* mai exact, vor beneficia de reușita senatorului PSD de Brăila locuitorii din municipiul Brăila și comunele limitrofe Chiscani și Tichilești, afectate de poluarea provenită de la fostele unități industriale * culmea, parlamentarii USR și AUR au votat împotrivă * reducerea vârstei standard de pensionare prevăzută de art. 65, modificat de Legea nr. 161/2022, nu poate fi cumulată cu nicio altă reducere, precizează Adrian Marius Rîndunică, directorul executiv al Casei Județene de Pensii * solicitanții au nevoie de o adeverință din care să rezulte că vreme de 30 de ani au locuit în preajma localităților afectate de poluare
Locuitorii din Brăila și comunele Chiscani și Tichilești se vor putea pensiona anticipat, cu 2 ani mai devreme fără penalizare. Este vorba de un amendament depus de senatorul PSD Ion Rotaru, prin care se modifică art. 65 alin. 5 din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice și care stabilește că locuitorii din municipiul Brăila și comunele limitrofe Chiscani și Tichilești, afectate de poluarea provenită de la fostele unități industriale, Combinatul de fibre artificiale și Combinatul de celuloză și hârtie de la Chiscani, se pot pensiona cu 2 ani mai devreme față de vârsta standard de pensionare, fără penalizare. Legea a fost modificată pentru a veni în sprijinul acelor cetățeni care ani de-a rândul au locuit în apropierea combinatelor și au fost afectați de poluare.
„Potrivit noilor prevederi, persoanele care au locuit cel puțin 30 de ani în zonele afectate de poluarea remanentă, pe o rază de 8 km în jurul obiectivului în care s-a aflat situl contaminat beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare cu 2 ani mai devreme fără penalizarea prevăzută la alin. 4 al art. 65 din Legea 263/2010”, ne-a declarat senatorul Rotaru.
Legea a fost promulgată pe data de 27 mai 2022 prin decret prezidențial semnat de președintele României și a intrat în vigoare odată cu publicarea acesteia în Monitorul Oficial al României.
„Prevederile actualei modificări legislative se aplică până la 31 decembrie 2030”, a precizat liderul PSD Brăila, senatorul Ion Rotaru.
Parlamentarii USR și AUR au fost împotriva amendamentului lui Rotaru
În altă ordine de idei, am vrut să aflăm de la liderul PSD Brăila cu ce probleme s-a confruntat în procesul adoptării amendamentului.
„Dificultatea majoră în a susține reducerea vârstei de pensionare pentru persoanele care au locuit în zonele cu poluare remanentă pe care am întâmpinat-o de mai multe ori când am făcut astfel de amendamente, a fost generată de faptul că s-a invocat tot timpul că nu există măsurători privind gradul de afectare al aerului și a mediului înconjurator”, ne-a declarat senatorul. Sursa citată a adăugat că determinarea noxelor și a celorlalți factori poluanți era dificil de a fi demonstrată, neexistând o monitorizare a acestor parametri care să fie cuantificată în cifre. „Dacă în interiorul celor două Combinate de Celuloză și Hârtie și cel de Fibre Artificiale se făceau unele determinări, în afara acestora nu se realiza o urmărire a modului în care era poluat orașul Brăila și localitățile adiacente, deși efectele le simțeam atunci cu toții iar uneori poluarea era vizibilă cu ochiul liber”, a amintit Rotaru. Întrebat cum de s-a implicat în această problemă, senatorul a menționat că „acest amendament a fost promovat ca urmare a nenumăratelor audiențe și a solicitărilor cetățenilor și vine în sprijinul locuitorilor din municipiul Brăila și al celor din comunele Chiscani și Tichilești, reprezentând o măsură reparatorie astfel încât raportul dintre vârsta de pensionare și speranța de viață să fie similar cu cel întâlnit în zone cu activitate mai puțin nocivă pentru oameni”.
Propunerea legislativă a primit la Senat 96 de voturi ”pentru” și 25 de voturi ”împotrivă” ale senatorilor USR.
La Camera Deputatilor au fost 198 de voturi ”pentru”, 22 de abțineri ale deputaților AUR și USR precum și 56 de voturi ”împotrivă” ale deputaților USR și neafiliați.
„Deși deputații AUR și USR au fost împotrivă, iată că Legea a trecut, este în vigoare, și reprezintă o compensare și un mic beneficiu pentru brăilenii care pot ieși la pensie cu doi ani mai devreme fără a fi penalizați”, a mai adăugat liderul PSD Brăila.
Condiții pentru pensionarea anticipată
Referitor la această înlesnire pentru brăilenii în prag de pensionare sau care mai au câțiva ani până la pensie am stat de vorbă și cu Marius Adrian Rîndunică, directorul executiv al Casei Județene de Pensii Brăila. „Într-adevăr, în data de 27.05.2022 s-a publicat în Monitorul Oficial nr. 527 Legea nr. 161/2022, pentru modificarea alin.5 al art. 65 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, modificată și completată. Aliniatul 5 al art. 65 face referire la pensia anticipată parțială prevăzută de Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice și se modifică după cum urmează:
Persoanele care au locuit cel puțin 30 de ani în localitățile Brăila, Tichilești și Chiscani și în jurul localității în care se află situl contaminat, pe o rază de 8 km, beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare cu 2 ani fără penalizarea prevăzută de alin.4 al art. 65 din Legea nr. 263/2010", a precizat directorul CJP Brăila.
Sursa citată a adăugat că, potrivit art. 66 din Legea nr. 263/2010, modificată și completată, reducerea vârstei standard de pensionare prevăzută de art. 65, modificat de Legea nr. 161/2022, nu poate fi cumulată cu nicio altă reducere reglementată de Legea nr. 263/2010 sau de alte acte normative.
"La momentul depunerii dosarului de pensionare, pe lângă actele necesate prevăzute de în Legea nr. 263/2010, va fi necesară și o adeverință tip, al cărei model îl atașăm, prin care se face dovada locuirii cel puțin 30 de ani în localitățile Brăila, Tichilești și Chiscani și în jurul localității în care se află situl contaminat, pe o rază de 8 km, completată de Serviciul de Evidență a Populației", ne-a mai declarat directorul Adrian Marius Rîndunică.
Menționăm că în adeverința respectivă eliberată de Serviciul de Evidență al populației pe raza căruia locuiește solicitantul se vor preciza cu exactitate perioadele de domiciliu/reședință în localitățile care se încadrează în lege. În acest sens directorul Rîndunică a adăugat: "În vederea aplicării corecte a prevederilor art. 65 alin.5 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, așa cum a fost modificat prin Legea nr. 161/2022, urmează a se comunica de către Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară din cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice lista localităților cuprinse în zona de 8 km în jurul localității în care se află situl contaminat".