Mergi la conţinutul principal

Amenzi de peste 150.000 de lei pentru munca "la negru"

* trei zile la rând, inspectorii de muncă au efectuat 25 de controale la firmele care-şi desfăşoară activitatea în domeniul construcţiilor * printre obiectivele urmărite a fost şi luarea, de către angajator, a măsurilor specifice pentru diminuarea răspândirii COVID-19

 

 

 

 

În perioada 20-22 iulie 2020, inspectorii Inspectoratului Teritorial de Muncă Brăila au efectuat 25 de controale la angajatorii care-şi desfăşoară activitatea în domeniul construcţiilor (cod CAEN 41,42 şi 43), în cadrul campaniei naţionale pentru identificarea şi combaterea cazurilor de muncă nedeclarată şi respectarea normelor de securitate şi sănătate în muncă.

Potrivit ITM Brăila, obiectivele acestei campanii au fost următoarele: identificarea şi combaterea muncii nedeclarate şi luarea măsurilor ce se impun pentru determinarea respectării, de către angajatori, a prevederilor legale în domeniul relaţiilor de muncă; determinarea angajatorilor de a încheia contracte individuale de muncă pentru persoanele depistate fără forme legale de angajare, de a le înregistra în REVISAL şi de a le transmite la Inspectoratul Teritorial de Muncă; diminuarea consecinţelor sociale şi economice negative care derivă din nerespectarea de către angajatori a prevederilor legale; luarea măsurilor specifice pentru diminuarea răspândirii COVID-19.

"Având în vedere starea de alertă, pe parcursul controalelor s-a urmărit, în mod deosebit, respectarea de către angajatori a cerinţelor de protecţie sanitară în scopul prevenirii, gestionării şi limitării răspândirii infecţiei cu noul Coronavirus (SARS-CoV-2) la locurile de muncă. Pentru neconformităţile constatate, au fost dispuse măsuri de intrare în legalitate cu termene de raportare la ITM şi au fost aplicate sancţiuni contravenţionale în valoare totală de 153.300 lei, din care pentru munca nedeclarată 140.000 lei", a precizat inspectorul şef al ITM Brăila, Liviu Arhire.

Dintre deficienţele constatate, amintim: neefectuarea triajului epidemiologic pentru toţi angajaţii, prin termometrizare la accesul în unitate; neafişarea la toate locurile de muncă a regulilor de conduită obligatorie pentru angajaţi şi pentru toate persoanele care intră în spaţiul organizat de angajator cu privire la prevenirea îmbolnăvirilor cu SARS-CoV-2; neefectuarea de către angajator a reinstruirii angajaţilor cu privire la riscurile generate de SARS-CoV-2. În alte cazuri, planul de prevenire şi protecţie nu a fost revizuit cu măsuri împotriva îmbolnăvirilor cu SARS-CoV-2, iar primirea la lucru s-a făcut fără întocmirea CIM în formă scrisă. De asemenea, au fost depistate persoane la muncă în perioada în care aveau contractul individual de muncă suspendat. Alte nereguli au privit neevidenţierea orelor de muncă prestate, negarantarea în plată a salariului minim brut pe ţară şi nerespectarea prevederilor HG nr. 905/2017 privind registrul general de evidenţă a salariaţilor. 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro