Amenzi multe - disciplină puţină | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Amenzi multe - disciplină puţină

Deseori acuzată că nu se implică suficient în sancţionarea contravenienţilor din comunitatea locală, Poliţia Comunitară Brăila a adunat amenzile aplicate pe parcursul anului trecut şi, după ce a tras linie, i-a ieşit cu plus. Concret, numărul total de sancţiuni din 2009 s-a ridicat la 4.400, mult peste cel din 2008, care nu a depăşit 1.900. Conducerea Poliţiei Comunitare explică sporul de sancţiuni pe cap de locuitor prin înfiinţarea celor două secţii, din cartierele Chercea şi Radu Negru, a căror existenţă a mărit arealul de acţiune al agenţilor.

Valoarea totală a celor 4.400 de sancţiuni contravenţionale se ridică la 635.450 lei. Cele mai multe - 2.698, în valoare de 325.250 lei - au vizat aruncarea gunoaielor pe domeniul public dar şi circulaţia cu mopede în parcuri. Asta în conformitate cu Hotărârea de Consiliul Local Municipal nr. 5 din 2003, privind contravenţiile săvârşite prin încălcarea normelor de gospodărire şi transport pe teritoriul municipiului Brăila. Pe locul doi, la număr de amenzi şi valoarea totală a acestora, se situează cele prin care s-au sancţionat faptele de încălcare a unor norme de convieţuire socială, a ordinii şi liniştii publice. Este vorba, cu alte cuvinte, despre tulburarea ordinii şi liniştii publice, consum de alcool în locuri nepermise, cerşetorie, vagabondaj sau nesupravegherea minorilor, fapte ce au atras 1.196 amenzi, în valoare totală de 233.350 lei. Pentru ocuparea abuzivă a unor locuri de parcare închiriate de la Primărie s-au dat 15 sancţiuni, în valoare totală de 1.100 lei, iar pentru parcarea autovehiculelor grele, cu masă mai mare de 3,5 tone, pe raza municipiului, s-au aplicat cinci sancţiuni, în valoare totală de 5.000 lei. Maşinile scoase la vânzare, expuse fără autorizaţie pe domeniul public, au atras 27 de amenzi a căror valoare însumată se ridică la 11.100 lei. Activităţile de comerţ neautorizat, cu marfă fără acte de provenienţă, - celebrele ţigări netimbrate - au fost sancţionate de 54 de ori, cu un total de 56.500 lei. Două amenzi a câte 1.250 lei au vizat lipsa certificatului de producător, la vânzătorii din pieţe. Fumatul în locuri neamenajate a fost sancţionat cu trei amenzi, în valoare totală de 650 lei.

Unii contestă, alţii nu plătesc pur şi simplu

Din cele 4.400 de amenzi, doar 122 au fost contestate, iar din cele 122, doar 23 au fost soluţionate în justiţie: trei în favoarea contestatarilor, 15 în favoarea Poliţiei Comunitare şi 5 transformate în "avertisment". Restul de 99 de contestaţii sunt încă pe rolul instanţelor judecătoreşti.
Fără să se obosească să conteste amenzile primite de la poliţiştii comunitari, foarte mulţi contravenienţi brăileni preferă să nu le plătească, pur şi simplu. "Estimativ, în termenul legal de 30 de zile, au fost achitate circa jumătate din sancţiunile aplicate pe parcursul anului 2009. Cele neplătite au fost date în urmărire către Administraţia Financiară", ne-a declarat Georgică Tănase, şeful Biroului de Ordine Publică din cadrul Poliţiei Comunitare Brăila.

Nici inspectorii fiscali nu au, însă, prea multe soluţii la îndemână pentru forţarea celor sancţionaţi să-şi achite amenda. Ion Căpriţă, şeful Direcţiei Taxe Locale, din cadrul Primăriei Brăila, ne-a informat că, din totalul restanţelor preluate de la Poliţia Comunitară se reuşeşte recuperarea a circa 60%. În general, plătesc amenzile, până la urmă, cei care au nevoie să primească diverse certificate sau autorizaţii din partea administraţiei locale. Brăilenii cu venituri modeste sau inexistente, fără proprietăţi sau bunuri ce pot fi executate, nu îşi plătesc amenzile, iar autorităţile locale nu au ce să le facă. Ion Căpriţă ne-a explicat că închisoarea contravenţională s-a desfiinţat de mult şi, în conformitate cu legislaţia în vigoare, dacă nu există posibilitatea executării silite, contravenientul rău platnic riscă doar obligaţia de a presta muncă în folosul comunităţii, până la acoperirea valorii amenzii primite. Nimeni nu-l poate obliga, însă, pe contravenient să se prezinte în faţa instanţei care ar putea pronunţa acest verdict. În consecinţă, cerşetorii sau vânzătorii de ţigări de contrabandă folosiţi de traficanţi pentru valorificarea mărfii, primesc degeaba amenzi pe bandă rulantă.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro