Mergi la conţinutul principal

Amenzi de 10 miliarde, aruncate la cos

Miliarde de lei proveniti din amenzi, potentiala sursa de venit la bugetul local, se pierd in neant din cauza legislatiei ambigue, care limiteaza puterea de actiune a celor pusi sa aplice legea. Fie ca este data pentru incalcarea unei reguli de circulatie, pentru lipsa biletului de calatorie, nerespectarea legii in domeniul protectiei mediului sau a consumatorului ori pentru alte ilegalitati, amenda ajunge in localitatea de domiciliu a contravenientului, unde Primaria ar trebui s-o incaseze. Dar, in peste 30% din cazuri, acest lucru nu se intimpla.
La sfirsitul anului trecut, in evidentele Serviciului de Impunere Persoane Fizice din cadrul Directiei Finantelor Publice Locale figura un sold de 976.023 lei, cu 16.460 lei mai mult fata de 2006. Din totalul amenzilor aplicate in 2007, de 2.084.908 lei, cumulat cu cele ramase din anii precedenti, s-au achitat sanctiuni in valoare de 2.068.448 lei. Cele mai mari sume provenite din contraventii au fost pe linie de circulatie, in valoare de 1.027.190 lei, urmate de alte amenzi aplicate de Politia Braila, de 309.383 lei, iar pe locul trei sanctiunile de la Jandarmerie, de 110.499 lei. De asemenea, amenzi cu o valoare totala cuprinsa intre 42.000 - 72.000 lei au aplicat Politia Comunitara, Politia de Frontiera, Garda Financiara, Autoritatea Rutiera, Directia Generala a Finantelor Publice si alte politii din tara. La capatul celalalt al "clasamentului" se regasesc amenzi aplicate brailenilor de Regia Autonoma de Transport Bucuresti, in cuantum de 590 lei, de Autoritatea pentru Straini, 600 lei si amenzi penale, de 1.300 lei. Cele mai multe incasari, dar in acelasi timp si cele mai mari solduri, le au Politia si Jandarmeria, de altfel institutiile care conduc in statistica valorilor totale ale amenzilor aplicate. Procentual, insa, brailenii s-au grabit sa plateasca amenzile date de instantele de judecata, Autoritatea pentru Straini si Serviciul Pasapoarte - achitate 100% si de Garda de Mediu - 84%. Mai greu se platesc amenzile Directiei Generale a Finantelor Publice - 22%, ale Politiei de Frontiera - 25% si cele aplicate de Oficiul Judetean pentru Protectia Consumatorilor - 26%.
Cele aproape 10 miliarde de lei vechi neincasati s-au adunat fie pentru ca cei sanctionati nu locuiesc la adresa din buletin si astfel nu pot fi gasiti si trasi la raspundere prin alte metode, fie ca au refuzat, pur si simplu, sa plateasca si nu au bunuri pe numele lor ce pot fi executate silit. Legislatia in vigoare prevede ca achitarea amenzii sa fie urmarita prin mai multe metode, primul pas fiind identificarea sursele de venit, trecindu-se apoi la executarea silita prin poprire asupra acestor venituri. Daca veniturile nu sint depistate, se trece la sechestrul de bunuri si asta numai in cazul in care rau-platnicii au in proprietate bunuri. Altfel, singura optiune ramasa este transformarea amenzilor in ore de munca in folosul comunitatii.

Amenzile se prescriu dupa cinci ani

Ordonanta Guvernului nr. 2/2001 prevede posibilitatea ca, in termen de 15 zile de la comunicarea sau inminarea procesului verbal de constatare si sanctionare a contraventiei, persoana in cauza sa formuleze o plingere contraventionala impotriva acestuia, plingere ce urmeaza a fi inaintata instantei de judecata.
In cazul in care contravenientul nu si-a exercitat acest drept sau daca plingerea formulata a fost respinsa, in conditiile in care acesta nu a achitat amenda in termen de 30 de zile de la data raminerii definitive a sanctiunii si in imposibilitatea unei executari silite, organul din care face parte agentul constatator este obligat sa sesizeze instanta de judecata pe a carei raza teritoriala s-a savirsit contraventia, in vederea inlocuirii amenzii cu sanctiunea obligarii contravenientului la prestarea unei activitati in folosul comunitatii. "La primul termen de judecata, instanta poate acorda contravenientului, la cerere, un termen de 30 de zile pentru achitarea integrala a amenzii. Daca acest termen nu este respectat, urmeaza ca sanctiunea sa fie inlocuita cu prestarea unor activitati in folosul comunitatii, ce poate fi stabilita numai pe o durata ce nu poate depasi 300 de ore. Totusi, daca contravenientul nu este de acord sa execute munca in folosul comunitatii, el nu poate fi obligat, astfel incit amenda se prescrie dupa 5 ani", a precizat inspector Sorin Adetu, consilier juridic in cadrul Inspectoratului de Politie al Judetului Braila.

Amendati fara vina

Exista si situatii cind brailenii refuza sa plateasca amenzile deoarece cad "victime" ale unor rude sau prieteni, care le stiu datele personale si le folosesc atunci cind sint pusi in situatia de a primi o sanctiune. Cazurile sint putine la numar, dar extrem de neplacute, intrucit cei care au fost amendati pe nedrept sint nevoiti sa se adreseze instantei de judecata ca sa-si demonstreze nevinovatia. Un astfel de proces poate dura si citiva ani, mai ales in situatia in care contraventia savirsita de adevaratul "autor" necesita identificarea sa.
Pentru a scapa de amenda, cel nedreptatit trebuie sa depuna o cerere la institutia care i-a intocmit procesul-verbal, impreuna cu o copie dupa acesta, documente care sint inaintate instantei de judecata. Termenul in care poate contesta amenda este de 15 zile de la momentul in care a fost instiintat despre sanctiunea primita. Instanta ii poate admite cererea, transformindu-i amenda in avertisment dar, in acelasi timp, poate dispune descoperirea celui care a dat date false de identitate, mai ales in cazul in care fapta sa are legatura cu un dosar penal.

Munca in folosul comunitatii

Potrivit legii, dosarele contravenientilor care nu-si platesc amenzile la termen si nici nu pot fi executati silit sint trimise spre solutionare instantei de judecata, fiind inregistrate si supuse apoi reexaminarii, sanctiunile contraventionale urmind a fi transformate in "munca in folosul comunitatii".
Numai anul trecut, Inspectoratul de Politie al Judetului Braila a trimis Judecatoriei 238 de astfel de cauze, iar Inspectoratul de Jandarmi Judetean, alte 93. Potrivit Biroului de Informare si Relatii cu Publicul din cadrul Judecatoriei Braila, in anul 2007, pe rolul instantei au fost inregistrate nu mai putin de 489 de dosare avind ca obiect "reexaminarea sanctiunii contraventionale", fata de doar unul in anul precedent. Din cele aproape cinci sute de cauze (sesizari), judecatorii au admis - potrivit legii - doar trei, admitind ca respectivii contravenienti sa presteze o activitate in folosul comunitatii. "Grosul" sesizarilor a fost respins. Motivul este acela ca, desi pare ciudat, judecatorul nu poate obliga contravenientul sa presteze munca in folosul comunitatii, decit daca acesta este de acord s-o presteze. (Marian GHEORGHE)

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro