Proiectul stabileste, de asemenea, o amenda de la 80 la 150 lei pentru pescarii sportivi care prind mai mult de 5 kilograme de peste, in apele domeniului public, sau mai mult de 10 exemplare din specii precum pastravul.
Pentru capturarea vietatilor acvatice in perioadele de prohibitie sau in zonele de protectie, amenda poate ajunge la 180 lei, in timp ce refuzul de a permite controlul navelor, in autovehicule, in unitatile de productie sau in perimetrul bazinelor acvatice exploatate este pedepsit cu amenda de la 800 la 1.600 lei.
Pescarii care folsesc materiale explozive, substante toxice si narcotice de orice fel sau arme de foc cu scopul omoririi pestilor sau altor vietuitoare acvatice vor fi sanctionati cu amenda penala intre 2.500 si 5.000 lei.
Aceeasi sanctiune este aplicata si in cazul pescuitului sturionilor si al lostritei sub dimensiunile legale, al reducerii debitului si al volumului de apa in amenajarile piscicole si pe cursurile de apa in scopul braconajului, dar si pentru prinderea speciilor protejate si pescuitul sau omorirea deliberata a mamiferelor marine.
Proiectul de act normativ prevde ca, in patru luni de la publicarea legii, Compania Nationala de Administrare a Fondului Piscicol sa isi inceteze activitatea, iar contractele de concesiune privind terenurile pe care se afla amplasate amenajarile piscicole incheiate de companie, precum si patrimoniul acesteia sa fie preluate, gratuit, de Agentia Nationala pentru Pescuit si Acvacultura (ANPC).
ANPC este autoritatea de management pentru fonduri structurale si va gestiona si Fondul pentru dezvoltarea sectorului pescaresc, constituit din contravaloarea licentelor, autorizatiilor sau a permiselor de pescuit, in scopul finantarii programelor de dezvoltare a sectorului.
Toate navele si ambarcatiunile cu pavilion romanesc care pescuiesc in apele marine, Dunare si Delta Dunarii, sau desfasoara activitati auxiliare pescuitului vor fi inscrise in Fisierul Navelor si ambacatiunilor de Pescuit, iar fermele si instalatiile folosite pentru activitatea de acvacultura vor fi cuprinse in Registrul unitatilor de productie din acvacultura, potrivit proiectului.
De asemenea, la bordul ambarcatiunilor trebuie sa existe un jurnal in care sint notate detalii privind activitatea de pescuit.
ANPC poate dispune sistarea definitiva a activitatii navelor de pescuit, daca acestea activeaza in zone de pescuit unde este necesara refacerea resurselor acvatice vii, urmind sa acorde compensatii proprietarului ambarcatiunii si angajatilor.