Oraşul Brăila a fost vizitat, ieri, de către ambasadorul Statelor Unite ale Americii în România, Hans Klemm. Diplomatul a venit în mod special, pentru a participa la lansarea "American Shelf" (Raftul American) în cadrul Bibliotecii Judeţene "Panait Istrati". Mai exact, Ambasada SUA de la Bucureşti a donat 134 de cărţi - literatură americană clasică şi contemporană, lucrări de referinţă, metodica predării limbii engleze şi diferite materiale pentru învăţare, precum şi cărţi pentru copii -, astfel încât, în cadrul Bibliotecii Judeţene, să fie înfiinţat "Raftul American". Cărţile au intrat, de ieri, în patrimoniul Bibliotecii Judeţene şi vor sta la dispoziţia profesorilor, elevilor şi a publicului interesat. Precizăm că vizita ambasadorului SUA la bibliotecă a avut loc la ora 11:00, iar la eveniment au participat autorităţile locale şi nu numai. Hans Klemm a fost întâmpinat de primarul Marian Dragomir, preşedintele Consiliului Judeţean Brăila Francisk Chiriac, viceprimarii Doiniţa Ciocan şi Alexandru Jantea, managerul Bibliotecii "Panait Istrati" Dragoş Neagu, cel al Teatrului "Maria Filotti", Lucian Sabados, noul arhitect-şef Marian Ion şi alţi şefi de instituţii deconcentrate. Cu această ocazie, însoţit de conducerea judeţului şi a oraşului, ambasadorul a primit un tur complet al Bibliotecii. Hans Klemm a fost extrem de încântat de existenţa unei filiale a Clubului Rotary la Brăila, prin a cărei colaborare la nivelul SUA a putut fi înfiinţat Centrul Cultural American în cadrul bibliotecii, care găzduieşte şi "Raftul American".
"Vă mulţumesc tuturor pentru primirea caldă în Brăila. Sunt uimit de cât de mare este biblioteca. Acest lucru arată înţelepciunea şi generozitatea Consiliului Judeţean Brăila. Este important că au decis să facă o asemenea investiţie în oraş pentru cetăţeni. Vizita de astăzi (n.r. - ieri) este importantă pentru mine, pentru că sunt ambasadorul SUA al României, nu doar al Bucureştiului. Deci e foarte important pentru mine să părăsesc capitala şi să vizitez şi alte oraşe importante ale ţării. Prin urmare sunt foarte încântat de ideea că voi putea să vă întâlnesc în următoarele ore şi să aflu de la voi care sunt problemele cu care vă confruntaţi aici în Brăila. (...) Un alt motiv important pentru care am venit aici este cel legat de deschiderea Raftului American în cadrul bibliotecii. Am fost uimit de bogăţia găsită în sectorul culturii americane şi pentru acest lucru ţin să le mulţumesc celor de la Clubul Rotary, atât filialei brăilene, cât şi celor din California. Au reuşit să construiască un parteneriat foarte puternic. Apreciez foarte mult faptul că SUA au reuşit prin Ambasada noastră să stabilească un parteneriat formal cu Biblioteca Judeţeană Brăila, prin intermediul Centrului Cultural American şi prin donaţia, foarte modestă, a celor 134 cărţi care ocupă Raftul American. Dar ceea ce vine odată cu aceste cărţi este foarte important: o întărire a parteneriatului, a relaţiei între Ambasada SUA, Biblioteca Judeţeană şi Consiliul Judeţean Brăila", a declarat Hans Klemm, după ce a vizitat biblioteca. De asemenea, sursa citată a mai precizat că a ales să viziteze Brăila şi pentru a întări legăturile dintre SUA şi judeţul nostru. "Sunt aici ca să explic valorile SUA, să vă spun care sunt obiectivele noastre, cine sunt americanii, care este istoria noastră. Iar prin această donaţie de cărţi putem face asta. Sper că mă voi putea întoarce des în Brăila şi de asemenea să vă invit la Ambasadă în Bucureşti şi prin aceste legături să adâncim cunoştinţele pe care le avem despre români, americani şi brăileni", a mai punctat oficialul.
Primarul şi şeful CJ Brăila s-au arătat deschişi către investitori
Asemenea ambasadorului SUA, atât preşedintele Consiliului Judeţean Brăila, Francisk Chiriac, cât şi primarul Marian Dragomir au profitat de ocazie pentru a-şi transmite mesajul. Chiriac s-a arătat extrem de încântat de parteneriatul Bibliotecii Judeţene cu Ambasada Americană şi l-a invitat pe Hans Klemm la sărbătorirea celor 650 de ani de la atestarea documentară a Brăilei, în anul 2018. "Evenimentul de astăzi este preambulul unui moment foarte important pentru Biblioteca Judeţeană «Panait Istrati», respectiv, aniversarea a 135 de ani de când există instituţia pe aceste meleaguri. Centrul Cultural American, prin colaborarea a două Cluburi Rotary, unul din SUA şi unul din România, precum şi colaborarea Consiliului Judeţean şi a Bibliotecii Judeţene, caută să dea, prin implicarea Ambasadei SUA, un nou contur, având de astăzi un raft american la Biblioteca Judeţeană. Suntem convinşi că donaţia, nu numai că va atrage noi utilizatori ai serviciilor de informare ai Centrului Cultural American - mai ales din rândul elevilor şi profesorilor -, dar va conduce la includerea accesului în circuitului naţional al American Corners, American Shelfs, prin implicarea bibliotecarilor la crearea de servicii noi şi documentare mai interactivă şi modernă. Mulţumim pe această cale Excelenţei Sale, domnul ambasador Hans Klemm, pentru faptul că a oferit comunităţii brăilene posibilitatea de a avea acces la mai multă carte prin intermediul «American Shelf», precum şi al delegaţiei care l-a însoţit. Consiliul Judeţean, prin intermediul Bibliotecii «Panait Istrati» va menţine acest serviciu activ iar colecţia va fi îmbunătăţită cu titluri noi", a declarat Chiriac.
La rândul său, primarul Marian Dragomir i-a transmis ambasadorului faptul că şi-ar dori ca pe viitor şi românilor să li se ofere ocazia pentru a-şi promova cultura în SUA. "Excelenţă, în numele tuturor celor prezenţi vă spunem bine aţi venit în oraşul Brăila! Un oraş cu o istorie încărcată plină de pasiuni, pe care le-au stârnit toţi cei care au venit în Brăila. Pentru că au văzut-o, au iubit-o şi în cele din urmă au ales să rămână locuitori ai acestui oraş de care ne leagă o istorie foarte frumoasă. Sperăm ca şi dumneavoastră să reveniţi după ce vizitaţi acest oraş şi să începeţi să îl iubiţi, aşa cum au făcut şi unii dintre colaboratorii dumneavoastră. Însă prezenţa dumneavoastră aici denotă dorinţa brăilenilor de a cunoaşte mai bine cultura americană, dar şi democraţia pe care America a adus-o odată cu venirea ei, odată cu aceste valori pe care le impune. Sper că iniţierea acestui prim pas de colaborare dintre noi va continua şi în perioada următoare şi că încet - încet vom avea mai multă cultură americană, dar şi că brăilenii vor putea să se implice printr-o colaborare, astfel încât şi România să fie cunoscută în unele oraşe din America", a declarat Dragomir, exprimându-şi totodată regretul că ambasadorul nu poate rămâne pentru a asista la evenimentele organizate de Zilele Brăilei. Tot cu această ocazie, Dragomir a profitat de ocazie şi i-a transmis ambasadorului că investitorii americani au toată deschiderea administraţiei locale. "Cu siguranţă acesta este un prim pas pentru proiecte viitoare, pentru a avea o mai bună colaborare. Iar vizita dumneavoastră în zona de Sud - Est a României este un lucru pe care noi îl apreciem. În această zonă există foarte mulţi care sunt interesaţi de afaceri, sunt deschişi către toţi investitorii care îşi doresc să vină. De asemenea, foarte mulţi investitori au mers în vestul României cândva, dar aici suntem mult mai deschişi. Prin urmare, cei care vin aici pentru a face investiţii pot negocia mult mai bine", l-a asigurat Dragomir pe Hans Klemm, de această dată, adresându-i-se direct, fără translator.
Precizăm că după vizita de la bibliotecă, ambasadorul SUA a mers şi la alte instituţii de cultură din municipiu. Zilele următoare vom publica un interviu pe care ambasadorul american l-a acordat, în exclusivitate, cotidianului "Obiectiv - Vocea Brăilei".