Senatul a aprobat, ieri, propunerea legislativă privind promovarea demnităţii umane şi toleranţei faţă de diferenţele de grup, iniţiată de Liviu Dragnea (PSD), potrivit căreia defăimarea socială se pedepseşte.
„Defăimarea socială constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 1.000 lei la 30.000 lei, dacă vizează o persoană fizică, respectiv amendă de la 2.000 lei la 60.000 lei, dacă discriminarea vizează un grup social", se arată în propunerea de lege. Se are, de asemenea, în vedere, înfiinţarea, în cadrul Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării, a unui Departament pentru Promovarea Demnităţii Umane şi Toleranţei.
Atribuţiile noului departament
O structură care va aplica sancţiunile contravenţionale persoanelor fizice şi juridice care discriminează social, va elabora Ghiduri de bune practici în materie, va verifica aplicarea măsurilor de promovarea a demnităţii umane şi va oferi asistenţă de specialitate. Potrivit propunerii de lege, persoana care se consideră vizată de defăimarea socială poate formula, în faţa instanţei de judecată, o cerere pentru acordarea de despăgubiri şi restabilirea situaţiei anterioare defăimării sociale sau anularea situaţiei create prin discriminare.
„Toleranţa este garantată pentru orice grup social, în condiţiile în care nu se aduce atingere drepturilor şi libertăţilor fundamentale prevăzute în Constituţia României", se mai arată în iniţiativa legislativă.
Prin mass-media
Această prevedere nu se aplică însă, în cazul acţiunilor care contravin legii, sprijină sau finanţează terorismul, subminează siguranţa naţională, urmăresc sau încurajează segregarea socială, pun în pericol caracterul unitar al statului sau sănătatea publică, precum şi în cazul în care se încalcă drepturile şi libertăţile altor persoane care nu aparţin grupului social. Propunerea social-democratului Liviu Dragnea vizează, totodată, promovarea demnităţii umane şi toleranţei şi prin activitatea didactică, dar şi la nivelul administraţiei publice şi al funcţionarilor publici.
„Concursurile pentru ocuparea funcţiilor publice vacante, organizate şi gestionate conform legii, vor include evaluarea însuşirii cunoştinţelor în domeniul legislaţiei privind demnitatea umană, combaterea discriminării, egalitatea de şanse şi promovarea toleranţei faţă de diferenţele de grup", se mai arată în actul legislativ. Dragnea a propus, de asemenea, ca demnitatea umană şi toleranţa să fie promovate inclusiv prin mass-media, Societatea Română de Televiziune şi Societatea Română de Radiodifuziune urmând să includă, în grila lor de programe, emisiuni cu această tematică, care vor reprezenta minimum 1% din totalul timpului de emisie. În expunerea de motive, Dragnea susţine că toleranţa faţă de diferenţele dintre grupurile sociale are „un rol vital pentru coexistenţa diverselor grupuri sociale în cadrul unei naţiuni, fără a afecta identitatea, valorile, istoria şi aspiraţiile acelei naţiuni".