Marek Szczygiel, ambasadorul Poloniei la Bucureşti, a afirmat, ieri, că Brăila are şanse egale cu toate celelalte oraşe înscrise în cursa pentru titlul de Capitală Europeană a Culturii 2021. Acesta s-a aflat într-o vizită de lucru la Brăila şi după o întâlnire oficială cu autorităţile, la care presa nu a avut acces, a vizitat şi câteva instituţii culturale din municipiu. Mai exact, la ora 12:00, oficialul polonez a mers la Casa "Petre Ştefănescu Goangă", unde s-a întâlnit cu echipa de proiect "Brăila - Capitală Europeană a Culturii 2021". La eveniment au luat parte: Constantin Teodorescu, preşedinte al Societăţii Filarmonice "Lyra" şi iniţiatorul proiectului, prefectul judeţului, Nicu Olteanu, şi subprefectul Marius Ţiripa, managerul Teatrului Maria Filotti, Lucian Sabados, directorul Casei de Cultură a Municipiului, Mircea Ciucaşu, şi alte oficialităţi. După un scurt tur al edificiului, Szczygiel a fost primit în camera de lucru a proiectului "Brăila - Capitală Europeană a Culturii 2021".
"În momentul de faţă suntem în faza în care încercăm să găsim punţi de legătură către orice instituţie culturală din Europa, astfel încât, vizita dumneavoastră aici este cum nu se poate mai nimerită. Această iniţiativă a pornit efectiv din rândul societăţii civile. Toţi cei care s-au implicat au venit din proprie iniţiativă şi marea noastră bucurie este că administraţia publică a răspuns prezent cererii noastre şi ne susţine necondiţionat. Am început deja împreună cu domnul primar câteva vizite în oraşele apropiate. Noi dorim să facem o candidatură de tip regional. (...) Am identificat în primul rând cele 12 naţiuni care au fost în Brăila. Ca să fim foarte corecţi, chiar au fost mai mult de 12 naţiuni în Brăila, însă ne-am limitat la acest număr ca să dea foarte frumos cu cele 12 stele ale steagului UE şi cele 12 luni ale calendarului din 2021", a afirmat Teodorescu, în cadrul întâlnirii.
La rândul său, managerul Teatrului "Maria Filotti", Lucian Sabados, a profitat de ocazie pentru a-i cere ambasadorului să creeze o punte a dialogului între autorităţile brăilene şi cele din Polonia, în special din Cracovia (fostă Capitală Culturală Europeană în 2000), respectiv Wroclaw (viitoare Capitală Culturală Europeană în 2016).
Szczygiel: "Cred că este o oportunitate bună"
Ambasadorul Poloniei la Bucureşti s-a arătat extrem de încântat de planurile expuse de cei prezenţi la întâlnire şi a ţinut să aprecieze elementul multicultural din zona noastră. Marek Szczygiel le-a propus autorităţilor locale o vizită de studiu în Polonia şi o discuţie în cadrul Primăriei din Wroclaw pe tema amintită. "Pentru noi, România este un partener foarte important. Preşedintele Klaus Iohannis a vizitat Polonia în urmă cu ceva timp. De fapt, Polonia a fost printre primele ţări vizitate de noul preşedinte al României. Elementul cultural reprezintă o legătură între popoarele şi ţările noastre. Brăila este un oraş foarte frumos, cu o istorie importantă, ce are legături cu Polonia încă din evul mediu. Comercianţii polonezi au vizitat încă din acea perioadă Brăila şi Galaţiul. A fost o poartă pentru Polonia în direcţia orientului, Turciei. Aveţi o istorie foarte interesantă, artişti locali, foarte multe etnii. Nu este important ce oraş va câştiga, ci participarea la această competiţie. Întregul proces este o ocazie foarte bună pentru prezentarea oraşului, mobilizarea instituţiilor culturale, a societăţii culturale. Eu m-am născut în Lublin, un oraş din zona de est a Poloniei. Acesta a fost pe lista scurtă în competiţia cu Wroclaw, Varşovia şi Poznan. A fost o experienţă foarte utilă. Ideile care au fost generate de această candidatură, încă mai sunt prezente, au fost lucruri bine făcute. Vreau să vă urez noroc, o candidatură şi un progres bun. Succes! Cred că Brăila are şanse egale cu toate celelalte oraşe participante", a declarat Szczygiel.
Menţionăm că înainte de vizita sa la "Casa Goangă", ambasadorul Poloniei a participat la o întâlnire cu prefectul judeţului, preşedintele interimar al CJ, Viorel Mortu şi primarul Aurel Simionescu. Tot pe parcursul zilei de ieri, acesta a vizitat Liceul de Artă "Haricleea Darclee", Biblioteca Judeţeană şi Casa Memorială "Panait Istrati".