Mergi la conţinutul principal

Amenzi colosale pentru muncă la negru

• în total, pe parcursul lunii noiembrie, inspectorii ITM au aplicat amenzi în valoare de aproape 141.000 lei, din care puţin peste 101.000 lei numai pentru muncă la negru • în cazul a 95 de persoane angajatorii au înregistrat cu întârziere în REVISAL contractele de muncă

 

Peste 200 de controale şi 208 sancţiuni aplicate. Aşa arată pe scurt raportul de activitate, aferent lunii noiembrie, al Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Brăila. După cum se arată  în statistica lunară a instituţiei, dintre cele 202 controale, 97 au vizat aspecte ce ţin se sănătatea şi securitatea în muncă (SSM), în timp ce alte 115 controale s-au axat pe partea de relaţii de muncă (RM). În ce priveşte sancţiunile aplicate contribuabililor descoperiţi în abatere, 87 au vizat sectorul RM şi 121, SSM. “Valoarea totală a amenzilor aplicate este 140.910 lei, din care 124.910 lei pentru abateri constatate  în domeniul relaţiilor de muncă şi 16.000 lei pentru aspecte ce ţin de sănătatea şi securitatea în muncă. Cu ocazia acţiunilor întreprinse în noiembrie au fost descoperite şi 3 cazuri de muncă la negru, fiind identificate 8 persoane primite la muncă fără întocmirea tuturor actelor necesare, în domenii precum agricultură şi construcţii metalice. Numai pentru muncă nedeclarată s-au aplicat sancţiuni contravenţionale în valoare totală de 101.110 lei”, ne-a declarat Liviu Arhire, inspectorul şef al Inspetoratului Teritorial de Muncă (ITM) Brăila. De asemenea, sursa citată a punctat faptul că în cazul altor 95 de salariaţi angajatorii le-au transmis cu întârziere în REVISAL contractele de muncă.

În afară de primirea la muncă a unor persoane fără a avea forme legale de  încadrare, inspectorii de muncă brăileni au mai depistat şi alte nereguli precum neevidenţierea corectă a orelor de muncă efectuate de salariaţi, nerespectarea prevederilor legale privind acordarea repausului săptămânal ori privind munca suplimentară, în timp ce pe parte de SSM, deficienţele au constat în semnalizarea necorespunzătoare a riscurilor de accidentare, neîntocmirea instrucţiunilor proprii specifice activităţii desfăşurate, neîntocmirea planului de prevenire şi protecţie, precum şi neasigurarea materialelor necesare informării lucrătorilor.  

 

Campanie de prevenire a accidentelor de muncă

Conducerea ITM Brăila a mai precizat că, tot în cursul lunii de raportare, s-a tras linie după o amplă acţiune de verificare a modului în care firmele locale au implementat măsurile dispuse de inspectori în urma producerii unor accidente de muncă, perioada vizată fiind aprilie - noiembrie anul curent.

Obiectivele acţiunii au fost, printre altele, creşterea gradului de conştientizare al angajatorilor şi al lucrătorilor din unităţile din grupul ţintă în ceea ce priveşte necesitatea respectării prevederilor legale referitoare la securitatea şi sănătatea în muncă pentru eliminarea sau diminuarea accidentelor.

“La programarea controalelor s-au avut în vedere următoarele aspecte: istoricul evenimentelor produse în unitate în ultimii 5 ani, riscurile existente la locurile de muncă unde au avut loc evenimente, gravitatea accidentelor produse, precum şi numărul de lucrători existenţi la locurile de muncă unde au avut loc evenimente. S-au desfăşurat 2 şedinţe de conştientizare la care au participat reprezentanţi ai angajatorilor cu atribuţii specifice în domeniul SSM, unde au fost prezentate cele mai semnificative exemple de accidente de muncă care au avut loc în unităţile respective în ultimii cinci ani, cauzele producerii, precum şi măsurile de prevenire care ar fi trebuit luate pentru evitarea acestora”, a explicat Liviu Arhire.

Astfel, în perioada aprilie - noiembrie, au fost verificaţi 67 de angajatori, iar pentru deficienţele constatate au fost aplicate 14 sancţiuni contravenţionale şi au fost dispuse măsuri cu termene de realizare şi raportare la ITM.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro