Mergi la conţinutul principal

Amenzi de 250.000 de lei aplicate de ITM în luna mai

• în mai  a.c., inspectorii de muncă brăileni au verificat 192 de angajatori din municipiu și județ • la un număr de șapte anagajatori au fost depistate opt persoane care desfășurau muncă nedeclarată („la negru”) • totodată, la doi angajatori au fost depistate trei persoane care prestau muncă calificată subdeclarată, precizează Liviu Arhire, inspector șef al ITM Brăila

 

Potrivit inspectorului șef al Inspectoratului Teritorial de Muncă Brăila (ITM), Liviu Arhire, instituția pe care o coordonează a desfășurat, în luna mai a.c., 116 acțiuni de control în domeniul relațiilor de muncă și 76 de acțiuni de control în domeniul securității şi sănătății în muncă la un număr de 192 angajatori. În urma controalelor efectuate de inspectorii de muncă brăileni, au fost aplicate amenzi în valoare totală de 249.500 lei pentru nerespectarea prevederilor legale în domeniul relațiilor de muncă și al securității și sănătății în muncă.

„Menționăm  că la un număr de șapte angajatori au fost depistate opt persoane care desfășurau  muncă nedeclarată, fiind aplicate sancțiuni contravenționale în valoare de 140.000 de lei, iar la doi angajatori au fost depistate trei persoane care prestau muncă calificată subdeclarată, fiind aplicate sancţiuni contravenţionale în valoare totală de 24.000 de lei. Cele opt persoane identificate nu aveau contract individual de muncă încheiat în formă scrisă și prestau activitate în următoarele domenii de activitate: Activităţi veterinare, Activităţi de protecţie şi gardă, Transporturi rutiere de mărfuri, Restaurante, Întreţinerea şi repararea autovehiculelor”, precizează inspectorul șef ITM, Liviu Arhire.

Deficiențe frecvent constatate de inspectorii ITM în luna mai: primirea la muncă a unei persoane fără a avea forme legale de încadrare; acordarea unui salariu net mai mare decât cel constituit şi evidenţiat în statele de plată a salariilor şi în declaraţia lunară privind obligaţiile de plată a contribuţiilor sociale, impozitul pe venit şi evidenţa nominală a persoanelor asigurate, transmisă autorităţilor fiscale; nerespectarea dispoziţiilor privind munca suplimentară; nerespectarea prevederilor HG 905/2017; neevidențierea timpului de muncă efectuat de salariați; neutilizarea echipamentului individual de protecție din dotare corespunzator activitații desfășurate; semnalizarea riscurilor de accidentare necorespunzătoare; neaducerea la cunoștință a măsurilor prevăzute în planul de prevenire și protecție; neefectuarea examenului medical periodic; lipsa verificării tehnice a anumitor echipamente.

Pentru deficiențele constatate au fost dispuse măsuri obligatorii de remediere, cu termene de raportare la Inspectoratul Teritorial de Muncă Brăila.

„În controalele efectuate, ITM Brăila a urmărit în permanență conştientizarea angajatorilor şi a lucrătorilor asupra importanţei şi necesităţii respectării legislaţiei în domeniile de competență. Scopul tuturor acţiunilor de control  este acela de creştere a gradului de conştientizare, atât a angajaţilor cât şi a angajatorilor, în ceea ce priveşte necesitatea aplicării şi respectării legislaţiei muncii în privinţa muncii nedeclarate, subdeclarate și securităţii şi sănătății în muncă”, a mai precizat Liviu Arhire.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro