• nici măcar un amendament venit din partea opoziţiei brăilene nu a fost acceptat, ieri, în cadrul şedinţei extraordinare de CJ Brăila în care s-a votat bugetul judeţului pe 2018 • chiar dacă liberalii şi-au înşirat punctual mai bine de 12 amendamente, acestea au fost respinse de majoritate • chiar şi aşa, amendamentele venite din partea partenerilor PSD au fost acceptate, însă unele au rămas la stadiu de promisiuni • bugetul CJ Brăila pe acest an înseamnă 316.407.000 lei, din care 163.393.000 lei pentru secţiunea Dezvoltare • preşedintele CJ Brăila, Francisk Chiriac, a ţinut să sublinieze că “grosul banilor” merge în acest an către drumurile judeţene şi Sănătate
Consilierii judeţeni au aprobat, ieri, bugetul judeţului Brăila pentru acest an. Este vorba despre un total de 316.407.000 lei. Cu alte cuvinte, 153.524.000 lei pentru secţiunea de funcţionare şi 163.393.000 lei pentru Dezvoltare. Trebuie precizat totuşi că şedinţa extraordinară în care s-a dezbătut bugetul judeţului nu a fost una liniştită, deoarece amendamentele consilierilor PNL au fost respinse pe bandă rulantă, fără nicio excepţie. Chiar şi aşa, trebuie punctat că amendamente au avut şi câţiva dintre consilierii parteneri ai PSD, iar o parte dintre acestea au fost aprobate în unanimitate, deci şi cu sprijinul liberalilor.
Din raportul proiectului de hotărâre aflăm că pentru anul acesta se estimează că se vor încasa venituri proprii de 11.261.00 lei din taxa pe mijloacele de transport, taxe şi tarife pentru eliberarea de licenţe şi autorizaţii etc. De asemenea, în acelaşi document se mai menţionează că la sfârşitul anului 2017, CJ Brăila a înregistrat un excedent în valoare de 137.737.000 lei, din care o mare parte a mers către secţiunea de Dezvoltare. “La nivelul bugetului propriu al judeţului Brăila, valoarea cheltuielilor de dezvoltare acoperite din excedentul bugetului local este în sumă de 84.832.000 lei, adică un procent de 51,93% din total cheltuieli de dezvoltare”, se specifică în raport.
Secţiunea de Dezvoltare înseamnă 77.008.000 lei, din care 22.000.000 lei merg către proiectul finanţat din Fondul European de Dezvoltare Regional pe proiectul “Modernizare sector Gulianca - Ianca - Viziru care asigură coridorul TEN-T Brăila-Buzău, iar 55.008.000 lei pentru reabilitări şi modernizări de drumuri judeţene.
La capitolul “Sănătate” bugetul pe 2018 este de 19.196.000 lei din care 17.456.000 lei investiţii la Spitalul Judeţean de Urgenţă Brăila şi 691.000 lei la Spitalul de Pneumoftiziologie, plus 1.049.000 lei pe cheltuieli de capital pentru diverse lucrări care vor continua la SJU şi alte instituţii sanitare din judeţ. La capitolul “Cultură”, CJ Brăila a alocat 26.848.000 lei. Pentru Sport discutăm despre 8.386.000 lei. În învăţământ, este prinsă suma de 6.472.000 lei. Pentru “Apărare” bugetul este de 2.365.000 lei. Pentru Ordine publică şi siguranţă naţională - 438.000 lei din care 425.000 lei merg la ISU. La capitolul locuinţe, servicii şi dezvoltare publică - 19.428.000 lei. Pentru protecţia mediului - 34.782.000 lei. La capitolul “Alte servicii publice generale” a fost prinsă suma de 1.160.000 lei. Aici intră asigurarea cheltuielilor de personal, cu utilităţile, materiale şi servicii cu caracter funcţional, perfecţionarea angajaţilor, reparaţii auto, dotări etc.
Totodată, au fost aprobate sumele defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru finanţarea cheltuielilor descentralizate la nivelul judeţului Brăila în suma de 29.258.000 lei. Aceasta a fost împărţită la susţinerea sistemului de protecţie a copilului (12.389.000 lei), susţinerea centrelor publice pentru persoanele cu handicap (5.582.000 lei), programul pentru şcoli al României (4.513.000 lei), drepturile copiilor cu cerinţe educaţionale speciale (565.000 lei), finanţarea unităţilor de învăţământ special şi al centrelor judeţene de resurse şi asistenţă educaţională (914.000 lei). Iar diferenţa este destinată finanţării cheltuielilor Direcţiei Judeţene de Evidenţă a Persoanelor (1.550.000 lei) şi plăţii contribuţiilor la salarizarea personalului neclerical angajat în unităţile de cult din ţară (3.735.000 lei).
În cazul sumelor provenite din cotele defalcate din impozitul pe venit (11.25%), cele defalcate din impozitul pe venit pentru echilibrarea bugetelor locale şi cele din TVA pentru echilibrarea bugetelor discutăm despre un total de 33.094.000 lei, mai puţin faţă de 2017 când au fost de 56.700.000 lei.
Amendamentele PNL au fost respinse prin abţineri
Trebuie precizat că de la şedinţa extraordinară de ieri a lipsit un singur consilier judeţean: George Turiac (PMP). Preşedintele PNL Brăila, Alexandru Dănăilă, a ţinut să atragă atenţia că deşi de această dată, spre deosebire de votul bugetului pe 2017 s-a respectat termenul pentru dezbaterea publică a proiectului, nu s-a procedat corect în privinţa amendamentelor opoziţiei. Acesta a explicat că procedura corectă ar fi fost ca toate amendamentele PNL, prezentate din timp conducerii CJ Brăila să fie anexate la mapele consilierilor, astfel încât aceştia să le poată studia, lucru care nu s-a întâmplat.
“Din acest punct de vedere, materialele pe care dumneavoastră ni le-aţi prezentat la mapă se lovesc de o nulitate relativă, într-adevăr, dar există de fiecare dată premisele ca bugetul CJ Brăila, cel puţin de când îl administraţi dumneavoastră (n.r. - preşedintele CJ Brăila Francisk Chiriac), să fie supus unei posibile contestaţii. Nu este intenţia noastră să blocăm Consiliul Judeţean să funcţioneze, ci să se întâmple lucruri din proiectele de investiţii aprobate de CJ”, a avertizat Dănăilă încă de la începutul şedinţei, criticând totodată nivelul scăzut al banilor atraşi la buget din surse externe faţă de anul trecut.
“Ne exemplificaţi o situaţie comparativă a sumelor alocate pentru 2017 şi 2018 din cotele defalcate din impozitul pe venit şi din cotele defalcate pentru TVA. Toate sunt în scădere în 2018. Pentru cotele defalcate din impozitul pe venit (11,25%) diminuarea este de 23%. Aproape un sfert din bani se pierd. La sumele defalcate din cotele defalcate din impozitul pe venit pentru echilibrarea bugetelor locale se pierd 28%. Iar la sumele defalcate din taxa pe valoare adăugată pentru echilibrarea bugetelor locale este ZERO. Se pierd toţi banii faţă de anii trecuţi. Ceea ce denotă capacitatea dumneavoastră limitată de a atrage bani pentru a fi cheltuiţi la CJ”, a declarat Dănăilă, punctând totodată că amendamentele PNL vin ca urmare a discuţiilor cu brăilenii.
Printre propunerile mai interesante ale PNL, se numără şi înfiinţarea a trei centre de depozitare a legumelor, fructelor şi florilor în zonele localităţilor Traian-Unirea, Vişani - Jirlău - Galbenu, Movila Miresii - Râmnicelu. Liberalii au solicitat alocarea a 1.000.000 lei pentru un studiu de fezabilitate şi proiectare a unor astfel de centre pe care să le utilizeze asociaţii de producători. Aceştia au explicat că fără astfel de centre legumicultorii nu au motive serioase să se asocieze. De cealaltă parte, conducerea CJ Brăila a apreciat ideea, însă a explicat că fără asocierea producătorilor în esenţă, nu există motiv pentru a înfiinţa astfel de centre. Amendamentul a fost supus votului şi respins cu 12 voturi “pentru” şi 20 abţineri din partea celorlalţi consilieri.
Liberalii au mai solicitat cadastrarea tuturor proprietăţilor judeţului, realizarea unui parc industrial între Brăila şi Galaţi, la care să ia parte şi comuna Vădeni, dar şi realizarea unei strategii de dezvoltare a judeţului la care să se raporteze viitorii investitori. Totodată, aceştia au vorbit despre reconversia şcolilor care au fost modernizate şi apoi închise, despre alocarea de fonduri de la CJ pentru ca Biblioteca Judeţeană să achiziţioneze cărţi în 2018, despre investiţii în infrastructura Staţiunii Lacu Sărat, despre reabilitarea monumentelor istorice din judeţ, despre reabilitarea Drumurilor Judeţene, despre investiţii în sistemul sanitar, despre grupuri sanitare în şcoli, analize gratuite pentru cetăţeni şi altele.
Toate propunerile însă s-au lovit de zidul “abţinerilor” şi rareori al voturilor “împotrivă”, cu mici excepţii din partea consilierilor PND, care uneori au susţinut câteva dintre idei, alteori le-au boicotat prin neparticipare la vot.
“Domnule preşedinte, stimaţi colegi, ţinând cont că va fi un amendament din partea PNL eu zic întâi să votăm şi după aia să vi-l spun. Pentru că am observat că nu contează, orice e din partea PNL lumea «se abţine». (...) Tot discutăm despre un parc industrial de ceva timp. Aş dori o alocare de 300.000 lei pentru studiul de fezabilitate şi proiectul tehnic. O asociere între Primăria Brăila, Primăria Galaţi, CJ Brăila, CJ Galaţi, inclusiv UAT Vădeni, pentru că acolo este terenul. Nu are nicio legătură. Putem să facem un studiu înainte să obţinem terenul”, a declarat liberalul Florin Cîrligea, însă fără sorţi de izbândă. Preşedintele CJ Brăila a precizat că nu se poate realiza un studiu pe un teren care deocamdată nu aparţine judeţului, şi în cele din urmă şi amendamentul privind parcul industrial a picat.
De asemenea, Dănăilă a solicitat alocarea sumei de 50.000 lei din bugetul pentru publicitate al CJ Brăila pentru ca toţi consilierii judeţeni să îşi poată promova expunerile de motive în spaţiul public, indiferent dacă sunt votate sau nu. Acesta a plecat de la premisa că multe dintre proiectele PNL se opresc pe masa şefului CJ Brăila, astfel că oamenii nu ştiu care este activitatea opoziţiei. Nici acest proiect nu a trecut de votul majorităţii, însă Chiriac a explicat că banii pentru promovarea hotărârilor CJ Brăila există şi sunt suficienţi pentru promovarea instituţiei.
PMP-iştii şi-au obţinut centrul de excelenţă
Ceva mai norocoşi la a-şi impune amendamentele au fost cei de la PMP, parteneri cu PSD-iştii pe plan local. Viorel Botea a solicitat suma de 200.000 lei pentru realizarea unui centru de excelenţă în judeţul nostru şi a primit acordul majorităţii. De altfel, trebuie precizat că şi liberalii au votat “pentru” la fiecare amendament venit din partea celorlalţi consilieri.
PSD-istul Mircea Florin a propus de asemenea un amendament de ordin tehnic, în baza unei notificări de ultim moment venită de la Ministerul Finanţelor Publice privind modificarea normei de hrană la Spital. Propunere de asemenea votată în unanimitate.
La rândul său, PND-ista Simona Drăghincescu, a solicitat lămuriri privind faptul că două dintre proiectele solicitate anterior nu se găsesc în bugetul pe anul 2018: poligonul auto şi simpozionul de pictură.
“Apropo de poligon, am făcut o adresă către Ministerul Apărării, se pare că terenul pe care este amplasat actualul poligon este al dumnealor. Identificăm o zonă astfel încât poligonul să fie reabilitat. În momentul în care avem toate documentele de transmitere în proprietate publică a CJ Brăila, atunci vom intra şi cu proiecţia bugetară. Referitor la simpozionul de pictură, este inclus în acţiunile culturale la Centru de Conservare şi Promovare. Identificăm şi sursa şi o să îl facem efectiv în a doua jumătate a anului”, a explicat Chiriac.
În cele din urmă, proiectul privind bugetul anului 2018 a fost aprobat cu 20 voturi “pentru” şi 12 abţineri din partea consilierilor judeţeni ai PNL.