Mergi la conţinutul principal

Amenzi de peste 100.000 de lei date de Inspecția Muncii în luna decembrie

* inspectorii de muncă au controlat 179 de firme, trei dintre acestea fiind depistate că folosesc muncă la negru (nedeclarată) * numai pentru "munca la negru" au fost aplicate amenzi de 60.000 de lei * alte șapte amenzi au primit firmele care nu respectau Legea 55/2020 privind prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19

 

Controale extinse desfășurate în luna decembrie 2021 de inspectorii de muncă brăileni pentru combaterea "muncii la negru", pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.

Potrivit comunicatului trimis de conducerea Inspectoratului Teritorial de Muncă Brăila (ITM), în ultima lună a anului 2021, inspectorii de muncă au desfășurat nu mai puțin de 179 de acțiuni de control la tot atâția agenți economici - 83 dintre aceștia verificați în ceea ce privește relațiile de muncă (RM) și 96 pe partea de Securitate și Sănătate în Muncă (SSM) - care își desfășoară activitatea pe teritoriul județului Brăila.

Potrivit inspectorului șef al Inspectoratului Teritorial de Muncă Brăila, Liviu Arhire, în urma controalelor efectuate în decembrie, s-au aplicat amenzi în valoare totală de 103.000 lei (RM - 75.500 lei; SSM - 27.500 lei). Totodată, "au fost identificați trei angajatori care foloseau muncă nedeclarată, fiind depistate trei persoane fără încheierea unui contract individual de muncă în formă scrisă, în ziua anterioară începerii activității". Cele trei firme depistate desfășoară activități în domeniul construcții, comerț, respectiv transporturi, fiind sancționate contravențional cu amenzi totale de 60.000 de lei, câte 20.000 de lei pentru fiecare persoană depistată că lucrează "la negru".

Iată și deficiențele constatate pe parcursul controalelor ITM: primirea la muncă a unei persoane fără a avea forme legale de încadrare; netransmiterea contractelor individuale de muncă în registrul general de evidență a salariaților cel târziu în ziua anterioară începerii activității, potrivit legii; nerespectarea dispozițiilor privind munca suplimentară; nerespectarea prevederilor legale privind acordarea repausului săptămânal; neevidențierea timpului de muncă efectuat de salariați; neutilizarea EIP din dotare corespunzător activității desfășurate; neasigurarea unei instruiri adecvate în domeniul securității și sănătății în muncă, pentru toți lucrătorii; angajatorul nu a desemnat un lucrător care să aplice măsurile de prim ajutor; neefectuarea controlului medical la angajare; semnalizarea riscurilor de accidentare necorespunzătoare.

"În scopul prevenirii și combaterii efectelor pandemiei de COVID-19 au fost continuate acțiunile de control, aplicându-se șapte sancțiuni contravenționale pentru nerespectarea prevederilor Legii 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, în valoare totală de 13.000 de lei", a mai precizat inspectorul șef ITM.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 

Arbo300x600

 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro