Mergi la conţinutul principal

Amenzi de jumătate de milion de lei

* în doar 5 zile de control, în centrele rezidențiale din Brăila destinate persoanelor vulnerabile, inspectori de la mai multe instituții au descoperit o serie de nereguli și probleme pentru care au aplicat amenzi de aproape 540.000 de lei și au dispus închiderea unui centru care funcționa ilegal * în total, vorbim de 143 de contravenții aplicate de echipele de control, în toate cele 58 de stabilimente * CJPC și ITM Brăila au aplicat cele mai multe contravenții, iar DSP Brăila cele mai mari amenzi

 

 

 

S-au trezit organele de control! După cinci zile de verificări în teren, echipele mixte de control au aplicat 143 de contravenții, din care amenzi de peste jumătate de milion de lei, 539.500 de lei mai exact. O sumă uriașă, care scoate în evidență mari nereguli. Cel puțin, cam așa stau lucrurile la nivel statistic, conform unei situații centralizate puse la dispoziție de către Prefectura Brăila. Vorbim, așadar, despre 58 de centre verificate în perioada 10-16 iulie a.c., din care 17 sunt centre private și 41 centre publice, respectiv apartamente și căsuțe de timp familial. Este vorba mai exact despre: 31 de centre pentru copii (unde sunt adăpostite 199 de persoane rezidente), 15 centre cu persoane vârstnice (752 de persoane rezidente), 6 centre pentru persoane cu dizabilități (178 de persoane rezidente), 5 centre pentru alte persoane dependente, altele decât vârstnici și persoane cu dizabilități (136 de persoane rezidente) și un centru neautorizat (41 de persoane rezidente). În total, aici erau adăpostite 1.306 de persoane vulnerabile, majoritatea fiind persoane vârstnice.

Controalele au fost efectuate de către inspectori din Brăila, din cadrul Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială (AJPIS), Direcției de Sănătate Publică (DSP), Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorilor(CJPC), Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM), Inspectoratului pentru Situații de Urgență ”Dunărea” (ISU), Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ), precum și din cadrul Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA). În acest sens, au fost constituite două echipe a câte 10 inspectori, fiecare realizând controlul în baza legislației și a procedurilor proprii.

 

Principalele nereguli constatate

Potrivit informațiilor transmise de Prefectura Brăila, principalele nereguli constatate au vizat: depășirea capacității aprobate în baza licenței, problemă identificată la Centrul de îngrijire și asistență pentru persoane vârstnice ”Sfânta Maria – Fundația Eurosperanța”; angajatorul nu face dovada acordării echipamentului de protecție; lipsa dovezii de autorizație a electricianului de întreținere, la Căminul pentru persoane vârstnice ”Veneția”; zona de cazare parțial nereabilitată, calorifere cu vopsea exfoliată și urme de rugină, suport pentru duș oxidat cu urme de rugină, la Căminul pentru persoane vârstnice ”Aur – Asociația Raayn&Dar&Lyl”; evidență incorectă privind programul de lucru, neplata sporului de noapte, număr redus de angajați de specialitate la Centrul de îngrijire pentru persoane vârstnice ”Grande Center Senior”; produse și proceduri nesigure (legume congelate fără elemente de identificare și caracterizare, fără data limită de consum precum și produse cu data limită de consum depășită, la Centrul rezidențial pentru persoane vârstnice ”Sfântul Dumitru”; ușa unor saloane nu asigură evacuarea pacientului cu patul, la Centrul de îngrijire și asistență persoane vârstnice Făurei; existența unui frigider cu rafturile congelatorului deteriorate la apartament de tip familial ”Brândușa”; spații care necesită igienizare la apartament de tip familial ”Anemona”. Totodată, după cum se mai arată în informațiile transmise de autorități, în cazul majorității centrelor verificate au fost depistate și nereguli precum: lipsa substanțelor dezinfectante în unitate, a cursurilor de igienă pentru personalul angajat, lipsa contract DDD (dezinfecție, dezinsecție și deratizare), a fișelor individuale de instructaj în domeniul situațiilor de urgență ale angajaților, precum și lipsa verificărilor metrologice la cântare; lipsuri în gestionarea corespunzătoare a deșeurilor periculoase; mijloacele tehnice de apărare împotriva incendiilor (stingătoarele) nu sunt verificate, având termenele de valabilitate ale încărcăturilor expirate.

 

CJPC ȘI ITM au aplicat cele mai multe contravenții, DSP cele mai mari amenzi!

 

Cele mai multe contravenții aplicate au fost din partea comisarilor și inspectorilor de la Protecția Consumatorilor, respectiv Inspecția Muncii, câte 36 de sancțiuni. În ceea ce privește valoarea amenzilor aplicate de CJPC, acestea se ridică la 35.000 de lei, în timp ce ITM a aplicat amenzi în cuantum de 24.500 de lei.

La rândul lor, inspectorii DSP Brăila au aplicat 32 de contravenții, din care amenzi de ordinul a 220.900 de lei. DSVSA - 7 contravenții, din care amenzi în valoare totală de 65.600 de lei. ISU- 12 contravenții, din care amenzi în valoare de 157.500 de lei. IPJ - 19 contravenții, din care amenzi în cuantum de 16.000 de lei. AJPIS a aplicat o singură contravenție, însă valoarea amenzii este semnificativă, respectiv 20.000 de lei. Sancțiunea a vizat Centrul rezidențial pentru vârstnici ”Casa Bunicii-Asociația Speranța 2015”, unde inspectorii au identificat lipsa licență de funcționare, lipsă fișa de monitorizare pentru recuperare, reabilitare beneficiari, fiind încălcate standardele de cazare. Tot aici au mai fost descoperite și alte nereguli, sancționate de fiecare instituție în parte, centrul fiind închis de autorități. Proprietara imobilului este Aura Udrea, soția fostului ”mentor” al lumii interlope brăilene, cercetată încă din 2017 pentru mai multe infracțiuni care au vizat tot căminele de bătrâni. Activitatea de control în ce privește verificarea acestor centre rezidențiale a ajuns la final. Am decis ca, pe toată durata mandatului meu, comisia să funcționeze în continuare, ceea ce înseamnă că nu se vor opri controalele și vom da curs și viitoarelor sesizări ce vizează activitatea centrelor rezidențiale. Lunar voi convoca ședințe de lucru cu reprezentanții instituțiilor de control pentru a analiza cu atenție cum sunt soluționate sau remediate problemele semnalate sau depistate legat de activitatea centrelor rezidențiale. Vom monitoriza modul de punere în practică a măsurilor dispuse de fiecare instituție care a efectuat controale la aceste centre. În urma verificărilor și controalelor efectuate în această perioadă s-a constatat și necesitatea unor modificări legislative. Vom analiza cu atenție și acest aspect urmând a înainta astfel de propuneri către Guvern acolo unde se va impune. Viața și sănătatea oamenilor sunt mai presus de orice! Îndemn cetățenii care au cunoștință de posibile nereguli existente în cadrul acestor centre rezidențiale să se adreseze Instituției Prefectului”, a declarat reprezentantul Guvernului în teritoriu, Iulian Timofei.

Amintim că aceste controale au demarat la nivelul întregii țări, în urma ororilor descoperite în ”azilele groazei” din Voluntari și Ilfov, care au condus, inclusiv, la schimbarea a doi miniștri.

 

 


 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro