Aproape 2 milioane de lei. Aceasta este valoarea cumulată a amenzilor aplicate de către inspectorii de muncă brăileni, pe tot parcursul anului trecut, în urma controalelor la agenţi economici în cadrul campaniei permanente de combatere a muncii fără forme de angajare. Bilanţul acestei campanii arată că în 2011 au fost controlate aproape 2.700 de firme, la care lucrează peste 67.000 de angajaţi. Concret, Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Brăila a desfăşurat anul trecut acţiuni de verificare pe partea de relaţii de muncă, axate pe evaziunea prin muncă nedeclarată, în domenii precum construcţii, pază şi gardă, service-uri şi spălătorii auto. "În perioada analizată au fost efectuate controale şi în cadrul unor campanii interjudeţene, ocazie cu care inspectorii noştri au mers pe teren împreună cu echipe din alte judeţe. De exemplu, inspectorii de muncă din cadrul ITM Brăila au participat la acţiuni de control pe raza judeţului Buzău, iar inspectorii de muncă din cadrul ITM Vaslui au venit aici, la Brăila, în control. Colaborări în campaniile de combatere a muncii fără forme legale am avut şi vor continua şi pe parcursul acestui an, cu Inspectoratul Judeţean de Poliţie, cu Jandarmeria, Garda Financiară, Poliţia Transporturi, precum şi Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă. De asemenea, am informat operativ şi ANAF cu privire la cazurile de muncă nedeclarată, în vederea eliminării efectelor economice pe care le implică acest fenomen", ne-a declarat Dumitru Văduva, inspectorul şef al ITM Brăila.
Anul trecut au fost depistate nu mai puţin de 211 firme care primeau la muncă fără a le întocmi actele de angajare aproape 390 persoane, dintre care 171 femei. Urmare a măsurilor dispuse de intrare în legalitate, au fost încheiate 248 de contracte individuale de muncă din rândul persoanelor depistate că munceau la negru. Valoarea totală a amenzilor aplicate anul trecut pentru munca nedeclarată se ridică la 1,999 milioane lei. Dar amenzile au fost completate şi de plângeri penale depuse la Parchet în cazul a 3 angajatori la care au fost descoperite 73 de persoane fără forme de angajare. Potrivit modificărilor aduse legislaţiei în domeniu, în cazul în care la o companie sunt depistate mai mult de 5 persoane fără forme de angajare intervine răspunderea penală a patronului care riscă închisoare de la 1 la 2 ani sau amendă penală. Dar nu numai patronii au primit amenzi, întrucât inspectorii de muncă au sancţionat şi persoanele depistate că munceau la negru: opt astfel de sancţiuni în valoare de 5.000 lei.
Reamintim că la mijlocul anului trecut, bilanţul campaniilor de combatere a muncii la negru indica faptul că aproape 140 de firme erau în ilegalitate pentru că primiseră la muncă peste 200 de persoane fără a le întocmi documentele de angajare. Conducerea ITM Brăila a avertizat că şi în acest an combaterea fraudei prin muncă nedeclarată rămâne o temă permanentă pentru inspectorii de muncă.
Comentarii
Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.