• este vorba de patru societăți comerciale controlate de comisarii CJPC Brăila: SC CHANTICLER SRL-D Ianca - laborator cofetărie, SC LIVADNOR PROD SRL - Patiseria „Norocel” Brăila, SC VILSON IMPEX SRL - gogoșerie, Brăila și SC SOARELE MEU SRL - patiserie - gogoșerie, Brăila • pe lângă cele patru amenzi, comisarii de la Protecția Consumatorilor au dat și opt avertismente
Nereguli constatate de comisarii OJPC la mai multe cofetării și patiserii, trei din municipiul Brăila și una din Ianca.
Astfel, Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor Brăila (CJPC) a desfășurat, zilele trecute, mai multe acțiuni de verificare privind modul de fabricare, comercializare, etichetare, prezentare și publicitate a produselor de cofetărie, patiserie, a produselor zaharoase, gogoșilor și covrigilor, ca parte a unei tematici regionale de control.
Astfel, comisarii de la Protecția Consumatorilor Brăila au controlat patru operatori economici (trei cu sediul în municipiul Brăila și unul din orașul Ianca) și anume: SC CHANTICLER SRL-D Ianca - laborator cofetărie, SC LIVADNOR PROD SRL - Patiseria „Norocel” Brăila, SC VILSON IMPEX SRL - gogoșerie, Brăila și SC SOARELE MEU SRL - patiserie - gogoșerie, Brăila.
Pentru neregulile constatate pe parcursul controalelor, comisarii OJPC Brăila au aplicat următoarele sacțiuni: patru amenzi contravenționale în valoare totală de 20.000 de lei și opt avertismente. Iată și neregulile constatate în timpul controalelor, potrivit conducerii OJPC Brăila: nerespectarea condițiilor de depozitare a produselor; utilizarea unor materii prime fără elemente de identificare, caracterizare sau aflate în afara datei durabilității minimale/datei limită de consum; lipsa graficului de schimbare a uleiului de prăjire; lipsa termogramelor frigiderelor din dotare; lipsa recipientelor dotate cu capac și pedală pentru colectarea reziduurilor menajere solide; lipsa afișării ingredientelor alergene; utilizarea cântarelor neadecvate pentru fabricarea diferitelor sortimente de prăjituri, patiserie și gogoșerie; utilizarea unor instrumente de bucătărie neadecvate (cuțite cu mânere din lemn și cu nituri care nu se pot igieniza și dezinfecta corespunzător); folosirea veselei murdare, neigienizate; folosirea unui cuptor degradat cu urme de arsură; utilizarea unor rafturi neigienizate cu urme de resturi alimentare și grăsimi; folosirea unor practici comerciale incorecte.