Amendă record, de 160.000 de lei pentru munca "la negru" | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Amendă record, de 160.000 de lei pentru munca "la negru"

* inspectorii ITM Brăila au descins la Zăvoaia, unde au surprins opt muncitori fără forme legale de încadrare în muncă * aceștia desfășurau activități de construcție-amenajare a unui canal de irigații * în afară de amenda de 160.000 de lei, angajatorul a primit de la ITM dispoziții de intrare în legalitate * în luna februarie, la nivel național, au fost identificate 729 de persoane desfășurând "muncă la negru", amenzile aplicate depășind 1.300.000 de euro

 

Amendă record, de 160.000 de lei, aplicată unui angajator brăilean care folosea opt persoane fără forme legale de încadrare.

Potrivit inspectorului șef al Inspectoratului Teritorial de Muncă Brăila (ITM), Liviu Arhire, în urma unei acțiuni de control desfășurate, zilele acestea, pe raza județului Brăila, inspectorii de muncă din cadrul ITM, împreună cu reprezentanți ai Inspectoratului de Jandarmi Județean Brăila au identificat un angajator cu sediul social în județul Brăila "care desfășura activități de construcție-amenajare canal de irigații și care folosea opt persoane fără a avea încheiate contracte individuale de muncă în formă scrisă, în ziua anterioară începerii activității, potrivit legii".

Cei opt muncitori care munceau "la negru" au fost depistați undeva pe raza comunei Zăvoaia, precizează surse care au dorit să-și păstreze anonimatul. În urma controlului făcut "pe nepusă masă" de inspectorii ITM Brăila, angajatorului prins că încalcă dispozițiile Codului Muncii i-a fost aplicată o sancțiune contravențională record, în valoare totală de 160.000 de lei, dispunându-se, totodată, măsuri de intrare în legalitate.

Precizăm că, potrivit Codului Muncii, amenda pentru o singură persoană depistată fără contract individual de muncă în formă scrisă, încheiat în ziua anterioară începerii activității, este de 20.000 de lei. Dacă este vorba de o persoană depistată la lucru în afara programului - în cazul contractelor de muncă încheiate cu timp parțial (contract part-time) - amenda aplicată angajatorului este de 10.000 de lei/persoană.

Reamintim că, numai în luna februarie a.c., la nivel național, au fost identificate 729 de persoane desfășurând muncă nedeclarată ("la negru"). Dintre acestea, 567 nu aveau întocmit contract individual de muncă, 104 nu aveau contract individual de muncă transmis în Revisal, 12 persoane prestau activitate având contractul de muncă suspendat, iar 46 persoane prestau activitate în afara programului de lucru din contractul part-time.

"Numărul mare de persoane depistate în situații de muncă nedeclarată, pentru care au fost sancționați 254 de angajatori cu amenzi în valoare totală de peste 1.300.000 de euro, ne îngrijorează și ne determină să intensificăm controalele în sectoarele cu incidență mare a acestui fenomen negativ pentru societate. Îmbunătățirea cooperării dintre Agenția Națională de Administrare Fiscală și Inspecția Muncii reprezintă un obiectiv asumat prin Planul Național de Redresare și Reziliență, în contextul reformelor politicii fiscale, ca premisă pentru creșterea veniturilor fiscale și reducerea decalajului fiscal la TVA. Prin protocolul de cooperare încheiat între Inspectia Muncii și ANAF, au fost create premisele organizării unor activități pe coordonatele unor planuri comune de acțiune. Astfel, în contextul necesității utilizării judicioase a resurselor instituționale, acțiunile vor viza contribuabili selectați în baza unor criterii de risc, iar relevanța acestor criterii va fi testată în cadrul unor controale realizate la contribuabili selectați prin eșantionare", a precizat, în cadrul unei conferințe de presă, Dantes Nicolae Bratu, inspector general de stat.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro