Mergi la conţinutul principal

Ambulanţele noi, în pregătire pentru a începe «munca»

• şapte “medici pe patru roţi” au sosit la Serviciul de Ambulanţă Judeţean Brăila, zilele trecute • acum, angajaţii serviciului fac ultimele pregătiri pentru ca maşinile nou-nouţe să fie introduse în traseu • vor mai urma şi alte autospeciale noi, în cursul anului 2019, iar în următorii patru ani se doreşte înnoirea întregului parc auto

 

Cele şapte ambulanţe nou-nouţe au ajuns la sediul Serviciului de Ambulanţă Judeţean (SAJ) Brăila, iar acum se fac ultimele pregătiri pentru a fi programate în ture, alături de “colegele” mai bătrâne. Duminică seară, autospecialele marca Renault, de tip B, au fost aduse de la Bucureşti. Acum, angajaţii Serviciului le aranjează în interior, le dotează cu medicamente şi materiale sanitare, în timp ce Departamentul Tehnic se ocupă de înmatricularea acestora. Peste o săptămână, brăilenii vor putea vedea pe traseu salvările noi, la datorie.

Aceste autospeciale degrevează situaţia de la SAJ Brăila. În prezent, din 42 de ambulanţe, doar 30 mai pot fi scoase pe traseu. Însă, din cele 30 peste 20 sunt în service, iar ambulanţierii se folosesc de doar 18 maşini. Speranţa vine tot de la Bucureşti, pentru că există promisiuni pentru alte ambulanţe noi, în cursul anului 2019, şi de înnoirea întregului parc auto în următorii patru ani, atât cât durează acordul-cadru pentru achiziţia autospecialelor la nivel naţional.

Managerul SAJ, dr. Viorica Iuga, este bucuroasă pentru că serviciul brăilean a primit maşini noi, chiar dacă sunt doar şapte la număr din primul lot. “Duminică, 16 decembrie, a venit la noi Moş Crăciun. Am primit un prim lot de ambulanţe noi de tip B, şapte bucăţi, marca Renault. Arată foarte bine, ca orice maşină nouă, sunt dotate la nivel european şi similar celor pe care le avem în dotare. Au spaţiu suficient în ele şi sperăm să urmeze şi alte maşini noi, pentru că aşa ni s-a promis. Vom ajunge să primim cel puţin circa 20 de maşini pe judeţ, în primul an, ceea ce este foarte bine, şi să se înlocuiască tot parcul auto în următorii patru ani. Este mai mult decât foarte bine. Cele şapte ambulanţe noi pe care le-am primit acum sunt de tip B, dar vor veni de toate tipurile. Se preconizează că, în cursul anului viitor, vom primi cel puţin o maşină de tip C şi câteva de tip A. Noi suntem foarte bucuroşi de primul lot. Săptămâna viitoare le vom pregăti pe toate pentru a putea lucra, să le dotăm cu medicamente şi materiale sanitare. Sigur că pe partea tehnică se ocupă departamentul respectiv pentru a le înmatricula, pentru a le face asigurările CASCO, RCA şi tot ce mai este necesar pentru ca ele să poată ieşi pe traseu”, ne-a declarat dr. Viorica Iuga.

Cele şapte maşini noi au fost oprite la staţia centrală din municipiu, în timp ce substaţiile au primit câte o maşină din cele funcţionale ale staţiei centrale. Această măsură ar urma să acopere un strop din deficitul pe care-l au substaţiile din judeţ, care funcţionează cu câte o ambulanţă.

Întrebată dacă în perioada Sărbătorilor de iarnă, “colegele” noi pe patru roţi vor însoţi echipajele medicale la solicitări, managerul SAJ ne-a răspuns afirmativ. “Până de Crăciun, le vom vedea la lucru. Şi mai ales de la 1 ianuarie vom completa toate echipajele cu ele. Toate chemările vor fi onorate ca până acum, cu cât mai multă apropiere faţă de urgenţă. Şi până acum le prioritizam în sensul ăsta. Când au fost urgenţe foarte mari, nu s-a pus niciodată problema de întârziere, de amânare etc. Într-adevăr, s-a mai amânat câteva minute problematica ce s-a putut amâna: colici, febre şi mai ales mişcările bolnavilor de la un pavilion la altul, controalele. Acolo au întârziat maşinile la preluarea lor, pentru că erau plecate în alte părţi”, a adăugat dr. Iuga.

Ca un bilanţ al activităţii SAJ, în anul 2017 s-au înregistrat 58.766 solicitări şi au fost parcurşi, în total, aproape 2 milioane de kilometri. În anul 2018, de la 1 ianuarie şi până la 1 decembrie, au fost înregistrate 53.004 chemări şi parcurşi 1.848.248 kilometri. Media obişnuită a solicitărilor este de 100-120 apeluri pe zi, iar în diferite perioade ale anului, cum sunt marile sărbători, media creşte chiar şi la 200-230 solicitări pe zi.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro