Mergi la conţinutul principal

Amenzi de 178.000 de lei aplicate de ITM. Bilanțul lunii iunie

• peste 200 de firme au fost verificate, în iunie a.c., de inspectorii de muncă • cu acest prilej, au fost depistate mai multe persoane care desfășurau muncă nedeclarată sau subdeclarată • deficiențe frecvent constatate: primirea la muncă a unei persoane fără forme legale de încadrare, acordarea unui salariu net mai mare decât cel evidenţiat în ştatele de plată, neutilizarea echipamentelor de protecție 

 

Bilanț mai mult decât satisfăcător al inspectorilor de muncă brăileni în luna iunie.

Astfel, Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Brăila a desfășurat, în luna iunie, nu mai puțin de 100 acțiuni de control în domeniul relațiilor de muncă (RM) și 102 în domeniul securității şi sănătății în muncă (SSM) la un număr de 202 de angajatori din municipiu și județ, în urma cărora s-au aplicat amenzi în valoare totală de 177.800 lei. Sancțiunile contravenționale au fost aplicate pentru nerespectarea prevederilor legale în domeniul relațiilor de muncă și al securității și sănătății în muncă, precizează conducerea instituției.

„Menționăm că, la un număr de trei angajatori, au fost depistate trei persoane care desfășurau muncă nedeclarată, fiind aplicate sancțiuni contravenționale în valoare de 60.000 lei. Totodată, la doi angajatori au fost depistate două persoane care prestau muncă calificată subdeclarată, fiind aplicate sancţiuni contravenţionale în valoare totală de 16.000 lei, iar la un angajator a fost identificată o persoană  care presta muncă în afara programului de lucru stabilit în cadrul contractului indivdual de muncă cu timp parţial, fiind aplicată o sancţiune contravenţională în valoare totală de 10.000 de lei”, precizează Liviu Arhire, inspector al ITM Brăila.

Persoanele identificate că lucrau „la negru” prestau activități în următoarele domenii: „Comerț cu amănuntul al bunurilor de ocazie vândute prin magazine” și „Restaurante”.

Deficiențe frecvent constatate de inspectorii ITM în timpul controalelor la angajatorii brăileni: primirea la muncă a unei persoane fără a avea forme legale de încadrare; acordarea unui salariu net mai mare decât cel evidenţiat în ştatele de plată a salariilor şi în declaraţia lunară privind obligaţiile de plată a contribuţiilor sociale, impozitul pe venit şi evidenţa nominală a persoanelor asigurate, transmisă autorităţilor fiscale; nerespectarea dispoziţiilor privind munca suplimentară; nerespectarea prevederilor HG 905/2017; neevidențierea timpului de muncă efectuat de salariați; neutilizarea echipamentului individual de protecție din dotare corespunzător activității desfășurate; semnalizarea riscurilor de accidentare necorespunzătoare; neaducerea la cunoștință a măsurilor prevăzute în planul de prevenire și protecție; neefectuarea examenului medical periodic; lipsa verificării tehnice a anumitor echipamente.

„Scopul acţiunilor de control este acela de creştere a gradului de conştientizare, atât a angajaţilor cât şi a angajatorilor în ceea ce priveşte necesitatea aplicării şi respectării legislaţiei muncii în privinţa muncii nedeclarate, subdeclarate și securităţii şi sănătații în muncă”, a mai precizat sursa citată.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro