AmCham: Piata muncii din Romania este inca inflexibila | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

AmCham: Piata muncii din Romania este inca inflexibila

Piata muncii din Romania este inca inflexibila si impune conditii dificile legate de folosirea fortei de munca, in special in ceea ce priveste restructurarea firmelor si procedurile de angajare si concediere, a declarat marti Roberto Musneci, presedintele Camerei de Comert Americane in Romania-AmCham.
"Exista o rigiditate a modului in care a fost elaborat Codul Muncii. sint firme care au descoperit metode de supravietuire fara sa aplice prevederile actului normative. Nu sintem de accord cu aceste practice, vrem un cod al muncii, care sa fie 100% implementat si care sa nu creeze zone largi de excluziune sociala", a spus Musneci, la un seminar pe tema investitiilor straine.
El a precizat ca in Romania, lucreaza oficial cinci milioane de oameni, dar numarul real este mult mai mare.
"Pentru a absorbi toata forta de munca trebuie o legislatie a muncii foarte clara, care sa determine scoaterea la suprafata a tuturor locurilor de munca", a mentionat Musneci.
In opinia sa, dinamica fortei de munca din Romania este asemanatoare cu cea inregistrata in alte state europene.
Principalele diferente sint gradul mai ridicat de sindicalizare si gradul redus de flxibilizare a pietei fortei de munca.
In ceea ce priveste relatia dintre patronate si sindicate, Musneci a precizat ca exista un dezechilibru semnificativ.
"Organizatiile sindicale sint foarte bine definite, sint puternic sustinute, in timp ce asociatiile de investitori sau de patroni sint fragmentate", a mai mentionat Musneci.
Presedintele AmCham s-a referit si la evolutia costului fortei de munca din Romania, in perioada urmatoare, precum si la reforma Codului Fiscal.
El a aratat ca, in perioada urmatoare va avea loc o crestere a costului cu forta de munca, dar aceasta evolutie trebuie sa fie insotita de sporirea productivitatii muncii.
"Costurile cu forta de munca trebuie puse in balanta cu gradul de competitivitate. Ne asteptam ca, mai ales pentru forta de munca calificata, costul sa se majoreze"" a afirmat reprezentantul AmCham.
Musneci a adaugat ca, si in ceea ce priveste reforma Codului Fiscal, Romania a realizat progrese importante.
"A avut loc armonizarea fiscala. sintem de accord cu aceasta armonizare, dar nu sintem de accord cu alinierea ratelor de impozitare. In Italia de exemplu sint mult mai mari, de 43%. Cota unica de impozitare a fost o alegere buna", a mai spus Musneci.
Reprezentantul oamenilor de afaceri a atras insa atentia ca sistemul fiscal trebuie sa fie mai transparent si sint necesare masuri repressive pentru a determina toti contribuabilii sa plateasca impozitele.
"Romania se indreapta spre directia buna, va intra in UE, dar este nevoie sa se faca mai mult pentru a se asigura ca exista o piata a muncii flexibila, iar cota unica de impozitare are efectele scontate", a conchis Musneci.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro