"American Sniper" - filmul preferat de americani pentru Oscar | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

"American Sniper" - filmul preferat de americani pentru Oscar

"Lunetistul american/ American Sniper", regizat de Clint Eastwood, cu Bradley Cooper în rolul principal, este lungmetrajul preferat de cei mai mulţi americani pentru câştigarea premiului Oscar pentru cel mai bun film, potrivit unui sondaj realizat de Reuters şi citat de mediafax.ro.
Dacă americanii de rând ar vota peliculele care să câştige premiile Academiei, "Lunetistul american/ American Sniper", regizat de Clint Eastwood, cu Bradley Cooper în rolul principal, ar fi câştigătorul categoriei "cel mai bun film", potrivit studiului anual despre premiile Oscar realizat de Reuters şi Ipsos.
Lungmetrajul "Lunetistul american/ American Sniper", inspirat din povestea adevărată a lunetistului Chris Kyle, devenit o adevărată legendă a armatei americane pentru modul în care a luptat în Irak, protejându-şi colegii de arme, a fost votat de 22% dintre respondenţi drept câştigător al Oscarului pentru cel mai bun film, dintre cele opt nominalizate anul acesta, potrivit unui sondaj realizat în SUA, în perioada 16 - 23 ianuarie.
Academia de film americană a decis ca în acest an să nominalizeze doar opt lungmetraje, nu zece, la categoria "cel mai bun film": "American Sniper", de Clint Eastwood, "Birdman", de Alejandro Gonzalez Inarritu, "Boyhood", de Richard Linklater, "The Grand Budapest Hotel", de Wes Anderson, "The Imitation Game", de Morten Tyldum, "Selma", de Ava DuVernay, "The Theory of Everything", de James Marsh, şi "Whiplash", de Damien Chazelle.

Jumătate sunt însă nehotărâţi

Pe locul al doilea în acest sondaj se află "Selma", un film despre Martin Luther King, regizat de Ava DuVernay. Acesta a obţinut 8 procente din partea respondenţilor.
Poziţia a treia îi revine filmului "12 ani de copilărie/ Boyhood", de Richard Linklater, care a obţinut 4 procente.
Aproximativ jumătate dintre respondenţi (48%) au spus că nu ştiu ce peliculă ar merita să câştige premiul Oscar pentru cel mai bun film.
Cele două filme de pe primele poziţii, "American Sniper" şi "Selma", au reprezentat subiectul unor controverse în ultimele săptămâni.
Astfel, filmul regizat de Eastwood, aflat în prezent pe primul loc în box office-ul nord-american, a devenit un punct de dezbatere între liberali şi conservatori în ceea ce priveşte moralitatea războiului şi rolul lunetiştilor.
Pe de altă parte, "Selma" a atras critici din partea unor istorici, care au spus că în film a fost prezentat greşit rolul pe care preşedintele Lyndon B. Johnson l-a avut în lupta pentru dreptul de vot al persoanelor de culoare.

Nici americanii n-au văzut filmele premiate

De asemenea, acest studiu a arătat că mulţi americani nu au văzut filmele nominalizate anul acesta la diverse categorii ale premiilor Oscar.
Cel mai vizionat film de către respondenţi a fost "Fata dispărută/ Gone Girl", în regia lui David Fincher. 12% dintre respondenţi au văzut thrillerul american adaptat de Gillian Flynn pe baza romanului său omonim lansat în 2012.
"American Sniper" şi musicalul "În inima pădurii/ Into the Woods", regizat de Rob Marshall, s-au clasat pe locul al doilea în topul celor mai vizionate filme, însumând 9 procente fiecare.
Cele două filme cu cele mai multe nominalizări la Oscar - 9 -, " Hotel Grand Budapest/ The Grand Budapest Hotel", regizat de Wes Anderson, şi "Omul Pasăre sau Virtutea nesperată a ignoranţei/ Birdman", au fost văzute de 8%, respectiv 4% dintre participanţii la sondaj.
De asemenea, 65% dintre respondenţi au declarat că nu au văzut niciunul dintre cele 15 filme listate în acest sondaj.
Cea de-a 87-a gală de decernare a premiilor Oscar va avea loc pe 22 februarie, la Los Angeles. Evenimentul va fi prezentat în premieră de actorul Neil Patrick Harris. Câştigătorii vor fi votaţi de aproximativ 6.100 de membri ai Academiei de film americane (Academy of Motion Picture Arts and Sciences).

Acuze la adresa filmului

O organizaţie arabo-americană care luptă pentru drepturile omului spune că filmul "American Sniper", de Clint Eastwood, incită spectatorii să transmită ameninţări la adresa musulmanilor, cerând, totodată, regizorului şi actorului Bradley Cooper să denunţe acest limbaj plin de ură.
The American-Arab Anti-Discrimination Committee (ADC) le-a transmis regizorului Clint Eastwood şi actorului Bradley Cooper, printr-o scrisoare, faptul că membrii organizaţiei au devenit ţinte ale "ameninţărilor violente", începând de săptămâna trecută, înainte ca filmul "Lunetistul american" să aibă lansarea în cinematografe, informează Reuters.
În acea scrisoare se spune că regizorul Clint Eastwood şi actorul Bradley Cooper, care interpretează rolul principal în acest film, ar putea susţine mesajul de toleranţă al organizaţiei.
"După părerea noastră, voi aţi putea juca un rol important în a ne sprijini în atenuarea pericolului cu care ne confruntăm", se arată în scrisoarea datată 21 ianuarie, în posesia căreia agenţia Reuters a intrat sâmbătă.
În acea scrisoare, organizaţia spune că a colaborat cu Biroul Federal de Investigaţii (Federal Bureau of Investigation) şi cu poliţia americană pentru a evalua ameninţările.

Incredibila poveste reală

Filmul spune povestea lui Chris Kyle, membru al trupelor SEAL, cel mai eficient lunetist din istoria militară a Statelor Unite ale Americii, care este trimis în Irak cu o singură misiune, aceea de a-i proteja pe fraţii săi de arme. Acurateţea ţintei sale salvează numeroase vieţi pe câmpul de luptă şi, pe măsură ce se duce vestea acţiunilor sale pline de vitejie, el dobândeşte porecla de "Legenda". Dar reputaţia sa creşte şi dincolo de liniile inamice, ceea ce face ca pe capul lui să fie pus un preţ mare şi să devină ţinta principală a insurgenţilor. În plus, Chris se confruntă cu o luptă acasă: străduinţa de a fi un soţ şi un tată bun de la celălalt capăt al lumii.
În ciuda pericolelor şi a modului în care îi este afectată familia, Chris merge de patru ori în misiune în Irak, devenind o personificare a crezului celor din trupele SEAL: "să nu laşi pe nimeni în urmă". Dar, când revine la soţia sa, Taya Renae Kyle, interpretată de Sienna Miller, şi la copii, Chris îşi dă seama că, de fapt, războiul este cel pe care nu îl poate lăsa în urmă.
Mai multe persoane au criticat filmul, spunând că glorifică războiul şi că îl prezintă "mai curat" pe Kyle, care i-a numit pe musulmani "sălbatici", în memoriile sale.
Kyle a fost ucis de un coleg veteran, în Texas, în 2013.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro