Aşa cum se arată în motivarea proiectului legislativ al Ministerului Agriculturii, "în ultimii ani s-au înregistrat creşteri constante ale suprafeţelor de teren agricol lăsate neutilizate, ajungând în prezent la 10-15% din suprafaţa arabilă a ţării, iar acest fenomen conduce pe termen lung la creşterea vulnerabilităţii solului, la degradarea acestuia, reprezentând o sursă de îmburuienare care reduce spaţiul ce revine plantelor cultivate, îngreunează efectuarea lucrărilor agricole şi creşte costurile de producţie, iar nelucrarea suprafeţelor agricole reduce esenţial productivitatea acestora şi, implicit, a culturilor".
Oficial avem aproape 250 ha de pârloagă. Neoficial, peste 7.000
La capitolul sancţiuni, proiectul stabileşte că proprietarii de terenuri, care nu pot sau nu vor sa-l lucreze, vor plăti amenzi de 200 de lei pe hectar, în primul an. Dacă situaţia se repetă şi în al doilea an, amenda va fi de 300 de lei, iar începând cu al treilea an, amenda este de 400 de lei.
Suprafaţa arabilă a ţării este de 8,2 milioane de hectare, ceea ce înseamnă că până la 1,2 milioane de hectare sunt nelucrate. Aşadar, doar într-un an, statul ar putea strânge din amenzi până la 240 de milioane de lei. La nivelul judeţului Brăila suprafaţa agricolă arabilă este de circa 350.000 de hectare dintre care, oficial, au rămas nelucrate circa 250 hectare. Neoficial însă, suprafaţa este cu mult mai mare şi se apropie de circa 7.000 ha, chiar 8.000. Asta după ce în 2007 de exemplu, suprafaţa inventariată la Brăila ca fiind nelucrată era de circa 35.000 ha. Reducerea s-a înregistrat în ultimii ani pe fondul acordării subvenţiei europene pe fiecare hectar de teren pe care se efectuează lucrări minime de întreţinere.