Mergi la conţinutul principal

Ambrozia, duşmanul alergicilor, creşte nestingherită prin Brăila

• autorităţile locale nu au un plan concret de combatere a acestei buruieni

 

Este îndeobşte cunoscut că Brăila geme de bălării şi gunoaie, mediu propice pentru apariţia şi dezvoltarea unei buruieni invazive, cu numele său frumos de Ambrozie (şi uraganele au denumiri simpatice...). Asemănătoare ca aspect cu  cânepa, planta respectivă este favorizată de temperaturile mari, înfloreşte în lunile august-septembrie şi creşte în grădini, pe marginea şanţurilor şi trotuarelor neîngrijite, a căilor ferate, în apropierea dărâmăturilor şi a şantierelor, pe terenurile neîngrijite şi abandonate dar mai ales pe maidane şi terenuri lăsate pârloagă. De care, nu-i aşa, nu ducem lipsă...

Ambrozia a apărut acum 60.000 de ani şi a ajuns în Europa tocmai din America în jurul anilor 1800-1900, iar după Primul Război Mondial a venit în România, din Germania, Austria şi Ungaria.

Polenul de  ambrozie provoacă în această perioadă rinite alergice severe, astm bronşic, leziuni urticariene de contact etc. Toate acestea creează disconfort şi mai ales manifestări care necesită consult medical şi tratamente adecvate, fiind şi un factor agravant în cazul astmului bronşic. Afecţiunile respective se manifestă prin strănuturi, congestie nazală, lăcrimare, prurit şi eritem ocular. Specialiştii spun că planta amintită este una de carantină şi se combate prin smulgere  din rădăcină şi cel puţin trei tăieri repetate înainte (!) de înflorit.

Iar dacă e să revenim la situaţia din Brăila, ne facem iluzii că se ştie unde se dezvoltă nestingherit ambrozia, dar nu este imposibil să se afle focarele cu această buruiană periculoasă pentru sănătatea oamenilor.

Pentru a afla cine trebuie să intervină, în Brăila, la eradicarea ambroziei, ne-am adresat la Seroplant, Garda de Mediu şi Primărie. „Vom căuta să rezolvăm această problemă aflată în domeniul de interes al Seroplant, care dispune inclusiv de fonduri”, ne-a declarat viceprimarul Doiniţa Ciocan, care ne-a îndrumat, totodată, la Oficiul Fitosanitar, pentru a afla mai multe detalii despre ambrozie. Tot acolo ne-a îndrumat şi Garda de Mediu, drept pentru care am luat legătura cu ing. Florentina Pascal, şefa Oficiului Fitosanitar Brăila. „Pentru combaterea chimică a ambroziei sunt omologate doar anumite ierbicide. De aceea, Primăria Brăila, prin Seroplant, trebuie să ni se adreseze în scris, privind  prescripţiile necesare de aplicat, după cunoaşterea tuturor zonelor unde se află ambrozia”, ne-a precizat aceasta. Noi am găsit şi fotografiat ambrozie în diverse locuri din municipiu: pe strada Siretului, lângă autogara veche, pe Str. Garofiţei din Vidin, pe Str. Industriei, pe Str. Polonă etc.

Conducerea Seroplant ne-a mărturisit, însă, că deocamdată nu are planificate acţiuni destinate cu prioritate combaterii ambroziei. „În această perioadă, suntem puternic angrenaţi şi suprasolicitaţi de ecologizarea unor zone din oraş. De asemenea, încă mai avem de lucru la înlăturarea efectelor furtunii care a lovit Brăila astă vară”, ne-a precizat directorul Seroplant, Ligia Drăgan. În prezent, ecologizarea se face în cartierul Hipodrom, însă conducerea Primăriei spune că lucrări similare, ce presupun toaletarea copacilor şi tăierea vegetaţiei sălbatice, vor fi derulate şi în alte zone din oraş, iar ambrozia care le va ieşi în cale angajaţilor Seroplant va fi cosită, la fel ca toate celelalte bălării.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro