Mergi la conţinutul principal

Amenzi de 230.000 de lei aplicate de ITM în luna august. Șapte persoane depistate că lucrau „la negru”

* potrivit inspectorului șef al ITM Brăila, Liviu Arhire (foto), numai pentru muncă nedeclarată, șase angajatori au fost sancționați cu suma totală de 140.000 de lei * de altfel, primirea la muncă a unei persoane fără a avea forme legale de încadrare este prima și cea mai gravă neregulă depistată cu prilejul controalelor

 

 

 

 

Controale și amenzi pe măsura neregulilor depistate, aplicate de inspectorii de muncă brăileni.

Astfel, în luna august 2023, Inspectoratul Teritorial de Muncă Brăila (ITM) a desfășurat nu mai puțin de 91 de acțiuni de control în domeniul relațiilor de muncă (RM) și 84 în domeniul securității și sănătății în muncă (SSM) la un număr total de 175 angajatori din municipiu și județ. În urma controalelor efectuate, inspectorii de muncă au aplicat amenzi în valoare totală de 231.200 de lei, atât pentru nerespectarea prevederilor legale în domeniul RM, cât și al SSM, precizează inspectorul șef al ITM Brăila, Liviu Arhire.

Menționăm că, la un număr de 6 angajatori, au fost depistate 7 persoane care desfășurau muncă nedeclarată, fiind aplicate sancțiuni contravenționale în valoare de 140.000 de lei. Cele 7 persoane identificate nu aveau contract individual de muncă încheiat în formă scrisă, prestând activități în următoarele domenii de activitate: fabricarea pâinii, fabricarea prăjiturilor și a produselor proaspete de patiserie, restaurante, comerț cu amănuntul în magazine nespecializate, cu vânzare predominantă de produse alimentare, băuturi și tutun, baruri și alte activități de servire a băuturilor, transporturi rutiere de mărfuri”, precizează sursa citată.

Deficiențe frecvent constatate de inspectorii ITM Brăila cu prilejul controalelor: primirea la muncă a unei persoane fără a avea forme legale de încadrare; nerespectarea dispozițiilor privind munca suplimentară; nerespectarea prevederilor HG 905/2017; neevidențierea timpului de muncă efectuat de salariați; neutilizarea EIP din dotare; semnalizarea riscurilor de accidentare necorespunzătoare; neaducerea la cunoștință a măsurilor prevăzute în planul de prevenire și protecție; neefectuarea examenului medical periodic.

Pentru deficiențele constatate, au fost dispuse măsuri de remediere, cu termene de raportare la Inspectoratul Teritorial de Muncă Brăila.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro