Am intrat la apa | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Am intrat la apa

Slava Domnului, anul asta vom avea apa mai mult decit am putea duce. Sau, mai bine zis, ne vor lua apele ca sa ne duca cine stie unde. Sau, inca, ne vor trece apele. La propriu. Botezul l-am primit anul trecut, cind jumatate de tara a fost fund de mare. Cu alte cuvinte, sintem deja antrenati pentru urgiile lui 2006 - ca asa au avertizat meteorologii: in afara de nord-estul tarii, unde totul va fi normal in ce priveste precipitatiile, cea mai mare parte a Romaniei va fi spalata bine-bine de suvoaie. Deja, puhoaiele de pe Dunare ameninta recordurile din 1970, anul in care romanii au avut de infruntat cele mai mari inundatii din istoria recenta. De atunci, avem reteaua de diguri care ii scapa pe locuitorii riverani de ce e mai rau. Cu toate ca, anul trecut, s-a vazut ca nici digurile nu mai sint ce erau odata. Dar acum sintem mai pregatiti sa luptam cu apele, spun autoritatile. Nu e prea clar cum vor duce romanii lupta asta: cu pompe si galeti, in absenta sau pe sub apa? Pentru ca nu-mi pot inchipui ca mocirla ramasa dupa inundatiile prelungite din vestul tarii, in 2005, s-a uscat si e gata sa absoarba tot ce va cadea din cer in 2006.
Pina una alta, proba de foc e nivelul Dunarii. E normal sa ne dam de ceasul mortii, pentru ca fluviul si-a iesit din albie inca de pe la mijlocul cursului, adica in Cehia si Ungaria. In Romania, unde Dunarea ajunge la nivelul marii - si, deci, curge mai lent - apele deja dau pe dinafara punind la grea incercare digurile facute cu mai bine de 30 de ani in urma si care mai cedeaza pe ici, pe colo. Situatii iremediabile fara prezenta expresa a presedintelui. Ne amintim ca, anul trecut, seful statului a facut naveta de la Bucuresti la Maracineni si in sudul Moldovei pentru a imparti indicatii si incurajari atit aparatorilor digurilor, cit si sinistratilor. Podul de peste riul Buzau a fost gata in scurt timp, insa in ceea ce ii priveste pe sinistrati, unii dintre ei mai asteapta si acum sa se mute in casele reconstruite. Mai bine li s-ar fi dat cite o barca.
Nu pot sa nu remarc diferenta de abordare a pericolului Dunarii umflate de-a lungul Europei. Daca Cehia, Ungaria si acum Romania au facut mare tam-tam pe seama inundatiilor, alte tari peste care curge Dunarea nu s-au plins in fata dezastrului iminent. Slovacia, Serbia si Bulgaria par sa aiba altceva de facut decit sa propteasca diguri. Sau om fi noi mai ospitalieri - adica primim tot ce ne trimite Europa? Am inceput cu deseuri in 1990, acum avem aparaie cit doua Dunari. Iar daca si prognozele meteo se vor adeveri si va turna in 2006 cit ploua de obicei in cinci ani, atunci vom ajunge uzi, goi si flaminzi in pragul UE.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro