara era o acută lipsă de medicamente și oxigen, medicii brăileni au făcut față provocărilor.

"În valul 4 al pandemiei, a existat o perioadă în care toate locurile de la ATI și toate cele 400 de paturi alocate bolnavilor de COVID-19, aflate în secțiile spitalului, au fost ocupate de pacienți. Au fost mulți pacienți care au necesitat tratament și internare mai mare de 14 zile. Din păcate, unii dintre aceștia au decedat, chiar și după acest interval de timp. Pentru toate aceste cazuri, impropriu denumite "postcovid", a trebuit găsite paturi suplimentare și personal medical de îngrijire la alte secții decât Boli Infecțioase, secții care erau, oricum, aglomerate", a spus conf. dr. Dragoș Voicu.

Afirmația dr. Voicu este confirmată de statisticile întocmite de Serviciul de Utilitate Publică, Administrare Fond Locativ și Cimitire (SUPAFLC) din cadrul Primăriei Municipiului Brăila. În octombrie 2021, spre exemplu, jumătate din brăilenii înmormântați la Cimitirul "Sf. Constantin" au fost răpuși de COVID-19. Mai mult, din cele aproape 2.000 de înhumări consemnate în primele zece luni ale anului la cele șapte cimitire administrate de SUPAFLC, 330 au fost ale unor persoane ucise de virusul SARS CoV-2. La acestea, se adaugă înhumările făcute la cimitirele parohiale, precum și înhumările de la Cimitirele Catolic, Ortodox de Rit Vechi, Ortodox Armean (de la Podul Brăiliței), Turcesc și Evreiesc. Numai la Cimitirul "Sf. Constantin" au fost înregistrate, în primele zece luni ale anului, 583 de înhumări, din care 110 ale unor persoane răpuse de virusul SARS CoV-2.

"Vârful înhumărilor de SARS CoV-2 a fost atins în luna octombrie 2021 (corespunzător "valului 4" - n.r.), respectiv în săptămâna 25-31 octombrie. În luna octombrie, au fost înhumate în cimitirele administrate de noi 167 de persoane cu SARS CoV-2, față de luna aprilie, spre exemplu ("valul 3" al pandemiei - n.r.) când au fost doar 45 de înhumări de SARS CoV-2. Nu ne-am mai confruntat niciodată cu o astfel de situație!", ne-au precizat surse din conducerea SUPAFLC.

La acea dată, toate paturile de la ATI COVID și cele alocate bolnavilor diagnosticați cu temutul virus - între 400 și 600 de paturi numai la Spitalul Județean! - erau ocupate. 

Numai la "Sf. Constantin" au fost înmormântate, în octombrie 2021, în plin "val 4" al pandemiei, 112 persoane, din care 53 decedate din cauze naturale și 59 de SARS CoV-2, precizează surse oficiale. Ziua de 26 octombrie - sărbătoarea Sfântului Mare Mucenic Dimitrie - a fost "marțea neagră" a brăilenilor. În acea zi, la Cimitirul "Sf. Constantin" au fost înmormântate 10 persoane, toate declarate cu virusul SARS CoV-2.

Din păcate, trebuie menționat și faptul că, în această perioadă critică, nu toți medicii Spitalului Județean de Urgență Brăila au participat cu același "entuziasm" la efortul colectiv de luptă cu maladiile, în condiții de pandemie. Unii au refuzat gărzile, alții nici nu știu cum arată un compartiment COVID.

Pentru toți ceilalți, un sincer "Mulțumim, domnilor doctori!"

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro