Amenzi grase pentru muncă la negru | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Amenzi grase pentru muncă la negru

• 0,76 milioane lei a fost valoarea totală a sancţiunilor aplicate de inspectorii de muncă brăileni în acest an pentru cazurile de muncă nedeclarată • atenţie, şi persoanele fizice prinse că muncesc la negru sunt pasibile de amendă

 

Amenzi usturătoare pentru cazurile de muncă fără forme legale depistate în acest an de către inspectorii de muncă brăileni. Raportul de activitate al Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Brăila arată că în perioada analizată (ianuarie – noiembrie) au fost verificaţi nu mai puţin de 1.302 agenţi economici din toate domeniile de activitate, la care lucrează 37.506 salariaţi (din care aproape jumătate femei), fiind astfel depistate 912 persoane care desfăşurau muncă nedeclarată prin neîncheierea în formă scrisă a unui contract individual de muncă, ori prin neînregistrarea sau netransmiterea acestor contracte în registrul general de evidentă al salariaţilor (REVISAL). Drept consecinţă, inspectorii au dispus măsuri obligatorii de intrare în legalitate şi au aplicat amenzi în valoare de 0,76 milioane lei. Nici persoanele prinse că munceau la negru nu au scăpat, fiind dispuse şi în cazul acestora amenzi în valoare totală de 12.500 lei. „În cazul a 3 angajatori au fost identificate 45 de persoane fără formele legale de încadrare fiind astfel sesizate organele de urmărire penală, aşa cum prevede legislaţia în mod expres în astfel de situaţii”, a punctat Liviu Arhire, inspectorul şef al ITM Brăila.

Şi pe celelalte puncte de interes ale inspectorilor în cadrul controalelor efectuate au mai fost semnalate abateri. De exemplu, în ce priveşte modificarea contractului individual de muncă, au sesizat că la un număr de 19 angajatori procedura s-a derulat fără încheierea de acte adiţionale. De asemenea, în ce priveşte timpul de muncă şi cel de odihnă, au fost identificaţi aproape 300 de angajatori care nu evidenţiau aceşti timpi sau nu-i evidenţiau corect în foile colective de prezenţă, sau orele de muncă suplimentare nu fuseseră compensate cu timp liber sau plătite prin adăugarea sporului la salariu. Şi în ce priveşte munca de noapte au fost sesizate abateri în sensul că 25 de firme nu au informat ITM Brăila cu privire la faptul că utilizează în mod frecvent schimbul III.

În final, valoarea totală a amenzilor aplicate se ridică la aproape 0,94 milioane de lei, din care, după cum aminteam mai devreme, 0,76 milioane lei, numai pentru muncă la negru. De asemenea, amenzi substanţiale au fost date şi pentru nerespectarea obligaţiei de a ţine evidenţa orelor de muncă prestate de fiecare salariat: 77 de sancţiuni în cuantum de aproape 120.000 lei. 

Inspectorii de muncă brăileni au avertizat că verificările în teren vor continua şi în această perioadă a sărbătorilor, inclusiv la debutul noului an, combaterea muncii la negru rămânând, de altfel, una dintre principalele ţinte ale viitoarelor acţiuni ale instituţiei.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro