* în ultima săptămână, inspectorii de muncă au întreprins controale la angajatorii din municipiu * la o firmă de confecţii au fost depistate 13 persoane care prestau activitate fără forme legale de încadrare, fiind aplicată amenda de 200.000 lei
Inspectorii de muncă îi au în atenţie pe angajatorii din municipiu. La o firmă de confecţii au fost depistate 13 persoane care munceau fără a avea contracte de muncă. S-a aplicat o amendă de 200.000 lei.
Potrivit comunicatului transmis de Inspectoratul Teritorial de Muncă Brăila, în contextul situației generate de pandemia Covid-19, care a determinat și instituirea stării de urgență pe teritoriul României, în vederea diminuării consecințelor ce derivă din prestarea muncii fără încheierea de contracte de muncă în formă scrisă, inspectorii de muncă desfăşoară activităţi de control intense. În săptămâna 10 aprilie -17 aprilie, inspectorii au întreprins controale la angajatorii din municipiu.
Urmare a unei sesizări telefonice, inspectorii de muncă s-au deplasat la un angajator ce desfăşoară activitate în domeniul confecţiilor. Verificările au avut ca scop depistarea persoanelor care prestează muncă în folosul angajatorului fără a avea încheiate cu acesta contracte individuale de muncă în formă scrisă.
Astfel, au fost depistate 13 persoane care prestau activitate fără forme legale de încadrare, fiind aplicată amenda contravenţională în cuantum de 200.000 lei, reprezentând câte 20.000 lei pentru fiecare persoană astfel identificată, pe care angajatorul, a primit-o la muncă, fără a avea încheiat în forma scrisă un contract individual de muncă, dar fără a depăşi valoarea cumulată de 200.000 lei.
ITM îi atenţionează pe angajatori să respecte legea
Readucem în atenția angajatorilor, că au obligația de a încheia în formă scrisă contracte individuale de muncă cu lucrătorii înainte de începerea activității, în caz contrar riscând aspre sancțiuni contravenționale :
- pentru primirea lamuncă a uneiasaumai multor persoane fărăîncheierea unui contract individual de muncă, amendă de 20.000 lei pentru fiecare persoană astfel identificată;
- pentru primirea la muncă a uneia sau a mai multor persoane fără transmiterea elementelor contractului individual de muncă în registrul general de evidenţă a salariaţilor cel târziu în ziua anterioară începerii activităţii, amendă de 20.000 lei pentru fiecare persoană astfel identificată;
- pentru primirea la muncă a unuia sau a mai multor salariaţi în perioada în care acesta/aceştia are/au contractul individual de muncă suspendat, amendă de 20.000 lei pentru fiecare persoană astfel identificată;
Recomandăm salariaților care pot fi victimele unor abuzuri din partea angajatorilor să se adreseze Inspectoratului Teritorial de Munca Brăila, precizând că, deşi controalele au fost suspendate în această perioadă, reclamaţiile/petiţiile de acest gen vor fi luate în considerare.