• Camera Deputaților a adoptat proiectul de modificare a Legii privind combaterea ambroziei, iar anual, proprietarii de terenuri vor avea de îndeplinit o anumită obligație • dacă nu o respectă, angajații din primării pot intra și fără acceptul lor pe terenurile năpădite de ambrozie și pot îndepărta buruiana, dar vor suporta costurile • luna trecută, redactorii ”Obiectiv” chiar au semnalat într-un articol existența unei suprafețe mari de teren acoperită cu ambrozie, dar nici până în prezent nimeni nu a îndepărtat buruiana, pe motiv că nu aparține de domeniul public • am încercat să aflăm mai multe detalii despre măsurile dispuse de Comisia de combatere a ambroziei din cadrul Primăriei Brăila, dar președintele acesteia nu a răspuns la telefon
Legea ambroziei a fost modificată. Angajații primăriilor vor putea intra și fără permisiunea deținătorilor de terenuri sau proprietarilor pentru a îndepărta buruiana.
Camera Deputaților a adoptat proiectul de modificare a Legii privind combaterea ambroziei, iar anual proprietarii de terenuri vor avea de îndeplinit o anumită obligație. Practic, s-a decis, printre altele, ca cei care dețin astfel de terenuri să efectueze, până la data de 30 iunie a fiecărui an sau în termen de 15 zile de la primirea unui avertisment, lucrări de smulgere sau erbicidare a acestei plante. Dacă nu se conformează, se ocupă primăria, dar proprietarul terenului va suporta costurile. În altă ordine de idei, dacă la expirarea termenului de 15 zile de la transmiterea avertismentului, autoritățile locale constată că proprietarii sau deținătorii de terenuri nu le-au curățat de buruieni, pot interveni pentru a îndepărta ambrozia.
Noile reglementări urmăresc să ajusteze termenele în care proprietarii sau administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigații și ai bazinelor piscicole au obligația efectuării lucrărilor de întreținere a terenurilor, raportat la perioadele de răsărire și înflorire a acestei buruieni. Potrivit proiectului, aceste măsuri se mențin până la sfârșitul perioadei de vegetație a ambroziei. Asta înseamnă că ambrozia trebuie eliminată ori de câte ori apare, nu doar până la data de 30 iunie, cum era până acum.
Totodată, autoritățile administrației publice locale vor proceda la efectuarea lucrărilor, pe cheltuiala solicitantului, asta în cazul în care dispun de mijloacele necesare efectuării acestora sau îl vor informa pe acesta că nu pot da curs solicitării și că obligația legală subzistă. Tot autoritățile administrației publice locale vor stabili și modalitatea de plată a contravalorii prestațiilor serviciilor de curățare a terenurilor năpădite de ambrozie, după cum se mai arată în actul normativ.
Din păcate, Brăila nu duce lipsă de ambrozie și oricâte comisii de combatere a acestei buruieni s-ar înființa, măsurile se dovedesc a fi ineficiente. Cel puțin pe terenurile private, buruiana acoperă suprafețe mari de teren și, în ciuda semnalelor apărute și în cotidianul ”Obiectiv” chiar luna trecută, autoritățile nu au mișcat un deget. Vorbim, așadar, despre terenul de pe Șoseaua de centură, din dreptul fostului centru comercial ”Armonia”, care arăta fix la fel și la jumătatea lunii august. Plin de ambrozie. Cum la acea vreme, mai toți directorii contactați de redactorii ”Obiectiv” se aflau în concediu, am revenit acum cu telefon pentru a afla cine și ce măsuri va lua în contextul în care și legea ambroziei a suferit modificări, în favoarea autorităților. ”Tot ce este pe domeniul public noi am cosit. Ce nu este pe domeniul public nu este cosit. Eu nu am cum să intervin acolo. Da, cunosc, acum se poate soma acel proprietar de teren și după, dacă nu a dat curs, reprezentanții primăriilor pot interveni să execute lucrările de combatere și ulterior proprietarul va suporta costurile. Mă depășește problema! Da, acolo clar e teren privat, dacă a fost sau nu somat acel proprietar chiar nu știu să vă dau amănunte. Noi am intervenit ori de câte ori am fost sesizați, anunțați de cetățeni. Dacă mai scad temperaturile, poate de săptămâna viitoare, o să intrăm la erbicidat”, a răspuns directorul ”Seroplant”, serviciu de utilitate publică din subordinea Primăriei Brăila, Ligia Drăgan. Contactat, la rândul lui, în repetate rânduri, președintele Comisiei cu atribuții privind identificarea și combaterea ambroziei, tot din cadrul Primăriei Brăila, Grigore Cârâc, nu a răspuns la telefon.
Terenuri pline cu ambrozie nu se află doar la marginea municipiului ci și în zona centrală. De exemplu, în incinta fostei Secții Arta Lemnului, din zona portuară, pe strada Împăratul Traian, o suprafață de sute de metri pătrați este năpădită de ambrozie, fără ca nimeni din administrația locală să facă nimic în această privință.
Pentru că vorbim de o buruiană care agravează alergiile și astmul bronșic, conform Legii 62/2018, românii care stau la casă și proprietarii de terenuri au obligația de a elimina ambrozia ”pentru evitarea instalării și răspândirii vegetației adventive invazive și eliminarea ei în cazul prezenței pe terenurile intravilane sau extravilane”. Cei prinși pe picior greșit riscă sancțiuni între 1.000 și 5.000 de lei, în cazul persoanelor fizice și între 10.000 și 20.000 de lei, pentru persoane juridice.