Din ianuarie şi până în prezent au fost descoperiţi nu mai puţin de 85 de angajatori ce foloseau munca la negru, dintre care 36 numai în cursul lunii trecute, aşa cum se prezintă în raportul de activitate al Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Brăila aferent lunii martie. Potrivit materialului amintit, luna trecută au fost derulate 413 controale - dintre care 228 s-au axat pe latura Relaţiilor de Muncă, şi 185 în domeniul SSM (Sănătate şi Securitate în Muncă) - în domenii de activitate precum comerţul, panificaţia, confecţiile textile, construcţii, cabinetele medicale, industria alimentară precum şi activităţile veterinare. Pentru deficienţele constatate, atât pe partea de relaţii de muncă cât şi sănătate şi securitate în muncă, au fost aplicate în total 507 amenzi (comparativ cu 448 în luna februarie), în valoare de 303.900 lei (respectiv 200.600 lei în februarie). Defalcat, cele mai mari valori au fost înregistrate în domeniul RM - 220.100 lei, iar diferenţa de 83.800 lei, în domeniul SSM.
În ce priveşte combaterea evaziunii fiscale prin munca fără forme legale, raportul ITM Brăila arată că, în urma controalelor, au fost identificaţi 36 de angajatori care foloseau 51 de persoane fără a le întocmi formele legale de încadrare. Firmelor respective li s-au aplicat amenzi în valoare totală de 164.000 lei, echivalentul a circa 39.000 euro. Domeniile de activitate cu o incidenţă mai mare în înregistrarea de cazuri de muncă fără forme legale au fost: confecţii textile, unde a fost depistat un angajator care primea la muncă fără acte legale 11 persoane, comerţ (21 de angajatori cu 22 de persoane fără documente de angajare), panificaţie (2 angajatori - 3 persoane) dar şi tăiere şi fasonare piatră, domeniu în care a fost descoperită o firmă care primea la muncă fără a întocmi documentaţia de angajare 3 persoane. "Principalul obiectiv urmărit în cadrul acţiunilor noastre de verificare şi control rămâne identificarea cazurilor de muncă nedeclarată, în paralel urmărindu-se respectarea prevederilor legale privind salarizarea, timpul de muncă, timpul de odihnă precum şi legislaţia în domeniul SSM", ne-a declarat Dumitru Văduva, inspectorul şef al ITM Brăila.
Comentarii
Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.