Amenzi de 2,3 milioane de lei. Bilanțul inspectorilor ITM în anul 2023 | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Amenzi de 2,3 milioane de lei. Bilanțul inspectorilor ITM în anul 2023

• sancțiunile au fost aplicate de Compatimentul Relații de Muncă în perioada 1 ianuarie - 31 decembrie 2023 • la acestea se adaugă sancțiuni de aproape 300.000 de lei aplicate de Compartimentul SSM • 87 de persoane au fost depistate fără forme legale de angajare în anul 2023 • totodată, ITM a soluționat aproape 500 de petiții referitoare la drepturi salariale neacordate, muncă „la negru”, ore suplimentare și compensarea concediilor de odihnă

 

În anul 2023, Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Brăila a avut ca obiectiv principal îndeplinirea activităților stabilite de Programul cadru al Inspecției Muncii la nivel național, precum și îndeplinirea atribuțiilor ce derivă din legislația muncii.

„Prin acțiunile întreprinse și prin evaluările periodice ale rezultatelor obținute, s-a urmărit creșterea rolului și eficienței inspectoratului în determinarea angajatorilor de a respecta legislația în domeniul relațiilor de muncă, precum și aplicarea unitară a prevederilor legale”, precizează inspectorul șef al ITM Brăila, Liviu Arhire.

Potrivit rapoartelor de activitate, în anul 2023, inspectorii Compatimentului Relații de Muncă (RM) din cadrul ITM Brăila au efectuale controale la 1.307 angajatori brăileni din municipiu și județ, 424 dintre aceștia fiind sancționați cu suma totală de 2.329.400 lei. Din această sumă, 1.670.000 lei reprezintă amenzi pentru muncă nedeclarată („la negru”), fiind depistate nu mai puțin de 87 de persoane fără forme legale de angajare.

În aceeași perioadă, Compartimentele Securitate și Sănătate în Muncă (SSM) au aplicat amenzi de 293.500 lei. Rezultă că, în total, ITM Brăila a aplicat amenzi de peste 2,6 milioane de lei în perioada ianuarie - decembrie 2023.

Principalele nereguli constatate în anul 2023, în domeniul relațiilor de muncă, au fost: primirea la lucru fără a avea încheiat contract individual de muncă; persoane depistate la muncă în afara programului de lucru stabilit în cadrul contractului individual de muncă (CIM) cu timp parțial; persoane depistate ale căror contracte individuale de muncă nu au fost transmise în registrul general de evidență a salariaților (REVISAL) cel târziu în ziua anterioară începerii activității; negarantarea în plată a salariului minim brut pe țară; persoane depistate la muncă în perioada în care au contractul individual de muncă suspendat; neevidențierea în pontaje a timpului de lucru prestat de către salariați; nerespectarea prevederilor legale referitoare la durata normală a programului de lucru, compensarea cu timp liber plătit sau plata cu spor a orelor suplimentare; neînmânarea unui exemplar al CIM salariatului; nerespectarea timpului legal de lucru și de odihnă; neînregistrarea în termen a modificărilor intervenite în registrul general de evidență a salariaților; primirea la muncă fără întocmirea certificatului medical privind aptitudinea în muncă; angajatorul nu a făcut dovada plății drepturilor salariale prin semnarea statelor de plată ori prin alte documente justificative; angajatorul nu a stabilit durata și repartizarea programului de lucru pentru salariații încadrați cu fracțiune de normă; necompensarea în bani a zilelor de concediu de odihnă (CO) neefectuate la încetarea raporturilor de muncă; angajatorii nu au eliberat adeverințe pentru certificarea perioadei lucrate foștilor salariați; neîndeplinirea măsurilor obligatorii dispuse în controalele anterioare.

Tot în anul 2023, la Inspectoratul Teritorial de Muncă Brăila au fost înregistrate un număr de 476 de sesizări, 470 dintre acestea fiind deja soluționate. Potrivit instituției, 85% dintre petițiile trimise de brăilenii care muncesc în domenii precum: pază, agricultură, construcții, confecții textile, transporturi și comerț au ca obiect relațiile de muncă, iar aspectele semnalate au vizat nerespectarea de către angajatori a drepturilor derivând din calitatea de angajat. Astfel, cele aproape 500 de petiții trimise de salariați au făcut referire la drepturi salariale neacordate, muncă nedeclarată („la negru”), compensare concedii de odihnă, ore suplimentare și plata concediilor medicale.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro