• funcţionarea fără licenţă, supraaglomerarea şi construirea de noi clădiri nedeclarate, acestea au fost principalele nereguli identificate de inspectori • asociaţia a primit amenzi în cuantum de 40.000 lei de la două autorităţi locale, inspectorii efectuând controale neanunţate în urma sesizării lui Ion Vodă • căminul “Sfântul Dumitru” a rămas fără autorizaţie sanitară
Amenzi usturătoare au lovit Asociaţia “Aura 2010”, recent. Numai în ultimele două luni, organizaţia a primit amenzi usturătoare de ordinul sutelor de milioane de lei vechi de la autorităţile locale pentru neregulile depistate în mai multe cămine. Sesizarea din partea brăileanului Ion Vodă, către redacţia “Obiectiv – Vocea Brăilei” care a ţinut prima pagină a ediţiei de ieri, a ajuns şi pe masa inspectorilor Direcţiei de Sănătate Publică, iar controlul inopinat nu a întârziat să apară. Mai mult, potrivit Legii Asistenţei Sociale, asociaţia trebuia să se asigure că pentru tatăl reclamantului Ion Vodă există un angajat care să-l aibă în grijă în permanenţă, fiind o persoană imobilizată la pat. Conform declaraţiilor fiului, în tot centrul “Sfântul Dumitru” existau trei asistenţi care se ocupau de aproape o sută de bătrâni.
Centrul «Sfântul Dumitru» a rămas fără autorizaţie sanitară!
Brăileanul Ion Vodă, cel care ne-a sesizat faptul că tatăl său nu ar fi fost îngrijit corespunzător la căminul “Sfântul Dumitru”, situat pe strada Rahova din municipiu, a trimis reclamaţii şi către alte instituţii din Brăila. Printre destinatari s-a numărat şi Direcţia de Sănătate Publică (DSP), iar inspectorii, imediat cum au citit cele sesizate, au şi plecat într-un control inopinat. Deşi nu au competenţă de a decide dacă bătrânul a fost îngrijit cum trebuie, aceştia au identificat alte nereguli la centrul respectiv pentru care au aplicat o amendă în valoare de 20.000 lei, adică 200 milioane lei vechi, dar i-au şi ridicat autorizaţia sanitară. “Sesizarea care a ajuns la dumneavoastră, a ajuns şi la noi. Colegii s-au dus, au controlat, au întocmit proces verbal şi au aplicat sancţiune. S-a aplicat o amendă de 20.000 lei şi s-a ridicat autorizaţia sanitară. Aceasta poate fi obţinută din nou dacă reprezentanţii asociaţiei întreprind demersuri să intre în legalitate, adică să depună din nou documentaţia şi să corespundă cerinţelor pentru acordarea autorizaţiei. Colegii mei au aplicat sancţiuni pentru supraaglomerare, plus că dânşii (reprezentaţii Asociaţiei “Aura 2010” -n.r.) şi-au schimbat structura funcţională, adică au mai construit un corp la clădire şi trebuie automat să schimbe autorizaţia. Pentru neschimbarea autorizaţiei, s-a aplicat sancţiunea”, ne-a explicat Dan Petrescu, director DSP Brăila.
Două centre ale «Aura 2010» funcţionau fără licenţe
La finele lunii mai, deci după percheziţiile de amploare efectuate de poliţiştii brăileni în colaborare cu Inspectoratul Teritorial de Muncă şi Direcţia de Sănătate Publică, Asociaţia “Aura 2010” a mai primit o “lovitură”. Tocmai de la Agenţia Judeţeană de Plăţi şi Inspecţie Socială Brăila, agenţie despre care anchetatorii au presupus că ar fi “complice” la acordarea subvenţiilor către “Aura 2010” în schimbul unor documente fictive. Potrivit unor surse demne de încredere, reprezentanţii AJPIS s-au sesizat şi au mers în control neanunţat la două dintre centrele asociaţiei de pe Bulevardul Independenţei, unde au şi găsit nereguli. Cele două cămine funcţionau fără licenţă provizorie şi fără măcar ca documentaţia pentru această licenţă să fie depusă la Ministerul Muncii. Amenda aplicată a fost în valoare de 20.000 lei. “În momentul în care dezvolţi un centru rezidenţial nou, eşti obligat ca în 60 de zile să trimiţi documentele la Ministerul Muncii pentru solicitarea licenţei provizorii. Ei au motivat că au încercat să depună dosarele pentru licenţa provizorie, numai că au avut nevoie de avize de la alte autorităţi, avize pe care instituţiile nu le-au dat. De ce nu le-au dat, nu ştiu, ne-au declarat surse de încredere.
Problema personalului care îşi desfăşoară activitatea în căminul “Sfântul Dumitru” a fost ridicată de către Ion Vodă, în articolul din ediţia de ieri. Acesta a afirmat că în căminul în care şi-a internat tatăl existau doar 3 asistenţi care aveau grijă de aproape 100 de bătrâni, la care se mai adaugă alte câteva zeci de vârstnici aflaţi într-un centru situat tot pe strada Rahova. Potrivit legii, numărul de 3 asistenţi ar fi mult prea mic. “Legea Asistenţei Sociale spune că pentru centrele de asistenţă socială care au în îngrijire persoane fizice cu handicap este o proporţie de 1 angajat la 1 persoană cu handicap, iar aici vorbim de centrele rezidenţiale. Pentru persoanele independente, raportul este de 1 angajat la 5 beneficiari, dar nu mai puţin de 1 angajat la 10 beneficiari. Este în funcţie de capacitatea centrului şi de ponderea persoanelor cu grad de dependenţă. Pentru persoanele vârstnice dependente, cei care sunt la pat, raportul este de 1 angajat la 2 beneficiari”, ne-a precizat Nicoleta Oancea, directorul Direcţiei de Asistenţă Socială (DAS) Brăila.
«Aura 2010», subvenţii de miliarde de lei vechi de la stat. Cele din bugetul local, suspendate
Sumele pe care Asociaţia “Aura 2010” le încasează lunar de la stat ating ordinul sutelor de milioane de lei vechi. Conducerea asociaţiei a depus la Ministerul Muncii, în urmă cu câţiva ani, un dosar prin care a solicitat subvenţii din bugetul de stat pentru hrană şi utilităţi, dosar care a fost aprobat. Astfel, numai în primele trei luni ale anului 2017, asociaţia a încasat 86.250 lei de la stat. În luna ianuarie, Ministerul Muncii a făcut plata către “Aura 2010”, prin AJPIS, în valoare de 37.750 lei, în luna februarie 24.250 lei, iar în luna martie 24.250 lei. Pentru a primi aceşti bani, reprezentanţii organizaţiei depun lunar acte care arată că sumele respective au fost cheltuite pe hrană şi utilităţi.
În anul 2016, cuantumul subvenţiei plătite din bugetul de stat către “Aura 2010” a fost de 442.737 lei, adică peste 4 miliarde de lei vechi, potrivit documentelor postate pe site-ul AJPIS Brăila. De precizat că această sumă a fost alocată doar pentru trei din cele opt centre deţinute de organizaţie.
În schimb, de la bugetul local nu merge niciun ban către căminele asociaţiei. Cel puţin pentru anul 2017,«Aura 2010» nu a solicitat niciun leu din banii municipiului pentru centrele de bătrâni, ci pentru centrul de copii “Darius”. Numai că subvenţia a fost suspedată între timp din cauza documentaţiei incomplete. “Anul acesta, Asociaţia «Aura 2010» nu a primit niciun fel de subvenţie pe zona asta de centre rezidenţiale pentru persoane cu handicap, pentru că nu a solicitat. A primit totuşi pentru Centrul de Zi pentru copii «Darius». În momentul de faţă, este suspendată această acordare pentru că nu au fost îndeplinite nişte condiţii. Se poate ridica suspendarea în momentul în care dumneaei o să depună documentele solicitate de noi. În cazul de faţă este vorba de semnăturile reprezentanţilor legali ai copiilor care frecventează centrele. Pentru anul 2016, subvenţia totală acordată pentru Centrul de Îngrijiri Persoane cu Handicap “Speranţa” a fost în valoare de 34.950 lei, iar pentru centrul de zi «Darius», de 11.450 lei”, ne-a mai precizat Nicoleta Oancea, directorul DAS Brăila.
Reamintim că brăileanul Ion Vodă ne-a sesizat faptul că şi-a internat tatăl la căminul “Sfântul Dumitru” deţinut de Asociaţia “Aura 2010”, în urmă cu opt luni. Atunci, vârstnicul mergea pe picioarele sale, vorbea şi era vesel. În urmă cu două luni, povesteşte fiul, bătrânul s-a schimbat radical: a căzut la pat, nu a mai vorbit şi a slăbit foarte mult. I-au apărut şi escare la piciorul drept, iar în timp s-au infectat. În ultimă fază, familia a luat decizia să-l ducă la Spitalul Judeţean pentru operaţie, lucru sugerat şi de către medicul Steluţa Nedelcu. Numai că bătrânul s-a stins din viaţă la câteva ore de la internare, din cauza stării extrem de grave în care a fost adus de la căminul “Sfântul Dumitru” al Asociaţiei “Aura 2010”.