• medicii şi asistenţii de la SAJ au răspuns la sute de solicitări în ultimele zile, numai în prima zi de ger cumplit fiind înregistrate 160 apeluri de la brăileni • situaţii speciale au fost în Insulă, unde 3 oameni au fost aduşi din satele Băndoiu şi Măgureni la dispensarul din comuna Măraşu, apoi transportaţi cu o ambulanţă la spitalul din municipiul Brăila
Ambulanţele Serviciului Judeţean (SAJ) Brăila au răspuns la sute de solicitări în ultimele zile, reuşind, din fericire, să ajungă fără probleme la toţi pacienţii acasă, pentru că nu au fost situaţii de drumuri înzăpezite. Spre exemplu, luni, în prima zi de cod galben de vânt puternic şi cod portocaliu de ger şi ninsori viscolite, salvările au mers la 160 solicitări. Nici duminică nu a fost o zi liniştită pentru personalul de la Salvare, fiind peste 100 de apeluri sosite la dispecerat.
Situaţii mai deosebite, să le spunem aşa, au existat în cursul zilei de ieri. Marţi dimineaţă, un bărbat în vârstă de 69 ani, din localitatea Ţăcău, a sunat după ajutor, acuzând dureri mari abdominale. A ajuns o ambulanţă la bărbat, acasă, iar primăria a pregătit un utilaj pe post de antemergător, pentru ca pacientul să fie transportat cât mai repede şi în condiţii de siguranţă la Spitalul Judeţean de Urgenţă Brăila. S-a constatat că starea drumului era bună, astfel că utilajul nu a mai plecat la drum cu ambulanţa. La bac, pacientul a fost preluat de o altă ambulanţă şi a ajuns cu bine la spital. Ulterior, alte trei persoane din satele Băndoiu şi Măgureni au sunat la Ambulanţă, pentru că se simţeau rău. Cei trei pacienţi au fost aduşi la dispensarul din comuna Măraşu, apoi transportaţi la Spitalul Judeţean Brăila cu o singură ambulanţă, deoarece starea lor de sănătate a permis acest lucru.
De la ora 7 dimineaţa şi până la ora prânzului, la dispeceratul SAJ erau deja înregistrate 51 solicitări, astfel că şi ziua de ieri se anunţa a fi la fel de plină de evenimente ca luni.
Ministerul Sănătăţii a emis un comunicat de presă prin care recomandă populaţiei ca în aceste zile de ger cumplit şi ninsori viscolite să asculte sfaturile medicilor, să evite deplasările în spaţii deschise şi expunerea prelungită la frig. De asemenea, să respecte regulile de igienă pentru evitarea îmbolnăvirilor prin viroze respiratorii şi să consume alimente bogate în proteine, fructe şi legume.
În acelaşi comunicat se mai arată că medicii de familie au fost convocaţi la cabinetele medicale de permanenţă, unde vor asigura permanenţa până la stabilizarea situaţiei meteo. “Direcţiile de sănătate publică vor colabora cu autorităţile administraţiei publice locale în vederea coordonării activităţilor asistenţilor comunitari şi mediatorilor sanitari către cabinetele medicilor de familie din localitate pentru a participa la activităţile desfăşurate în această perioadă”, potrivit documentului amintit.
Tot de la minister a venit şi obligaţia spitalelor de a evalua şi a asigura stocul de medicamente şi materiale sanitare şi al nevoilor imediate pentru situaţiile de urgenţă apărute.