Mergi la conţinutul principal

Amenzi de 1,23 milioane de lei în 2021. Brăilenii au depus peste 400 de reclamaţii la Protecţia Consumatorilor

* cei trei comisari ai Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Brăila (CJPC) au efectuat, anul trecut, aproape 400 de controale şi au aplicat amenzi de 1.234.900 lei * totodată, au oprit temporar de la comercializare bunuri de peste 400.000 de lei * abateri descoperite: nerespectarea condiţiilor de depozitare, produse cu abateri de etichetare, neafişarea corectă a preţurilor, comercializarea de produse cosmetice în afara termenului de valabilitate şi a alimentelor expirate * valoarea totală a despăgubirilor acordate consumatorilor, ca urmare a verificărilor comisarilor CJPC Brăila, a fost de 27.500 lei

 

 

 

 

Sute de raclamaţii au fost depuse, numai anul trecut, la Protecţia Consumatorilor, multe dintre acestea fiind urmate de controale şi sancţiuni. Neregulile descoperite de cei trei comisari brăileni sunt de ordinul zecilor, iar amenzile aplicate au fost de 1.234.900 lei, ceea ce denotă faptul că agenţii comerciali autohtoni încalcă în mod flagrant legea. Ca să nu mai vorbim de pericolul pe care-l reprezintă produsele neconforme cu standardele sau expirate oferite consumatorilor.

Potrivit informaţiilor puse la dispoziţie de Mona Camelia Fătu, comisar şef al Comisariatului Regional pentru Protecţia Consumatorilor Regiunea Sud-Est Galaţi, în anul 2021, cei trei comisari brăileni au efectuat nu mai puţin de 393 de acţiuni de control în municipiu şi judeţ, vizând produse şi servicii alimentare, nealimentare şi servicii financiare. "Acţiunile de control au fost efectuate pentru prevenirea şi combaterea practicilor care dăunează vieţii, sănătăţii, securităţii şi intereselor economice ale consumatorilor, urmărind atât cercetarea şi soluţionarea petiţiilor consumatorilor, cât şi controalele tematice impuse de către ANPC sau controalele tamatice proprii ale CRPC Regiunea Sud-Est", a precizat sursa citată.

În aproape 40% din cazuri, s-au constatat abateri de la prevederile privind protecţia consumatorilor, fiind întocmite nu mai puţin de 150 de procese verbale de constatare a contravenţiei. Pentru abaterile constatate, comisarii Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Brăila (CJPC) au aplicat, anul trecut, peste 300 de sancţiuni contravenţionale, respectiv 120 de amenzi în valoare de 1.234.900 lei şi 187 de avertismente.

Cu ocazia controalelor efectuate, s-a dispus oprirea temporară de la comercializare, până la remedierea deficienţelor, a unor produse în valoare de peste 430.000 de lei, iar în cazul abaterilor de calitate grave, a produselor cu valabilitate expirată sau cu risc pentru securitatea consumatorilor, s-a dispus oprirea definitivă de la comercializare şi retragerea din circuit a unor produse în valoare de peste 30.000 de lei.

Iată şi câteva abateri constatate de comisari: nerespectarea condiţiilor de depozitare; flori, jucării, produse industriale etc. cu abateri de informare şi etichetare; neafişarea preţurilor sau afişarea lor într-o formă echivocă; comercializarea unor pachete promoţionale (gen 1^1 gratis) fără a exista la comercializare şi produsele unitare, de referinţă, pentru compararea preţurilor; comercializarea cu amănuntul a sării neiodate (interzis); comercializarea dulceţii de afine cu sintagma "100% natural", deşi în lista de ingrediente este menţionat zahăr; produse cosmetice în afara termenului de valabilitate, cu elemente de identificare netraduse în limba română; produse cu risc pentru securitatea consumatorilor, de ex. fierbător de cafea cu cablu de alimentare subdimensionat, jucării şi produse electrocasnice periculoase notificate în sistemul rapid de alertă european RAPEX; comercializarea de alimente expirate; utilizarea unor mijloace de măsurare neomologate; lipsa informaţiilor privind ingredientele alergene conţinute, cu risc pentru sănătatea sau viaţa consumatorilor; fructe şi legume depreciate calitativ; încălţăminte cu informaţii netraduse în limba română; comportament incorect al operatorului economic faţă de consumatori; nerespectarea clauzelor contractuale; comercializarea jucăriilor de import China fără etichete; comercializarea de bijuterii de argint fără autorizaţie ANPC; comercializarea produselor textile care nu corespund parametrilor de calitate declaraţi etc. etc.

În anul 2021, la Comisariatul pentru Protecţia Consumatorilor Brăila au fost înregistrate nu mai puţin de 443 de reclamaţii formulate de brăileni. Dintre acestea, 93 s-au dovedit a fi neîntemeiate, iar 115 au fost soluţionate în favoarea consumatorilor, amiabil, înlocuindu-se produsele sau restituindu-se consumatorilor contravaloarea produselor/serviciilor defecte. Valoarea totală a despăgubirilor acordate consumatorilor, ca urmare a verificărilor efectuate de comisarii CJPC Brăila, a fost de 27.500 lei.

În acelaşi timp, 137 de petiţii au fost retrase sau clasate din lipsă de date, iar 72 au fost redirecţionate către alte instituţii cu abilităţi de control.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro