Mergi la conţinutul principal

Amenzi de zeci de mii de lei date de ITM Brăila unor firme de transport

• circa 50 de firme din judeţul nostru au fost verificate de Inspecţia Muncii, care a dat amenzi în valoare totală de 36.500 lei • principalele obiective urmărite: identificarea angajatorilor care folosesc muncă nedeclarată (“la negru”) şi luarea măsurilor care se impun pentru respectarea prevederilor legale în domeniul relaţiilor de muncă

 

Aproape 50 de firme de transport rutier controlate “la sânge” şi amenzi de peste 36.000 de lei - acesta este bilanţul controalelor efectuate, timp de o săptămână, de inspectorii de muncă brăileni.

“În perioada 26-30 octombrie 2020, s-a desfăşurat Campania naţională privind respectarea, de către transportatorii rutieri, a prevederilor legale referitoare la încheierea şi executarea contractelor individuale de muncă, a timpului de muncă şi de odihnă a conducătorilor auto (lucrători mobili), a legislaţiei şi a directivelor europene ce vizează detaşarea lucrătorilor în cadrul prestării de servicii transnaţionale transpuse în legislaţia naţională - cod CAEN 4941 (Transporturi de mărfuri) şi cod CAEN 4931 (Transporturi urbane, suburbane şi metropolitane de călători)”, ne-a precizat inspectorul şef al Inspectoratului Teritorial de Muncă Brăila (ITM), Liviu Arhire.

Potrivit sursei citate, obiectivele campaniei au fost următoarele: identificarea angajatorilor care folosesc muncă nedeclarată (“la negru”) şi luarea măsurilor care se impun pentru respectarea prevederilor legale în domeniul relaţiilor de muncă; controlul privind respectarea timpului de muncă şi de odihnă; determinarea angajatorilor de a respecta prevederile Codului muncii - Legea nr. 53/2003 republicată, modificată şi completată, ale HG nr. 905/2007 cu modificările şi completările ulterioare şi ale legilor speciale în domeniul transportului rutier privind timpul de muncă şi de odihnă al conducătorilor auto; creşterea gradului de conştientizare a angajatorilor şi al angajaţilor în ceea ce priveşte necesitatea respectării prevederilor legale în domeniul relaţiilor de muncă; diminuarea consecinţelor sociale şi economice negative care derivă din nerespectarea, de către angajatorii care desfăşoară activitate în domeniul transportului rutier, a prevederilor legale privind timpul de muncă şi de odihnă; eliminarea tuturor neconformităţilor constatate, prin dispunerea de măsuri obligatorii de intrare în legalitate şi aplicarea sancţiunilor contravenţionale corespunzătoare.

Inspectorii de muncă brăileni au verificat nu mai puţin de 49 de angajatori - şase din domeniul transportului urban de călători şi 43 din domeniul transportului de mărfuri - iar pentru deficienţele constatate au fost aplicate amenzi în valoare totală de 36.500 lei. La un singur angajator a fost depistată o persoană care presta activitate fără a avea încheiat contract individual de muncă. În cadrul acţiunilor de control, inspectorii de muncă au urmărit, de asemenea, respectarea prevederilor Legii nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.

Iată şi principalele deficienţe constatate de reprezentanţii ITM: primirea la muncă a unei persoane fără încheierea contractului individual de muncă în formă scrisă; nerespectarea obligaţiei de a ţine evidenţa orelor de muncă prestate de către salariaţi; lipsa dovezii plăţii drepturilor salariale; necompensarea în bani a zilelor de concediu de odihnă neefectuate; nerespectarea prevederilor legale cu privire la plata cheltuielilor de transport şi cazare şi cuantumul indemnizaţiei de delegare şi lipsa adeverinţelor care să ateste vechimea în muncă a foştilor salariaţi.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 

Arbo300x600

 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro