Mergi la conţinutul principal

Amenzi de sute de milioane sau inchisoare pentru incalcarea legilor de mediu

Adaptarea legislatiei tarii noastre la legislatia comunitatii europene a fost una din primele sarcini asumate de Romania in momentul declansarii negocierilor pentru integrare. De la an la an tot mai multe acte normative au fost modificate, unul din domeniile in care legislatia a fost aproape complet revazuta fiind cel al protectiei mediului. Si era normal sa fie asa avind in vedere ca preocuparea pentru asigurarea unui mediu sanatos si echilibrat era un subiect relativ nou pentru tara noastra. Noile acte normative aduc o serie de modificari vechii legislatii din domeniu, dintre care cele mai importante se refera la sanctiuni. OUG nr. 195, privind protectia mediului, OUG nr. 196, privind fondul pentru mediu si OUG nr. 152, privind prevenirea si controlul integrat al poluarii, toate aprobate la sfirsitul anului trecut si intrate in vigoare anul acesta, au fost prezentate, in cadrul unei conferinte de presa, de catre Daniela Agache, comisar sef al Comisariatului Judetean Braila al Garzii Nationale de Mediu (CJGNM).
Astfel, conform OUG nr. 195, intrata in vigoare la 29 ianuarie a.c., incalcarea reglementarilor privind protectia mediului poate fi sanctionata contraventional sau penal. Sanctionarea faptelor contraventionale se va face pe trei paliere, in functie de gravitate, iar sanctionarea faptelor de natura penala se face pe cinci paliere.

Cea mai mica amenda: 65 milioane de lei vechi

In primul palier sint incadrate amenzile cuprinse intre 6.500 si 7.000 RON (65 - 70 milioane de lei vechi), pentru persoane fizice si intre 25.000 si 30.000 RON (250 - 300 milioane de lei vechi) pentru persoane juridice. Sanctiunile se acorda pentru incalcarea unor prevederi legale cum ar fi: neintretinerea perdelelor forestiere si aliniamentelor de protectie, spatiilor verzi, parcurilor sau gardurilor vii pentru Imbunatatirea capacitatii de regenerare a atmosferei, protectia fonica si eoliana; arderea miristilor, stufului, tufarisurilor sau vegetatiei ierboase, fara acceptul autoritatii competente pentru protectia mediului si fara informarea In prealabil a serviciilor publice comunitare pentru situatii de urgenta; neluarea unor masuri de salubrizare a terenurilor neocupate productiv sau functional, In special a celor situate de-a lungul cailor de comunicatie rutiere, feroviare si de navigatie; neIntretinerea si neInfrumusetarea cladirilor, a curtilor si Imprejurimilor acestora, a spatiilor verzi din curti si dintre cladiri, a arborilor si arbustilor decorativi; schimbarea destinatiei terenurilor amenajate ca spatii verzi prevazute In planurile urbanistice; degradarea mediului prin depozitari necontrolate de deseuri de orice fel.

Amenzi usturatoare pentru fermierii care nu "respecta" pamintul

In al doilea palier se incadreaza amenzile cuprinse 10.000 si 15.000 RON pentru persoane fizice, si de la 35.000 la 40.000 RON, pentru persoane juridice. Aceste contraventii se acorda persoanelor juridice pentru neindeplinirea obligatiei de a solicita si obtine actele de reglementare conform prevederilor legale, precum si a acordului de import/export si a autorizatiilor privind organismele modificate genetic. O alta serie de contraventii se refera la activitatea agricola si protectia solului. Astfel, sanctiuni de pina la 400 milioane de lei pot primi fermierii care nu respecta conditiile de livrare, manipulare, transport si comercializare a Ingrasamintelor chimice si produselor de protectie a plantelor, ambalate cu inscriptii de identificare, avertizare, prescriptii de siguranta si folosire, In conditii In care sa nu provoace contaminarea mijloacelor de transport si a mediului; cei care stocheaza, chiar si temporar, Ingrasamintele chimice si produse de protectie a plantelor neambalate si In locuri in care nu s-au prevazut toate masurile de securitate; cei care cultiva sau testeaza, dupa caz, plantele superioare modificate genetic, la o distanta mai mica de 15 km fata de limita ariilor naturale protejate; cei care folosesc Ingrasamintele chimice si produsele de protectie a plantelor In zonele sau pe suprafetele unde sint instituite masuri speciale de protectie; cei care administreaza produse de protectie a plantelor cu mijloace aviatice fara avizul autoritatilor competente pentru protectia mediului, autoritatilor competente din domeniul sanitar si al comisiilor judetene de baza melifera si stuparit pastoral, potrivit reglementarilor In vigoare si fara o prealabila Instiintare prin mass-media. Amenzile sint drastice si pentru fermierii care aplica, In perioada Infloririi plantelor a caror polenizare se face prin insecte, tratamente cu produse de protectie a plantelor care nu sint selective fata de insectele polenizatoare. Amenzi la fel de usturatoare pot fi acordate si pentru poluarea apelor, ca de exemplu: pentru spalarea de obiecte, produse, ambalaje, materiale care pot produce poluarea apelor de suprafata, deversarea In apele de suprafata sau subterane a apelor uzate, fecaloid menajere, substantelor petroliere sau periculoase, apelor care contin substante periculoase, dar si pentru aruncarea sau depozitarea pe maluri, In albiile raurilor, in apele de suprafata si In zonele umede a deseurilor de orice fel.

Vin zile grele pentru administratia locala

Nici administratia publica locala nu are sanse sa scape de ochii vigilenti ai comisarilor de mediu. Sanctiuni la fel de mari, de pina la 400 milioane de lei vechi, se acorda autoritatilor administratiei publice locale daca incalca obligatiile privind Imbunatatirea microclimatului urban. "Exemple de asemenea obligatii pot fi: amenajarea si Intretinerea izvoarelor si a luciilor de apa din interiorul localitatilor si din zonele limitrofe acestora, Infrumusetarea si protejarea peisajului, mentinerea curateniei localitatilor; reglementarea accesului anumitor tipuri de autovehicule sau a desfasurarii unor activitati generatoare de disconfort pentru populatie In anumite zone ale localitatilor, cu predominanta In spatiile destinate locuintelor, zonele destinate tratamentului, odihnei, recreerii si agrementului, inclusiv prin interzicerea temporara sau permanenta, supravegherea aplicarii prevederilor din planurile de urbanism si amenajarea teritoriului, In acord cu planificarea de mediu. De asemenea, autoritatile mai pot fi amendate si pentru incalcarea obligatiilor privind supravegherea operatorilor economici din subordine pentru prevenirea eliminarii accidentale de poluanti sau depozitarii necontrolate de deseuri; de a avea servicii specializate pentru protectia mediului si de a colabora In acest scop cu autoritatile pentru protectia mediului; de a asigura, prin serviciile publice si operatorii economici responsabili, salubrizarea stradala, a spatiilor verzi, a pietelor si parcurilor publice si Intretinerea acestora, de a amenaja, Intretine si dezvolta retele de canalizare etc.", a explicat Daniela Agache.

Poluatorul plateste

Pentru al treilea palier, constituie contraventii si se sanctioneaza cu amenda de la 25.000 la 30.000 RON pentru persoane fizice si de la 75.000 la 80.000 RON pentru persoane juridice, Incalcarea unor prevederi legale cum ar fi functionarea fara autorizatie de mediu; refuzul de a diminua, modifica sau Inceta activitatile generatoare de poluare la cererea autoritatilor pentru protectia mediului; lipsa de cooperare cu persoanele desemnate a efectua actiuni de verificare, inspectie si control al activitatilor si prelevare de probe; refuzul accesului persoanelor Imputernicite la instalatiile tehnologice generatoare de impact asupra mediului, la echipamentele si instalatiile de depoluare a mediului, precum si In spatiile sau In zonele potential generatoare de impact asupra mediului. Agentii economici sint pasibili de amenzi si daca nu isi respecta obligatiile de a Imbunatati performantele tehnologice In scopul reducerii emisiilor sau daca pun In exploatare instalatii ale caror emisii depasesc limitele stabilite prin actele de reglementare; daca refuza sa suporte costul pentru repararea unui prejudiciu si pentru inlaturarea urmarilor produse de acesta, restabilind conditiile anterioare producerii prejudiciului, potrivit principiului "poluatorul plateste".
Incalcarile grave ale legislatiei privind protectia mediului pot constitui si fapte de natura penala care pot fi sanctionate cu inchisoare de la 3 luni la 20 de ani. Faptele sint astfel incadrate atunci cind producerea lor pune in pericol viata sau sanatatea umana. Ordonanta spune clar si ca tentativa se pedepseste. (Vom reveni)

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro