Ambrozia, pericolul tăcut | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Ambrozia, pericolul tăcut

Locuitorii străzii Sportului, situată în spatele fostei IRMEX (TUG), şi mai ales cei aflaţi la intersecţia cu Moldovei şi Comuna din Paris – se confruntă an de an cu periculoasa ambrozie, crescută pe suprafețe considerabile. “Nu a fost suficient că ani de zile am fost sufocaţi de gunoaie, bălţi, noroi sau praf, strada fiind chiar şi la stadiul de groapă pe toată lungimea ei, lăsată aşa pentru a trage mereu nădejdea că vom avea şi asfalt. Situaţie în care s-au aflat şi alte străzi din Chercea, dar în sfârşit, suntem bucuroşi că Primăria a asfaltat şi străduţa noastră”, ne-a declarat I.H., o doamnă care locuiește în zonă. ”Acum însă, ne confruntăm cu alt necaz, mai ales noi cei alergici la ambrozie, această plantă punându-ne sănătatea în pericol!”, a continuat aceasta.

A doua zi după ce ni s-a semnalat acest caz, bălăria cu pricina a fost operativ tăiată de către ”Seroplant”, însă rămân de subliniat câteva aspecte. Oamenii au tot dat telefoane cu mult timp înainte, dar s-a intervenit târziu cu motocoasa, când, spune legea, operaţiunea de distrugere trebuia efectuată până la data de 30 iunie, între răsărire şi apariţia primelor inflorescenţe, pentru a nu-şi răspândi efectul nociv. Regulile prevăd, de asemenea, ca ambrozia să fie repetat tăiată, până la sfârşitul toamnei, pentru evitarea înfloririi. În ceea ce privește recenta tăiere, operaţiunea s-a efectuat la cca 10 cm de la sol, tulpinile au rămas nestrânse şi de aici teama oamenilor că nu vor scăpa de alergii, dacă ambrozia se va regenera.

În locul garajelor, gunoaie şi ambrozie

În zona străzilor Cucului cu Grindului a fost demolată, cu ani în urmă, o serie de garaje care erau un adevărat paravan pentru gunoaie, suprafața eliberată fiind pretabilă pentru amenajarea de parcări. Din păcate acest lucru nu s-a întamplat și în prezent ambrozia crește tot printre gunoaie aruncate, evident, de cetățeni lipsiți de bun-simț.

O altă problemă este că majoritatea oamenilor distinge destul de greu ambrozia de alte plante sălbatice (exemplu, ”măturica”) sau altele care merită cultivate. Aşa cum, pe strada Eroilor ambrozia creşte nestingherită acolo unde ar trebui să fie trotuare sau este considerată “ceva frumos” de către cine nu are alergie la ea.

Chiar dacă Serviciul de Utilitate Publică Seroplant Brăila răspunde de lupta împotriva ambroziei de pe domeniul public, nici oamenii nu iau măsuri preventive din proprie inițiativă în ceea ce privește zonele infestate din apropierea lor, să acționeze prin tăierea acestora de pe trotuarele din fața porților. Acolo unde nu sunt case nu poate fi vorba de obligația cetățenilor. Oricum, brăilenii deţinători de terenuri şi curţi abandonate trebuie să ştie că potrivit Legii nr.62/2018 şi HG 707/2018, au obligaţii clare privind tăierea ambroziei, iar în caz de neconformare amenzile şi alte sancţiuni sunt deosebit de aspre.

Iar ceea ce priveşte “lupta lui Sisif” a ”Seroplant” cu periculoasa ambrozie,  ing. Ligia Drăgan, directorul instituţiei, ne-a declarat că “se acţionează permanent pentru combaterea cu erbicide sau motocoasa, însă căldurile excesive au favorizat  creşterea ambroziei, seminţele acesteia fiind aduse şi de vânt din focarele existente pe străzile şi cartierele mărginaşe. Cheltuiele de combatere sunt foarte mari, şi reuşita va fi totală numai dacă brăilenii se vor implica acolo unde locuiesc, deţin terenuri pârloagă sau locuri de veci năpădite de ambrozie”. 

Majoritatea oamenilor cere și are pretenții de la Primărie și Seroplant, foarte puține fiind cazurile în care s-a acționat și din proprie inițiativă pentru stârpirea ambroziei.

În România sunt aproape 500.000 de alergici la ambrozie, iar evitarea sau tratarea bolilor, imunoterapia, o anumită alimentaţie etc, necesită mari cheltuieli, iar morbiditatea pentru toate vârstele poate fi comparată cu cea dată de diabetul zaharat. De aici şi necesitatea să ştim totul despre ambrozie şi luarea măsurilor preventive.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro