Duminică seara, brăilenii care au participat la Gala Laureaţilor Festivalului Internaţional de Muzică Uşoară "George Grigoriu", ediţia a XI-a, au avut plăcerea de a-l asculta din nou pe italianul cu nume predestinat să fie iubit de public, Amato Scarpellino, care a cucerit juriul şi publicul şi a plecat în Italia cu Trofeul festivalului şi cu cei 5.000 de euro. Nici premiul I nu a rămas în România, ci a ajuns în Bulgaria, datorită unui tânăr foarte talentat, de 26 de ani, Nikolay Manolov. El a primit şi cei 2.500 de euro. Premiul II, 2.000 de euro, a rămas totuşi în România, datorită interpretei Marcela Scripcaru, de 26 de ani, care deja este o profesionistă, fiind membră a orchestrei "Petre Geambaşu", unde cântă alături de Doina Spătaru şi Anca Ţurcaşiu. Premiul III, 1.500 de euro, a fost cucerit tot de o româncă, Adriana Georgiana Gavrilă, din Călăraşi, în vârstă de 20 de ani, studentă la Facultatea de Litere în Bucureşti, secţia Română-Engleză. Ea a primit în plus şi o invitaţie la Festivalul Silver Yantra din Bulgaria de la Rumiana Nacheva, membră a juriului, invitaţie care îi va asigura intrarea în concurs fără taxă de participare şi fără preselecţie, Adriana ajungând direct în finală. O invitaţie similară a primit şi Elena Cristiana Petcu, în vârstă de 17 ani, din Bucureşti.
Cele trei menţiuni, de câte 500 de euro, au fost cucerite de: Carmen Busce, 24 de de ani, din Italia, Ion Moise Bădulescu, de 17 ani, din Mioveni, Argeş, care studiază muzica uşoară cu Mirela Fugaru, şi de Alexandra Roberta Costache, de 16 ani, din Bucureşti. Carmen Busce studiază canto-jazz la Napoli şi cântă în duet cu Antonio Marino, câştigătorul Trofeului "Grigoriu" din 2011.
Un premiu special din partea Consiliului Judeţean a obţinut tânărul Emilian Mihai Nechifor, în vârstă de 20 de ani, din Iaşi. El a studiat chitara clasică la Iaşi, iar acum este în anul II la Universitatea de Muzică din Bucureşti, la clasa lui Andrei Tudor.
Festivalul din acest an a fost apreciat de public, care a plecat încântat de prestaţiile concurenţilor, cât şi de cele trei super-recitaluri din cele trei seri. Evoluţia Luminiţei Anghel a impresionat publicul în aşa măsură încât prezentatorul Octavian Ursulescu a spus că recitalul va rămâne în analele festivalului ca fiind unul dintre cele mai reuşite. Şi Pepe a reuşit să-şi mulţumească fanii prezenţi în număr mare la recital, dar şi "Proconsul" s-a bucurat de aprecierea brăilenilor, sensibili mereu la talent şi prestaţii de calitate.
Juriul festivalului a fost format în acest an din: Marius Ţeicu - preşedinte, Titus Andrei, Horia Moculescu, Andreea Andrei, Oleg Volontir - Republica Moldova, Rumiana Nacheva - Bulgaria, Rocco Palazzo - Italia, Cristian Faur şi Elena Bazarova - Rusia.
România nu a luat nici anul acesta Trofeul, pe care nu l-a mai cucerit din 2008, dar trebuie menţionat faptul că ţara noastră a avut 13 concurenţi, iar opt dintre ei aveau 16 sau 17 ani, adică lipsa de experienţă şi-a spus cuvântul. Cu toate acestea, aceşti tineri au voci frumoase, sunt promiţători, trebuie numai să muncească mai mult şi să-şi cultive vocile. Cei opt tineri care au bătut la porţile afirmării sunt: Ioana Laura Birjoveanu - Neamţ, Elena Alexandra Dodoi - Vaslui, Diana Adina Chelaru - Vaslui, Elena Cristiana Petcu - Bucureşti, Robert Nicolae Feraru - Bucureşti, Alexandra Roberta Costache - Bucureşti, Ion Moise Bădulescu - Piteşti şi Iulia Andreea Constandin - Constanţa. Pe de altă parte, concurenţii străini sunt mai maturi, din 12 selectaţi numai trei au avut 21 de ani, ceilalţi având vârste între 26 şi 30 de ani. Prezentatorul Octavian Ursulescu a remarcat că, totuşi, ceva se întâmplă cu şcoala românească de muzică, pentru că ea nu reuşeşte să ţină pasul cu tinerii pregătiţi la marile şcoli de muzică din Europa.
Festivalul s-a desfăşurat live, acompaniamentul de mare clasă fiind asigurat de formula restrânsă a Big Band-ului Radio: Andrei Tudor - claviaturi, Marian Georgescu - chitară, Laurenţiu Zmău - tobe şi percuţie, Daniel Pirici - percuţie şi chitară bas, Daniel Bouroşu - chitară solo, Eugen Tegu - chitară bas, Marian Ioniţă - saxofon şi percuţie. La pian şi conducere muzicală, maestrul Ionel Tudor.
De organizarea Festivalului Internaţional de Muzică Uşoară "George Grigoriu" s-a ocupat Consiliul Judeţean Brăila şi Centrul de Creaţie.