* jumătate dintre acestea au vizat munca nedeclarată ("la negru") * peste 200 de companii din municipiu și județ au fost verificate de inspectorii ITM în luna iulie a.c.
Muncă "la negru", nereguli "pe bandă rulantă" și amenzi usturătoare aplicate de inspectorii de muncă în "luna lui cuptor".
Potrivit inspectorului șef al Inspectoratului Teritorial de Muncă Brăila (ITM), Liviu Arhire, inspectorii de muncă au desfășurat, în luna iulie, ample acțiuni de control la un număr de 209 angajatori din municipiu și județ, în urma cărora au fost aplicate amenzi totale de 217.400 lei. Sancțiunile au vizat nerespectarea prevederilor legale în domeniul relațiilor de muncă (RM) - mai ales în ceea ce privește munca nedeclarată - al securității și sănătății în muncă (SSM). În timpul controalelor efectuate, au fost depistate alte cinci persoane care desfășurau muncă nedeclarată ("la negru") fiind aplicate, numai în acest caz, amenzi în valoare de 100.000 de lei.
"Din cele cinci persoane identificate prestând muncă nedeclarată, două nu aveau contract individual de muncă încheiat în formă scrisă, iar pentru trei persoane contractele individuale de muncă nu au fost transmise în registrul general de evidență a salariaților cel târziu în ziua anterioară începerii activității, potrivit legislației muncii", a precizat inspectorul șef al ITM Brăila.
Dintre deficiențele constatate în timpul controalelor, pot fi amintite: primirea la muncă a uneia sau a mai multor persoane fără încheierea unui contract individual de muncă; netransmiterea CIM în registrul general de evidență a salariaților cel târziu în ziua anterioară începerii activității; angajatorul nu ține la locul de muncă evidența orelor de muncă prestate zilnic de fiecare salariat, cu evidențierea orei de începere și a celei de sfârșit al programului de lucru; neacordare CO la încetarea raporturilor de muncă; angajatorul nu a eliberat adeverințe care să ateste activitatea desfășurată, durata activității, salariul, vechimea în muncă și în specialitate; angajatorul nu a atașat la fișele individuale de instructaj SSM copiile ultimelor fișe de aptitudine medicală; semnalizare de securitate necorespunzătoare; neutilizarea echipamentului individual de protecție din dotare.
"Pentru deficiențele constatate, au fost dispuse măsuri de remediere cu termene de raportare la Inspectoratul Teritorial de Muncă Brăila. În controalele efectuate, ITM Brăila a urmărit în permanență conștientizarea angajatorilor și a lucrătorilor asupra importanței și necesității respectării legislației în domeniile de competență", a mai precizat sursa citată.