Mergi la conţinutul principal

Amenzi de peste 80.000 de lei, pentru cinci brăileni primiți ilegal la muncă

* peste 100 de firme din Brăila au fost verificate de inspectorii ITM în luna ianuarie a.c. * cinci persoane au fost depistate prestând muncă nedeclarată * la nivel național, în luna ianuarie, au fost depistați 265 de lucrători "la negru" și au fost aplicate amenzi de 5,4 milioane de lei

 

Început de an cu amenzi pentru "muncă la negru" la Brăila.

Astfel, Inspectoratul Teritorial de Muncă Brăila (ITM) a desfășurat, în luna ianuarie a.c., mai multe controale la un număr de 104 angajatori, acțiuni în urma cărora au fost aplicate amenzi în valoare totală de 82.500 lei. Sancțiunile au vizat atât nerespectarea prevederilor legale în domeniul relațiilor de muncă (RM) cât și al securității și sănătății în muncă (SSM).

Potrivit comunicatului ITM Brăila, în timpul controalelor au fost depistate 5 persoane care desfășurau muncă nedeclarată ("la negru"). Din cele 5 persoane identificate prestând muncă nedeclarată, 4 nu aveau contract individual de muncă încheiat în formă scrisă, iar o persoană presta activitate în afara programului de lucru stabilit în cadrul contractului individual de muncă (CIM) cu timp parțial. În acest context, pentru deficiențele constatate, au fost dispuse măsuri de remediere, cu termene de raportare la Inspectoratul Teritorial de Muncă.

"Pe parcursul controalelor, ITM Brăila a urmărit, în permanență, conștientizarea angajatorilor și a lucrătorilor asupra importanței și necesității respectării legislației în domeniile de competență. Totodată, s-a urmărit verificarea măsurilor luate de către angajatori pentru prevenirea, gestionarea și limitarea răspândirii infecției cu noul Coronavirus (SARS-CoV-2)", a precizat inspectorul șef al ITM Brăila, Liviu Arhire.

La nivel național, Inspecția Muncii a desfășurat, prin inspectoratele teritoriale de muncă (în perioada 3-27 ianuarie 2022), mai multe acțiuni de control în urma cărora s-au aplicat amenzi în valoare totală de 5.397.800 lei (pentru nerespectarea prevederilor legale în domeniul relațiilor de muncă, al securității și sănătății în muncă). De asemenea, au fost aplicate 4.214 avertismente și au fost dispuse 10.260 măsuri de remediere a neconformităților constatate. Din cei 145 angajatori sancționați pentru muncă nedeclarată în luna ianuarie a.c., un angajator a fost sancționat pentru utilizarea muncii nedeclarate a tinerilor cu vârsta cuprinsă între 15 și 18 ani.

Pe parcursul controalelor efectuate în luna ianuarie, în toată țara, au fost identificate nu mai puțin de 265 de persoane desfășurând "muncă la negru". Dintre acestea, 189 de persoane nu aveau contract în formă scrisă, 30 nu aveau contract individual de muncă transmis în Revisal, 8 prestau activitate având contractul de muncă suspendat, iar 39 prestau activitate în afara programului de lucru din contractul part-time încheiat cu angajatorul.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro